Güncelleme Tarihi:
Avea’nın ilk çeyrek mali sonuçlarını ve gelecek hedeflerini değerlendirmek üzere Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz ve Avea Bireysel Gelir Yönetimi Kıdemli Direktörü Dehşan Ertürk ile birlikte bir basın sohbet toplantısı düzenleyen Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir “Yaptığımız yatırımların geri dönüşünü almaya başladık. Hem toplam abone sayımız hem de faturalı abone sayımızda artışlar oldu. Toplam abone sayımız bu yılın ilk çeyreğinde 11.8 milyona çıkarken, faturalı abone adedi de toplam 5 milyona ulaştı. Daha da önemlisi faturalı abonelerin toplam içindeki payı da yüzde 42 gibi önemli bir düzeye çıktı” diye konuştu.
“FATURALIDA MÜŞTERİ TAAHHÜT İSTEMİYOR”
Akdemir, faturalı hatlarda gerek kurumsal gerekse bireysel abonelerin taahhüt altına girmek istemediğini belirterek “Yeni abonelerimizi çok fazla taahhüt altına sokmak istemiyoruz. Çünkü müşteri numarasını taşırken taahhüt altına girmekten ziyade rahat etmek istiyor. Özellikle kurumsal tarafta taahhüt zorunluluğu yaygın. Biz bu taahhütlerin ya hiç olmaması ya da çok az süreli olmasından yanayız” dedi.
“KARLILIĞI SÜRDÜRECEĞİZ”
İlk çeyrekte Avea’nın toplam gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 artarak 703 milyon TL’ye yükseldiğini açıklayan Akdemir, "üç aylık EBİTDA’mız ise yüzde 94 artışla 36 milyon TL’den 70 milyon TL’ye ulaştı. Biz bu yükselişi artan şiddetli rekabet ortamına rağmen sağladık. Biz 2011 ilk çeyrekte de karlılığımızı sürdürdük. Bundan sonra da karlılıktan fedakârlık etmemek gibi bir yaklaşımımız var" dedi.
Ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesinin karlılık üzerinde etkisi olmadığını ifade eden Akdemir “Ara bağlantı ücretleri düşmesine karşın geçen yıl her üç operatör de gelirlerini arttırdı. 2010’da toplam fayda olarak her üç cephede de pozitif bir etki oldu. Biz Avrupa’da olduğu gibi ara bağlantı ücretlerinin sıfıra doğru gitmesinden yanayız” dedi.
"VERGİLER YÜKSEK, SEKTÖRDEKİ KARLILIK İÇİN ORANLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Sektörün karlılığı üzerinde cep telefonlarına uygulanan vergilerin yüksekliğinin önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Akdemir şunları söyledi:
“Akaryakıttan sonra en yüksek vergi oranları cep telefonlarına uygulanıyor. Bu oranlar yüzde 50’nin üzerinde. Bu vergi oranlarıyla sektörde karlılığın devam edemeyebileceği yönünde bir beklentimiz var. Düzenleyici kurumun da sektörün karlılığı sürdürmesi için neler yapılabileceği konusunda düşünmesi gerekiyor. Vergiler sektörün büyümesi önünde ciddi bir engel. Düzenleyici kurumun ve Bakanlığın sektörün yeniden karlılığa geçebilmesi için konuya bir el atması gerektiğini savunuyoruz. Karlılık için birçok alanda iyileştirme gerekiyor, ancak en öncelikli olanı vergilerle ilgilidir. Vergi oranlarındaki bir iyileştirme hem vergi gelirleri hem de sektörün karlılığı üzerinde olumlu etki yapacaktır”.
Akdemir, “Vergi oranlarının düşürülmesi sağlanarak bir yıllık bir deneme süresi konulsun, biz bu denemenin başarılı olacağına inanıyoruz. Ben bir oran vermek istemiyorum, ama vergiler her ne oranda indirilirse indirilsin sektöre faydası olacaktır. Vergi oranlarındaki olası bir düşüşün genel makro dengeleri bozabileceği endişesi var, ancak biz böyle bir durumun olmayacağını düşünüyoruz. Beklenen pozitif etki olmazsa böyle bir karardan geri dönüş yapılarak bu telafi de edilebilir” diye konuştu.