Vergi numarası olmayan havale de yapamayacak

Güncelleme Tarihi:

Vergi numarası olmayan havale de yapamayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2001 00:00


Haberin Devamı

1 Eylül'den itibaren, bugüne kadar sadece taşıt ve gayrımenkul alım-satımlarında kullanılan vergi kimlik numarası, banka. sigorta ve mali işlemlerde de zorunlu hale geliyor. Vergi kimlik numarası bulunmayanlar 5 milyar liranın üzerinde banka havalesi yapamayacak.

Bugüne kadar gayrimenkul ve taşıt alım satımlarında kullanılan vergi kimlik numarası, 1 Eylül'den itibaren bankacılık ve mali işlemlerde de zorunlu hale geliyor. Yeni uygulama ile, havale yapanların bile vergi kimlik numarası sahibi olması gerekecek. Bu konudaki usul ve esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun da görüşü alınarak, 31 Temmuz tarihine kadar saptanacak.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verilen sözlerden biri olan vergi kimlik numarasının yaygınlaştırılmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi. Maliye Bakanlığı'nın Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği Resmi Gazete'nin önceki günkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Vergi kimlik numarası şu anda gayrımenkul ve taşıt alım-satımlarında kullanılıyor. Uygulamanın kapsamı 1 Eylül 2001'den itibaren, bankacılık, sigortacılık ile diğer mali işlemleri kapsayacak biçimde genişletilecek. Bu tarihten itibaren off-shore şubeler dahil 1 Eylül'den itibaren bankacılık ve mali hizmetlerinde vergi kimlik numarası istenecek.

ZORUNLU İŞLEMLER:

Havale işlemleri: Bankaların 5 milyar lira veya muadili yabancı parayı geçen Türk Lirası ve döviz havalelerini yapmadan önce göndericinin; yurt içine yapılması halinde ödemeden önce alıcının da vergi kimlik numarası saptanacak. Bankalar, 1 Eylül'den itibaren, havaleyle off-shore bankalar ile benzeri diğer mali kurumlarda hesap açma, sözleşme düzenleme ve diğer işlemlerine aracılık etmeleri durumunda, işlemleri, müşterilerin vergi kimlik numarası altında, istendiğinde bilgi verecek şekilde izleyecek.

Çek ve Senet işlemleri: Bankalar, çek karnesi verecekleri müşterileri ile ne ad altında olursa olsun tahsil için alınan çek bedellerini öderken, ödeme yapılacak kişiler ile tahsile kabul edecekleri senetler ve senet karşılığı kullandıracakları avans kredilerinde teminata alacakları senetleri, tahsilat ve teminat için kabul etmeden önce, tahsil veya teminata veren kişinin vergi kimlik numarasını isteyecek.

Kredi kartı okuma makinesi işlemleri: Bankalar ve kredi kartı okuma makinası veren diğer kuruluşlar, üye işyerlerine kredi kartı okuma makinesi vermeden önce müşterilerinin vergi kimlik numaralarının tespiti ve kullanımı ile ilgili işlem yapacaklar. Müşterileri ile birlikte daha önce kredi kartı okuma makinesi verdikleri işyerleri, bu cihazlarla yaptıkları satış tutarlarını her ay Maliye Bakanlığı'na göndermeyi sürdürecek.

Sermaye piyasası kurumları, müşterilerine hesap açmadan, sözleşme ve işlemleri yapmadan önce vergi kimlik numarası tespitinde bulunacak.

Ödünç para verme işlemleri:

Ödünç para verme işleriyle uğraşan veya aracılık edenler ancak vergi numarası tespitinden sonra hesap açabilecek.

Özel finans kurumlarınca yapılan işlemler:

Özel cari hesaplar ve kar-zara hesaplarıyla fonların üretim desteği sağlanması, kira akdi, kar ve zarara katılma yöntemi, mal karşılığı belgelerin alım-satımla kullandırılması işlemlerinde de vergi kimlik numarası isteyecek.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karar çerçevesinde kurulan ve kurulacak olan yetkili müesseseler, 1 Eylül'den itibaren 3 bin doları veya muadili döviz alışve satış işlemlerinde müşterileriyle yapacakları sözleşmelerde de vergi kimlik numarası arayacak.

PTT merkezleri, posta çeki hesabı veya döviz pozisyonlu posta cari hesabı açtırmak için başvuran kişilere hesap açmadan ve sözleşme düzenlemeden önce vergi kimlik numarası tespiti yapacak.

Finansal kiralama işlemleri.

Sigortacılık işlemleri:

Türkiye'de kurulmuş ve kurulacak olan sigorta şirketleri ile yabancı ülkelerde kurulmuş olup da şube açmak suretiyle ülkemizde faaliyet gösteren veya gösterecek sigorta ve reasürans şirketleri de 1 Eylül'den itibaren her türlü sigorta sözleşmesi yapmadan önce sözleşme ve işlemlerin muhatabı veya tarafı olan kişilerden vergi kimlik numarası tespiti sonrasında işlem yapacak. Sigorta sözleşmeleri yapan banka şubeleri ile aracı kuruluşlar da bu zorunluluğa uyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!