Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin ilk gündem maddelerinden birinin Vergi Yasası olduğunu belirterek, yasanın özünden çıkılmadan uygulamada ortaya çıkan aksaklıkların giderileceğini açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) dün Ankara'da yapılan 54. Olağan Genel Kurulu'na katılan Başbakan Ecevit, vergi reformunun uygulamasında ortaya çıkan bazı aksaklıkların kriz dönemiyle çakışması yüzünden bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Ecevit. ‘‘Ortaya çıkan sıkıntıları gidermek için alınması gereken önlemleri alacağız. Bu konuda, başta Odalar Birliği olmak üzere, ilgili kuruluşların görüşlerini de alacağız’’ dedi. Ecevit, Türkiye'nin ciddi bir vergi reformuna ihtiyacı bulunduğunu, yürürlükteki yasayla bu ihtiyaca olabildiğince cevap vermeye çalışıldığını söyledi.
ANAYASA'NIN 82. MADDESİ
57. Hükümet olarak Ekonomik ve Sosyal Konsey'i toplayarak ekonomide yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için yapılması gerekenleri orada ele alacaklarını bildiren Ecevit, Anayasa'nın 82. maddesinin, sendikalar, meslek kuruluşları, kitle örgütleri gibi kuruluşların yöneticilerine parlamentoya girme kapılarını kapadığını belirterek, yeni yasama döneminde bunu bir kez daha parlamentonun gündemine getireceklerini bildirdi.
‘‘Ekonomi, geçen yılın sonbahar aylarından beri, ciddi bir bunalım, ciddi bir sıkıntı içinde’’ diyen Başbakan Ecevit, geçmiş yıllardan biriken borç yükünün de bu olumsuzlukları büyüttüğünü vurguladı. Ecevit, son 5 ay içinde 30 milyar dolar borç taksidi ve faizi ödediklerini belirterek, ‘‘Başımız dik. Borçlarımızın hiçbirini ertelemedik’’ dedi.
ÖNCELİK EKONOMİDE
57. Hükümet'in öncelikli konusunun ekonomi olduğunu, bundan dolayı hükümetin ilk gününde Odalar Birliği'nin genel kurulunda bulunduğunu anlatan Ecevit, ‘‘Bu hükümetin, kendi içinde, TBMM içinde uyum içinde çalışması ve uzun ömürlü olmasını diliyorum’’ dedi.
Bankalar Yasası konusuna da değinen Ecevit, yasanın süratle Meclis'ten geçmesi gerektiğine dikkati çekerek, çıkmadığı gerekçesiyle Rekabet Kurulu'na başvurularak sorunun çözümlenemeyeceğini de kaydetti. Ecevit, ‘‘Bankaları süratle gerçek işlevlerine kavuşturmamız gerekiyor’’ dedi.
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, TOBB'un Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Vergi
Yasası'nda sıkıntıları giderici değişiklik yapacaklarını açıkladı. Ecevit, ‘‘Vergi Yasası'nda ortaya çıkan aksaklıklar krizle çakıştı. Bu yüzden sıkıntılar yaşanıyor. Bunu gidereceğiz’’ dedi.
Ecevit: 1999 Bütçesi haziranda çıkacak
1999 yılı bütçesine değinen Başbakan Bülent Ecevit, bütçenin henüz çıkarılamamasının, ekonomik krizin nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Ecevit, ‘‘Hükümetten çekilmişken çıkarılacak bir bütçenin nasıl savunulabileceğinin yöntemini bulamamamaktan dolayı’’ bütçeyi çıkaramadıklarını kaydederek, ‘‘İnşallah Haziran sonundan önce çıkarılacak. Muhalefet de bu konuda gerekli sorumluluğu gösterecektir’’ diye konuştu. Ecevit, Türk ekonomisinin büyük bir dinamizme sahip olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye, durağan bir istikrara tahammül edemez. Bizim dinamik bir istikrarı sağlamamız lazım’’ dedi.
Türk ekonomisinin, özel sektör öncülüğünde bir dinamizm kazandığını da vurgulayan Başbakan Ecevit, ancak şimdi bir durgunluk yaşandığını kaydetti. Ecevit, ‘‘Türk ekonomisi o kadar büyük bir dinamizm kazandı ki, şimdi duramaz, bu patlar. Bu nedenle ekonomiye yeniden canlılık kazandırmak zorundayız’’ dedi.
Türkiye'nin mutlaka istikrar içinde gelişmesi için, toplumu da fazla rahatsız etmeden, enflasyon ve faizleri aşağı çekmek zorunda olduklarını ifade eden Ecevit, ‘‘Türkiye, durağan bir istikrara tahammül edemez. Bizim dinamik bir istikrar sağlamamız lazım’’ diyerek sözlerini tamamladı.
Müftüoğlu, Rekabet’e Başkan
Rekabet Kurulu Başkanlığı'na Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu atandı. Müftüoğlu'nun atanmasına ilişkin karar dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Aydın Ayaydın'ın milletvekili adaylığı için istifasıyla boşalan Rekabet Kurulu başkanlığına atanan Müftüoğlu, daha önce de kurulda 2. Başkan olarak görev yapıyordu. Müftüoğlu, Ayaydın'ın ayrılmasının ardından bu göreve vekaleten getirilmişti.
Saygılıoğlu, yeniden Maliye’de
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü görevinden milletvekili adaylığı için ayrılan Nevzat Saygılıoğlu, Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığına getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Mustafa Gür, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda M. Korel Aytaç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda da Nevzat Arseven Bakanlık müşaviri oldular. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığına Fuat Özdemir atandı.
Kutan: Sosyal patlama olur
Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan, Türkiye'de büyük bir ekonomik bunalım yaşandığını ifade ederken, ‘‘Ekonomik problemlere acil çözüm bulunmazsa, bu ülkede sosyal patlamalar meydana gelebilir’’ dedi. TOBB Genel Kurulu'na katılan Kutan, Türkiye'nin son yılların en zor günlerini yaşadığını, dış politikada adeta yalnızlığa itildiğini, uluslararası finans kuruluşlarının ise neredeyse bütün kredi musluklarını kapattıklarını söyledi.
Bakanların ilk sözleri
Ekonomide uyum olacak
MALİYE Bakanı Sümer Oral, ‘‘Türkiye'nin işlemesi bakımından, Ankara'nın bir başağrısı olmaktan çıkarılması gerektiğini’’ söyledi. 57. hükümette Maliye Bakanlığı'nı üstlenen Oral, görevi yeni hükümette Orman Bakanlığı'na atanan Nami Çağan'dan devraldı. Ülkede, mali ve ekonomi yönetiminin başında olanların, mecbur kalmadıkça konuşmamaları gerektiğine inandığını kaydeden Oral, Türkiye'nin bütçesizlikten bütçesi olur hale geleceğini, ekonomi yönetiminin de uyum içinde çalışacağını sözlerine ekledi.
Okuyan'dan reform sözü
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, sosyal güvenlik kurumlarının iyileştirilmesine yönelik, sosyal güvenlik reformu yasa tasarısını bir an önce parlamentoya sevkedeceklerini belirterek, ‘‘Sosyal güvenlik reformunun, bir dakika bile beklemeye tahammülü yok’’ dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Yaşar Okuyan, bakanlıkta düzenlenen törenle Hakan Tartan'dan görini devraldı.
Öksüz: Yük demiryoluna
ULAŞTIRMA Bakanı Prof. Dr. Enis Öksüz, Türkiye'de deniz yolları ve demir yollarının ihmal edildiğini, bu nedenle karayollarında aşırı bir yük olduğunu belirtti. Prof. Öksüz, şunları söyledi: ‘‘Karayolları üzerindeki yükün hafifletilmesi taşıma maliyetini azaltacak. Türkiye'de maalesef çok ucuz ve daha güvenli olan demiryolu ve denizyolu taşımacılığı ihmal edilmiş. Üç yanı denizlerle çevrili bir yarımada olan ülkemizde denizciliğe daha çok önem vereceğiz. Demiryolları ve deniz yollarına ağırlık veren bu yaklaşım, çok büyük oranlarda can ve mal kaybına sebebiyet veren trafik kazalarının azaltılmasını da sağlayacak.’’