‘Vergilerde ilk 10’dayız ama yatırımda çok gerideyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Vergilerde ilk 10’dayız ama yatırımda çok gerideyiz’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 22:03

HATAY Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Hatay ile ilgili ekonomi raporu hazırladı. Hazırlanan rapor Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a sunulurken raporda çarpıcı bilgiler yer aldı.

Haberin Devamı

HASİAD adına rapor konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Tahsin Kabaali, Hatay’ın ekonomik görünümünün bugün itibariyle beklenenden ve olması gerekenden uzak bir noktada olduğunu söyledi. Yıllardır Hatay’ın vergi ödemelerinde 81 il içinde ilk 10’da yer aldığını ancak yapılan yatırımlar ve verilen teşvikler açısından bakıldığında iller arasında hep ortalardan sonra olduğunun görüldüğünü söyledi.

Bunun Hataylı yatırımcının, sanayicinin, üreticinin ve ihracatçının sorunlarının katlanmasına neden olduğunun altını çizen Başkan Kabaali, “Hatay’da 2010 yılında, 178 milyon TL’lik takipteki kredi miktarı, 2015 yılında üç kat artışla 543 milyon TL’ye yükseldi. 2010’da, Türkiye’de kullanılan kredilerin yüzde 1.8’i ilimize tahsis edilirken, 2015’te bu oran yüzde 1.3’e düştü. Türkiye’deki toplam nakdi krediler bakımından 2010’da 8. sırada yer alan ilimiz, 2015’te 13. sıraya geriledi. İlimizin de dahil olduğu ‘TR 63 Bölgesinde’ işsizlik oranı, 2011’de yüzde 12 iken, 2015’te yüzde 16.4’e yükseldi. 2010’da Hatay’ın Türkiye ihracatı içindeki payı yüzde 1.51 iken, bu oran 2015’te 1.34’e geriledi. Suriye krizi yaşanmamış olsaydı, Hatay’ın şu an için 3.5-4 milyar dolarlık ihracatı olabilirdi. Hatay’ı Suriye’ye ve dolayısıyla Ortadoğu’ya bağlayan sınır kapıları kapandı. Bu da ilimizin ticaretini, ihracatını, nakliyecisini ve turizmini olumsuz etkiledi” dedi.

Haberin Devamı

BAKANLIK DESTEKLEMELİ

Hatay’ın, ekonomik olarak bu ağırlığın en azından üstesinden gelebilmesi ve daha da geriye düşmesinin engellenebilmesi için hükümetin ve özelde Ekonomi Bakanlığı’nın acil desteklerine ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan Başkan Kabaali, HASİAD’ın, Hatay’ın olması gereken yere taşınabilmesi için hazırladığı çözüm önerilerini açıkladı: “Şimdiye kadar komşu iller gibi teşvik ve destek alamayan Hatay’a, geçirmekte olduğu bu zor ekonomik dönemde mağduriyetinin giderilmesi adına özel destek ve teşvik sağlanmalı. Bankaların geçmişte işletmelere tahsis etmiş olduğu limitlerin son dönemlerde azaltılmasına karşı limit tahsisleri bakanlıkça denetlenmeli. Hatay’a devlet yatırımları arttırılmalı ve başlanan devlet yatırımları acilen tamamlanmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!