Vize için 40 belge isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Vize için 40 belge isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2010 12:23

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, “seyahat özgürlüğü”nün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde yer aldığına dikkati çekerek, “vatandaşların, seyahat özgürlüğü için kişisel bilgilerini koruma özgürlüğünden vazgeçmek zorunda bırakıldığını” açıkladı.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün Avrupa Parlamentosu toplantısında yaptığı konuşmada, “malların serbest ama işadamlarının serbest dolaşamadığı bir ortamda rekabetten bahsedilemeyeceğini” söylediğini hatırlatarak, vize konusunun işadamları açısından önemli bir haksızlığı ve eşitsizliği de beraberinde getirdiğini vurguladı.

Vatandaşların vize alabilmek için banka cüzdanından evinin tapusuna kadar bütün belgelerini ibraz etmek zorunda kaldıklarına işaret eden Aygün, şöyle devam etti:

“Türkiye 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği'nin üyesi. Gümrük Birliği anlaşması ile malların serbest dolaşımı sağlandı. Ancak, aradan geçen 14 yılda malları üreten iş adamlarının vizesiz girişi hakkında en ufak bir gelişme sağlanamadı. Avrupa ülkelerinin işadamları rahatlıkla bizim ülkemize gelebiliyorlar, ancak bizim işadamlarımıza uygulanan vize prosedürü bu rekabetin daha baştan eşit şartlar taşımadan yapıldığını gösteriyor.”

“ATO'nun vize araştırmasına göre elçilikler, vize başvurusunda bulunanlardan 40'a yakın belge istiyor” ifadesini kullanan Aygün, Türk vatandaşlarının işe girerken bile vereceklerinden fazla sayıda belgeyi vize başvurularında elçilik veya konsolosluklara ibraz etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Aygün, istenen belgeler arasında vukuatlı nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı, banka cüzdanı, tarla tapusu, kredi kartı hesap ekstresi, SSK hizmet dökümü, askerlik belgesi, ailedeki diğer kişilerin kimlik fotokopileri gibi kişisel belgelerin yer aldığını belirtti.

Araştırmaya göre, AB ülkeleri ve ABD başta olmak üzere 128 ülkenin, Türk vatandaşlarına vize uyguladığına değinen Aygün, Türkiye'ye vize uygulayan ülkelere Türkiye'nin de vize uyguladığını, ancak bu uygulamanın şeklinin değiştiğini bildirdi. Aygün, bir Türk vatandaşının, ABD'ye gidebilmek için talep edilen belgelerin yanı sıra parmak izi de verirken, bir ABD vatandaşının, uçağa binip Türkiye'ye geldikten sonra sınır kapısında vize alıp seyahat edebildiğine dikkati çekti.
Dışişleri Bakanlığının, “Türk vatandaşlarının seyahat edecekleri ülke bakımından vize yükümlülükleri” listesine göre, 190 ülkeden 128'inin Türk vatandaşlarına vize uyguladığını ifade eden Aygün, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü dış politika doğrultusunda komşularıyla vize konusunda aşama kaydetse de 5 komşusuna girişi vizeye tabii. Örneğin, Türkiye'nin bir adım ötesinde yer alan komşusu Bulgaristan'a gidebilmek için, günler öncesinden ücretini yatırıp, telefonla randevu almak gerekiyor. Konsolosluk internet sitesi aracılığıyla acele vizeyi üç gün içinde, normal vizeyi de bir hafta içinde vereceğini bildiren Bulgaristan, bu ülkeye yalnızca transit geçiş amacıyla girilse bile, normal başvuruda 60 avro, acele başvuruda 120 avro vize ücreti alıyor.”

Yunanistan'ın ise pasaportunda KKTC giriş-çıkış damgası bulunanların vize başvurularını kabul etmediğini ifade eden Aygün, diğer komşu ülkeler Irak, Azerbaycan ve Ermenistan'ın da Türk vatandaşlarına vize uygularken, Suriye, İran, Gürcistan ve KKTC'ye vize almadan gidilebildiğine dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!