Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması kapsamına, şirketlerin odalara olan borçları ile stok affı ve matrah artırımının da eklenmesinde büyük fayda gördüklerini bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün de katıldığı 6’ncı Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, ilk defa iş dünyasının yıllardır talep ettiği kamu ve özel sektör arasında kurumsal bir diyalog mekanizmasının kurulmasının AK Parti Hükümeti döneminde mümkün olduğunu, Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın bu konuda en yüksek istişari platform konumuna geldiğini anlattı.
Beyaz sayfa açmak için
Yüksek gecikme faizlerinin, son yapılan değişikliklerle beraber makul oranlara indirildiğini, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışma başlatıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, reel sektörü rahatlatan, müteşebbisi fabrikasına, tüccarı dükkanına döndüren bu adımlar için, hükümete teşekkür etti. TOBB Başkanı, küresel ekonomi krizi sonrasında, kamu idaresi ile reel sektörü barıştırmak, beyaz bir sayfa açmak açısından, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması kapsamına, şirketlerin Odalara olan borçları ile stok affı ve matrah artırımının da eklenmesinde büyük fayda gördüklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda özellikle vatandaşla, milleti, devleti barıştıracak ve devletin bütçesine çok büyük kaynak girdisi sağlayacak 2-B meselesini geniş anlamıyla bu şekilde değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
Zamanında ödeyen de
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vergi yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükellefleri ödüllendirmek ve teşvik etmek bakımından, sosyal güvenlik primindeki 5 puanlık indirime benzer bir uygulamanın yapılmasının da son derece yerinde olacağını bildirdi. Türkiye için küresel krizin geride kaldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şimdi kriz sonrası dönemde yüksek büyümeyi sürdürmek için gerekli yapısal tedbirleri almanın zamanı olduğuna işaret ederek, “Dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olmayı hedeflediysek, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye devam etmeliyiz. Zira, bunun sonucunda bizi bekleyen büyük bir ödül var” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Almanya’daki verimlilik düzeyini yakalaması halinde, milli gelirinin 3’e katlanacağını, GSMH’nın 2 trilyon dolara çıkacağını ve dünyanın 8’inci büyük ekonomisi olunacağını anlattı.
Mantı yedik toplantıya geç kaldık
TOPLANTININ önceden duyurulan saatten 35 dakika geç başlamasının gerekçesini de açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu gecikmenin kendisinden kaynaklandığını belirterek özür diledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mantı sevdiğini bildiği için mantı hazırlattığını anlatan Hisarcıklıoğlu, gecikmenin mantı yemekten kaynaklandığını belirterek, mantı yemekle ilgili Başbakan Erdoğan’la arasında geçen diyaloğu şöyle aktardı: “Sayın Başbakanımızın mantı sevdiğini biliyorum. Geldiği zaman ben ısrarla kendisine (Gel mantı yemeğe seni çıkartayım) dedim. O’da özellikle (Sizlerin salonda hazır olduğunu, sizlere karşı ayıp olacağını) ifade ettiler. (Ben toplantıya gireyim de karnım aç olsun) dedi. Ben (hepimizin misafirisin sen, bunu oda başkanlarıma söyleyeceğim) dedim”.
Erdoğan: Seçim yakın diye bütçede popülizm olmayacak
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 2011 yerel seçimlerinin Haziran’ın ikinci haftasında yapılacağını belirterek şöyle konuştu: “2011 seçimlerinde aynı şekilde haziranın ayına, bir ay kadar öne çekiyor, yani seçimleri, fevkalade bir durum olmadıktan sonra inşallah haziranın ikinci haftasında yapmayı düşünüyoruz. Seçimler yakın diye popülizm bütçenin hiçbir satırında kendisine yer bulamaz. 2009 yerel seçimlerinde ve en son halk oylamasında piyasaların dalgalanmadığını, mali disipline ve para politikalarına tam bir güven sergilediklerini gördük. Seçim kelimesinin teleffuz edildiğinde tüm dengelerinin alt üst olduğu bir yapı vardı Türkiye’de. Şu anda seçime 7 ay kalmasına rağmen, ekonomiye ve ekonomi politikalarına güvenin sarsılmadan sürdüğünü müşade ediyoruz.”
Kurlarda sıkıntı sürüyor ihracatta harç yükü de çok
“ÖNÜMÜZDEKİ dönemde döviz kazandırıcı faaliyetlerde, döviz kuruna dayalı sıkıntılar devam edecek gibi gözüküyor” diyen Hisarcıklıoğlu, Orta Vadeli Programda, döviz kurlarında enflasyonun üzerinde bir yükselme öngörülmediğini hatırlattı. Döviz kurlarındaki gerileme sürdükçe, ihracat ve turizm gibi döviz kazandıran faaliyetleri cezalandıran, ithalatıysa teşvik eden bir ülke haline gelindiğini belirten Hisarcıklıoğlu, burada bir denge politikasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Hem sanayicimiz, turizmcimiz rekabet edebilir olsun, hem de yurt içinde enerji ve finansman maliyet artışları sınırlı kalabilsin. Bunun sağlamak üzere sanayide ve turizmde rekabet gücümüzü korumamızı sağlayacak yeni politikalara ihtiyaç var” diye konuştu. Bunları 3 ana başlık altında sıralayan Hisarcıklıoğlu, birincisinin, girdi maliyetlerinin düşürülerek, sanayinin rekabet gücünün artırılması olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarının kontrol dışında olduğunu belirterek, bu yüzden üretim ve taşıma maliyetlerinin nasıl düşürebileceğinin üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.