Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanlığı Almanlar'ın desteğiyle hazırlanan Bilgisayar Destekli Denetim Projesi'ni 4 büyük ilde uygulamaya soktu. Şubat ayından itibaren diğer illerde de payata geçecek proje ile 6 milyon mükellef fişlendi. Proje ile karşıt inceleme, çapraz denetim uygulamaya girecek, naylon fatura kullananlara da anında ulaşılabilecek.
Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağının kısa sürede ortaya çıkarılmasına yönelik Bilgisayar Destekli Denetim Projesi'ni uygulamaya soktu. Alman hükümetinin de Teknik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde destek verdiği projeye ilişkin hazırlıklar tamamlandı. Bilgisayar Destekli Denetim Projesi, geçtiğimiz günlerde İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da uygulamaya girdi. Projenin Şubat ayı başından itibaren de bütün illerde hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.
MÜKELLEFLER FİŞLENDİ
Çalışmaları 3 yıldır devam eden proje kapsamında, 6 milyon mükellef fişlendi. Bu mükelleflere ait gelir, kurumlar ve katma değer vergisi beyannameleri ile muhtasar beyannameler ve ek bildirimler, bilgisayara yüklendi. Mükelleflere ait temin edilen diğer bilgiler de, aynı şekilde bilgisayara işlendi. Böylece vergi istihbarat merkezinde, mükelleflere yönelik detay bilgilerin olduğu bir veri tabanı oluşturuldu. Bilgisayar Destekli Denetim Projesi ile, maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri artık masa başında denetim yapacak. Denetim elemanları, bilgisayar başında, incelemek istediği mükellefe ait her türlü işlemde bulunabilecek. Yeni sistemde, vergi daireleri arasında aylar süren yazışmalar ortadan kalkacak, daha süratli ve etkin bir denetim gerçekleştirilecek.
Yeni uygulama ile birlikte hayata geçirilecek diğer denetim yolları da şöyle olacak:
Karşıt inceleme:
Bir mükellefi denetleyen denetim elemanı, veri tabanı sayesinde, sözkonusu mükellefin ilişkide bulunduğu kişi ve kuruluşları da belirleyerek, onların durumunu da irdeleyebilecek.
Çapraz denetim:
Bu yolla, aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar arasındaki hasılat farkları anında dökülebilecek. Emsallerinden daha düşük gelir beyanında bulunanlar belirlenip, bunlara ilişkin özel inceleme yapılacak.
Naylon faturaya takip:
İncelemelerde naylon fatura yakalandığında, bu faturayı hangi kişi ve kuruluşun kullandığı da bilgisayar sistemiyle hemen ortaya konacak, anında ulaşılabilecek.
Mükellef belirlemede kolaylık ve hız:
Bilgisayar Destekli Denetim Projesi ile denetlenmesi gereken vergi mükellefleri daha kolay belirlenecek ve hızlı bir denetim gerçekleştirilecek. Bu şekilde, denetlenen mükellef sayısı da artacak.
BANKA KAYITLARI
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu proje çerçevesinde mükelleflere ait tapu, taşıt ve banka hareketlerinin de ileride veri tabanına işleneceğini bildirdi. Yetkililer, vergi numarasının gayrimenkul ve taşıt alım-satımı ile banka ve diğer finans kuruluşlarında da kullanılmaya başlanması sonrasında, mükelleflerin izlenmesinin daha kolay olacağını belirttiler.