Güncelleme Tarihi:
MALİ MİLAT:
30 Eylül 1998 günü ‘Mali Milat’’ kabul edilecek. Mükelleflerin, kayıtlarda yer almayan ve vesikalarla kanıtlanamayan nakit para, mevduat sertifikası, döviz ve benzeri kıymetleri, 30 Eylül 1998'de, bankaya bir gün süre ile bloke edildiği taktirde, bu değerler geçmişe dönük inceleme ve vergi tarhiyatına konu edilmeyecek.
ÜCRETLİYE VERGİ NEFESİ:
Gelir Vergisi'ne tabi gelire uygulanan en düşük vergi oranı, yüzde 25'den, yüzde 20'ye indi. Bu oran, ücretliler için hemen devreye girecek. Ücretlinin geliri yüzde 2-4 artacak. İlk dilim 1 Ocak 1999 itibarıyla da 15'e indirilecek.
FUTBOLCUYA GELİR VERGİSİ:
Futbolcular da gelir vergisi mükellefi olacaklar. Futbolcular, yüzde 15 stopaj yerine yüzde 25 ile 45 arasında değişen oranlarda gelir vergisi ödeyecekler. Bu, 1999'da devreye girecek.
KONSERLERE VERGİ:
Avukatlar, müşavirler, diş protezcileri, kurumlar ve tüccarlarla serbest meslek erbabının ticari ve mesleki işlerini takip edenler ve konser veren müzik sanatçıları, basit usulde vergilendirilecek serbest meslek sahibi sayılacak.
KİRANIN VERGİSİ:
Konut kira gelirlerinin yıllık 240 milyon liralık bölümü vergiden müstesna sayılacak. Kira geliri bu rakamı aşmasa da mutlaka beyanname verilecek.
KONUTA DEĞER VERGİSİ:
Beş yıldan fazla elde tutulan konutların değer artışlarından sağlanan gelir 2008 yılı sonuna kadar vergi kapsamı dışında kalacak.
FAİZ VE REPO:
Faiz, repo ve menkul kıymetler gelirleri enflasyondan arındırılarak vergilendirilecek. Döviz ve dövize endeksli menkul kıymetlerin gelirleri ise enflasyondan arındırılmayacak.
DÖVİZ HESAPLARI:
Döviz cinsinden açılan hesaplara ödenen faiz ve kâr payları ile dövize, altına endeksli menkul kıymetlerden elde edilen gelirler enflasyondan arındırılmadan vergilendirilecek.
KAMU KAĞITLARI:
Kamu kağıtları sadece 1998 yılında geçici vergi kapsamı dışında tutulacak.
TELİFE VERGİ:
7 milyar liraya kadar olan teliflerden vergi alınmayacak. Bu miktarın üzerindeki telif kazançları gelir vergisne tabi olacak.
HAPİS CEZASI:
Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hilesi yapanlara, defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenlere 6 aydan üç yıla kadar hapis cezası verilecek.
LİMİTED ŞİRKETLER:
Limited şirketlerden tahsil edilemeyen amme alacaklarından ortaklar hisseleri oranında sorumlu tutulacaklar.
BAĞIŞ VE YARDIMLAR:
Kurumların yapacakları bağış ve yardımların, o yıla ait kurum kazancının yüzde 5'ine kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak.
KURUMLAR VERGİSİ:
Kurumlar vergisi oranı yüzde 30 olarak belirlendi.
LOTO-TOTO VERGİSİ:
Spor Toto ve Loto'da olduğu gibi gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerden nihai vergilendirmeye esas olarak vergi alınacak. Yarışma ve çekilişlerden ikramiye kazananlar, vergi beyannamesi vermeyecekler.
TAŞIT PULU KALKTI:
Taşıt pulu uygulaması kaldırıldı. Vatandaşlar, taşıt vergilerini yine banka şubeleri ile taşıtların kayıt ve tescillerinin yapıldığı vergi dairelerine ödemeye devam edecekler.
EK TAŞIT ALIM VERGİSİ:
Ek taşıt alım vergisi 5 yıl süreyle daha uygulanacak, özel tüketim vergisi geldiği zaman kaldırılacak.
KAÇAK İŞÇİYE AF:
Yasanın yürürlük tarihini takip eden iki ayın sonuna kadar işverenin müracat edip, kaçak çalıştırdığı işçileri kayıt altına alması ve işçilerin sendika üyesi olmaları halinde bu işçilerin ücretleri üzerinden kesilecek gelir ve damga vergileri 2 yıl süreyle ertelenecek.