Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 00:00
AB’ye uyum çerçevesinde ’alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi alınması’nı içeren bir taslak hazırlandı. Viskideki asgari maktu ÖTV, 70.92 TL’den 60 TL’ye düşürülüyor. Cin ve votkada 41.42 TL olan ÖTV ise 45 TL’ye çıkarılıyor.
TAM üyelik müzakerelerinde vergi faslının açılması için Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin önüne koyduğu "alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi alınması ve Tütün Fonu’nun kaldırılması" koşuluyla ilgili çalışmalar yeniden başlatıldı. Bu kapsamda alkollü ürünlerdeki ÖTV’ye ilişkin hazırlanan taslağa göre viskinin vergisi düşürülüyor, votka ve cinin vergisi yükseltiliyor. AB’ye uyum çerçevesinde distile içkilerdeki nispi vergilemeye son veriliyor, sadece maktu ÖTV alınması öngörülüyor. Taslakta, alkol derecesine göre vergilemenin ilk adımı olarak ÖTV tutarları arasındaki marj da daraltılıyor. Bu çerçevede alkol derecesi yüksek olan viskideki asgari maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı içerdiği alkolün her bir litresi için 70.92 TL’den 60 TL’ye düşürülüyor. Alkol derecesi daha düşük olan cin ve votkada şu anda içerdiği alkolün her bir litresi için 41.42 TL olan asgari maktu ÖTV ise 45 TL’ye çıkarılıyor. Taslakta şarabın vergi tutarıyla ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmiyor.
Rakıda artış olabilir
AB’nin ’vergilerle korunuyor’ suçlamasında bulunduğu rakının vergi tutarında ise görüşmelerin seyrine göre hareket edeceği belirtiliyor. Taslakta rakı üzerindeki asgari maktu ÖTV tutarı şimdi olduğu gibi içerdiği alkolün her bir litresi için 35.84 TL’de bırakılıyor. Türkiye yeni vergi rejiminde rakının, Yunanların milli içkisi uzoda olduğu gibi özel statüye tabi tutulmasını istiyor. Rakı ile yüksek alkol derecesine sahip diğer ürünler arasındaki ÖTV uygulamasındaki 1’e 2 dengesinin korunmasını talep ediyor. Yetkililer, vergi faslının açılarak, müzakerelere başlanması sürecinde AB ile görüşmelerin seyrine göre rakıda 35.84 TL’lik maktu ÖTV’nin gerekirse 40 TL’ye çıkarılabileceğini belirtiyor. Tütün Fonunun kaldırılmasına ise Türkiye şu anda sıcak bakmıyor.
Tam üyelik sürecinde AB’nin de Türkiye’ye sağlayacağı katkı çerçevesinde alkollü ürünlerde alkol derecesine göre vergilemenin tam olarak Türkiye’de de hayata geçirilebileceği ifade ediliyor.
Viskinin vergisi iniyorsa rakıda da inmeli
GELENEKSEL Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı ve Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, söz konusu taslakta eğer viskide vergi düşürülüyorsa, milli içki rakıda vergi artırılması bir yana indirim yapılması gerektiğini söyledi. Hükümetin, Türk rakısının AB’de Yunan uzosu ile aynı muameleyi göreceği yönünde söz verdiğini hatırlatan Yorgancıoğlu, "Öncelikle hükümetin bu sözünü tutmasını bekliyoruz" dedi. Yorgancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Yunanistan uzoyu ÖTV’de 1’e 2 dengesiyle koruyor. AB’ye üye olmuş komşumuz uzo ile ilgili vergileri kendi inisiyatifi ile belirleyebiliyorsa henüz üyelik müzakereleri yapan Türkiye de kendi vergilerini belirleyebilmeli. Viskinin vergisi taslaktaki gibi düşürülüyorsa, 1’e 2 prensibine göre rakının vergisinde de 5 TL indirim yapılmalı."
Rakıdan 1.5 milyon kişi ekmek yiyor
GİSDER’’in yaptırdığı bir araştırmaya göre Türkiye’de 1.5 milyon kişinin rakıdan ekmek yediğini vurgulayan Galip Yorgancıoğlu, "Anason, şarap-şişe üreticisi, ambalajcı, bağcı1.5 milyon insan geçimini rakıdan sağlıyor. Vergideki artış fiyatlara yansır. Zaten küçük marjlarla çalışıyoruz. Tepemizde bir de kriz var. Bu artışı göğüsleyemeyiz" diye konuştu. Vergi artışının sektördeki kayıt dışılığı artırabileceği uyarısında bulunan Yorgancıoğlu, AB’nin bu konuda bir acelesi olmadığını, Türkiye’nin de acele etmemesi gerektiğini söyledi.