Vergi teşviklerinin kalkması enflasyonu olumsuz etkiler

Güncelleme Tarihi:

Vergi teşviklerinin kalkması enflasyonu olumsuz etkiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2009 10:58

Merkez Bankası, ÖTV ve KDV indirimlerinin enflasyonu düşürdüğüne işaret ederek, vergi oranlarındaki indirimlerin yürürlükten kalkması halinde enflasyonun geçici olarak olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası, Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. ÖTV oranlarındaki indirimlerin etkisiyle Mart-Nisan döneminde belirgin olarak gerileyen beyaz eşya ve otomobil grubu fiyatlarının, Mayıs ayında sırasıyla yüzde 1,51 ile yüzde 1,13 oranında arttığına işaret edilen açıklamada, “Diğer taraftan, Nisan ayında KDV oranlarında yapılan indirim ile belirgin oranda gerileyen mobilya grubu fiyatlarında Mayıs ayında da azalış (yüzde -0,83) gözlenmiştir. Vergi oranlarındaki indirimlerin yürürlükten kalkması halinde enflasyonun geçici olarak olumsuz etkilenebileceği tekrar hatırlatılmalıdır” denildi.

Mayıs ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,64 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 5,24'e düştüğü anımsatılan açıklamada, “Alt kalemler bazında değerlendirildiğinde, enflasyondaki gerilemenin bütün temel gruplarda hakim olduğu, özellikle hizmet kalemindeki yavaşlamanın giderek belirginleştiği dikkat çekmektedir. Temel enflasyon göstergelerinin yakın dönemdeki seyri de enflasyonun ana eğiliminin tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğunu göstermektedir. Önümüzdeki ay yıllık enflasyondaki düşüşün baz etkisi nedeniyle duraksayabileceği düşünülse de, temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini koruyacağı tahmin edilmektedir” denildi.

DOĞAL GAZ İNDİRİMİ YANSIDI

Çekirdek enflasyonun yıllık artış oranının 0,97 puan gerileyerek yüzde 3,17 olduğuna işaret edilen açıklamada, Mayıs ayında, doğal gaz tarifelerinde yapılan yüksek oranlı indirimler ve katı yakıt fiyatlarında Aralık ayından itibaren süregelen azalış eğiliminin devam etmesiyle enerji grubu yıllık enflasyonunun 3,1 puan azalarak yüzde 6,22’ye gerilediği belirtildi. Diğer taraftan, ham petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak akaryakıt fiyatlarında gözlenen artış, enerji fiyatlarındaki düşüşü sınırladığı anlatıldı.

Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonunun Mayıs ayında yüzde 1,44 seviyesine gerilediği ifade edilen açıklamada, bu gelişmede, enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yanı sıra mobilya grubundaki yüksek baz etkisinin belirleyici olduğu ifade edildi.

İŞLENMEMİŞ GIDADA DALGALI SEYİR SÜRECEK

İşlenmemiş gıda fiyatlarının Mayıs ayında yüzde 0,30 oranında arttığı ve grup yıllık enflasyonunun yüzde 13,59’a yükseldiğine işaret edilen açıklamada, “Sebze fiyatlarında gözlenen yüzde 10,43 oranındaki mevsimsel gerilemeye karşın, meyve fiyatlarının yüzde 19,23 oranında artması bu gelişmede etkili olmuştur. İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki dalgalı seyrin önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenmektedir” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!