Vergi teşviğinin büyümeye etkisini inceledi, ‘Sabancı Araştırma’ ödülü kazandı

Güncelleme Tarihi:

Vergi teşviğinin büyümeye etkisini inceledi, ‘Sabancı Araştırma’ ödülü kazandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2012 00:00

Sabancı Üniversitesi tarafından, Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine verilen ‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nü “Son Ekonomik Krizde Countercyclical Para Politikasının Türkiye’deki Etkinliği: Bir Doğal Deneyden Kanıtlar” adlı çalışmalarıyla, Almanya’nın Mannheim kentinde bulunan Center for European Research’te araştırmacı olarak görev yapan Florin Misch ve Atılım Seymen aldı.

Haberin Devamı

Bu yılki konusu “Küresel Krizlerde Türkiye Ekonomisinin Performansı” olarak belirlenen ödülde ikincilik ödülünü ise, “Türkiye’de Küresel Krizde Ticaret ve Cironun Mikro Ölçekte Evrimi” başlıklı çalışmaları ile İtalya’daki Universita Politecnica delle Marche’de görevli olan Alessina Le Turco ve Daniella Maggioni kazandılar. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen ödül töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Türkiye, krizin etkisinden kurtulup büyümeye hızlı bir biçimde geçebilen ülkelerin başında yer alıyor. ‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’ kapsamında gerçekleştirilen araştırmaların, gelecekte yaşanabilecek krizlere karşı oluşturulacak politikalara katkıda bulunmasını ümit ediyoruz” dedi.

2009 krizini inceliyor

Haberin Devamı

Araştırmacı Florin Misch ve Atılım Seymen’e birincilik ödülü kazandıran makale, Türkiye’de 2009 yılında ekonominin daralmasına karşı genişleyici bir önlem olarak bazı dayanıklı mallar üzerindeki katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi azaltılmasının etkisini araştırıyor. Bunun için de bu politikadan faydalanan ve faydalanmayan şirketlerin performanslarını karşılaştırıyor. Elde edilen bulgulara göre, vergi indiriminden faydalanan şirketlerin satış büyüme oranları diğerlerine göre daha yüksek olduğu, yani bu maliye politikası araçları hedeflerine uygun sonuçlar doğurduğu sonucuna varılıyor. Yazarlar bu bulgulardan kalkınarak geçici vergi indirimlerinin talebi canlandırarak ekonomik daralmanın azalmasına olumlu bir katkıda bulunmuş olabileceği sonucuna ulaşıyorlar.  İkincilik ödülüne layık görülen Alessina Le Turco ve Daniella Maggioni imzalı makalede de, kriz döneminde uluslararası ticarette yaşanan çöküşün Türkiye’deki imalat sanayi firmalarına etkisini firma düzeyinde veriler kullanarak inceleniyor. Makale, “Türkiye’de uluslararası ticaretin kriz ve kriz öncesi yıllara göre azalmasının temelinde yatanlar” sorusu ele alıyor.

İlk kez İslam sanatı ve kültürü ödülü verildi

SAKIP Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında bu yıl ilk defa “İslam Sanatı ve Kültürü Jüri Özel Ödülü” verildi. Ödüle, yaşamı boyunca Türk ve İslam sanatına sağladığı katkılar nedeniyle, geçtiğimiz yıl vefat eden bilim insanı Oleg Grabar layık görüldü. Harvard Üniversitesi’nin ilk “Ağa Han İslam Sanatı ve Mimarisi” kürsüsü sahibi, Emeritus Öğretim Üyesi, geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Oleg Grabar’ın ödülü Türk ve İslam sanatı ve kültürü alanında çalışmaların sürdürülmesi için kurulan “Oleg Grabar Memorial Found”a verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!