Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 00:00
Türkiye’nin krizli ekonomisine alışık sanayiciler arasında yer alan Fuat Turan, 1995’te devletten satın aldığı Vezirköprü Orüs tesislerine son olarak 100 milyon Euro’luk yeni yatırım yaptı.
Fuat Turan’ın tesislerinde, Türkiye’de üretilmeyen ve Almanya’dan Çin’e kadar üreticisi de olmayan ’poşet çay ve otomobil hava filtrelerinde’ kullanılan hassas kağıt da üretilecek.
ÇAYKARALI üç kardeşin babalarının İstanbul’da kurduğu keresteci atölyesinde başlayan ticaretleri Vezirköprü’de ağaca dayalı 12 farklı ürünü üretebilen entegre bir ’orman sanayi tesisi’ yarattı. 1995’te devletten satın aldıkları Vezirköprü Orüs tesislerine sürekli yatırım yaptıklarını söyleyen Fuat Turan, Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş.’ye son 1.5 yıl içinde 100 milyon
Euro’luk "devrim niteliğinde bir yatırımı" da tamamladıklarını söylüyor ve Türkiye’de üretilmeyen, Almanya’dan Çin’e kadar da üreticisi olmayan ’poşet çay ve otomobil hava filtrelerinde’ kullanılan hassas kağıtları da Vezirköprü’de üreteceklerini belirtiyor. Hasan ağabeyi vefat ettiği için şirketleri kardeş Nihat ve üç kardeşin 9 çocuğu ile birlikte yönettiklerini söyleyen Fuat Turan, Side’deki turizm yatırımlarıyla birlikte 1000 civarında kişiye istihdam sağladıklarını belirtiyor ve "Çaykaralıyız, 1953’te rahmetli babam İstanbul’a gelmiş ve Bayrampaşa’da kereste ticaretine başlamış. Sonra ağabeyim rahmetli Hasan, kardeşim Nihat ve ben babamızın yanında çalıştık. Ağabeyim iktisat, kardeşim mimarlık okudu. Ben liseden itibaren kendimi işe verdim. Farklı dallarda ticaret yaptık ama her zaman esas işimiz ağaç oldu. Ancak ağaç bize göre çok kutsaldır. Bu konuda Fatih Sultan Mehmet’in bedduasını biliriz. O yüzden ağaca zarar vermeyiz, ağacı israf etmeyiz. Bu piyasada öyle yapmayanların sonu hiç iyi olmadı."
Önce ticaret sonra sanayi1965’ten 1970’li yıllara kadar kereste ticareti ve imalatı yaptıklarını söyleyen Fuat Turan, daha sonra İstanbul’da bir kontrplak fabrikası alarak sanayide ilerlediklerini anlatıyor. Turan, şöyle devam ediyor: "1995’te de Özelleştirme İdaresi’nden Orüs’ün Vezirköprü fabrikasını aldık. Kontrplak, sunta ve kereste üreten entegre bir tesisti. Vezirköprü Anadolu’nun unutulmuş, fakir yörelerinden biridir ve işsizlik çok yüksektir. Biz fabrikayı aldıktan sonra Vezirköprülüler de endişe etmişti. ’Acaba fabrikayı kapatırlar mı’ diye. Biz aldıktan sonra tevsi yatırımları yaptık. Makineleri yeniledik. Son olarak da öyle bir aşamaya geldik ki bu işi ya büyüteceğiz ya da bırakacağız. Biz büyütmeyi tercih ettik ve 1.5 yılda 100 milyon Euro’luk bir yatırımı tamamladık. MDF, HDF, Parke, Tutkal tesisleri kurduk. 12 farklı ürün üreten bir entegre tesis ortaya çıktı. Vezirköprü’de 400 kişi çalışıyor. Yeni yatırımlarla birlikte ciromuz 150 milyon doları aşacak."
Üretilmeyeni üretip ihracat yapacağızVEZİRKÖPRÜ’deki yeni yatırımlar arasında ’poşet çaylarda ve otomobillerin hava ve yağ filtrelerinde kullanılan çok özel filitre kağıtları’ da üreteceklerini söyleyen Turanlar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Murat Turan, "Bu üründe Almanya’dan Çin’e kadar çok geniş bir coğrafya’da üretici olmadığını gördük. Hava geçirgenliği yüksek, filtre özelliği güçlü ve suda çözülmeyen kağıt üretiyoruz. Yıllık 3 bin tonluk kapasitemiz var. Ortadoğu ve Rusya’ya ihracat yapacağız. Şu anda diğer ürünlerde ihracatımız var. Ciromuzun yarısı ihracattan sağlanacak."
Side’de iki otelimiz var Halkalı’ya şehir oteli yapacağızTURANLAR Grup Başkanı Fuat Turan, halen Side’de iki turizm tesisine sahip olduklarını da belirterek, "Vezirköprü dışında İstanbul’da da kontrplak ve laminant fabrikamız var. Side’deki turizm yatırımımızdan çok memnunuz. Bunlarda yaklaşık 600 kişi çalışıyor. Şimdi İstanbul’da da bir şehir oteli planlıyoruz. Halkalı civarında kendi yerimiz var" diyor.