Güncelleme Tarihi:
Gerçek usule tabi ücretlilerin eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira gelirlerinin yıllık toplam tutarının 1/3'ü (bu tutar ücret vergi matrahının % 35'ini geçemez) özel gider indirimine konu edilecek.
HARCAMALARIN ÖZEL GİDER İNDİRİMİNE KONU OLABİLMESİ İÇİN ARANILAN KOŞULLAR
Harcamaların, özel gider indirimine konu olabilmesi için;
- Eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira giderlerinden olması,
- Türkiye'de yapılması,
- Gelir ve kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden alınan belgelerle kanıtlanması,
- Mükellefin kendisi, eşi ve çocukları adına yapılması ve ticari teamüllere uygun olması, gerekiyor.
ÖRNEK 1
Aylık net ücret geliri 500 milyon lira olan ücretli (A) bir defada 5 milyar liralık giyim, 4 milyar liralık yiyecek harcaması yapmıştır.
Bu ücretlinin aylık net ücret gelirinin 500 milyon lira olması nedeniyle bir defada 5 milyar liralık giyim ve 4 milyar liralık yiyecek harcaması yapması mümkün değildir. Bu nedenle, sözkonusu harcamalar özel gider indirimine konu harcama belgesi kapsamına girmekle beraber, gerçek bir harcamayı yansıtmıyor.
ÖRNEK 2
Aylık net ücret geliri 600 milyon lira olan iki çocuklu ücretli (B), değişik tarihlerde 10 kasa limon, 50 kg ıspanak, 50 kg pırasa, 100 kg portakal, 20 kg mercimek, 50 kg fasulye, 50 kg pirinç, 50 kg soğan ve 50 kg patates almıştır.
Ücretli (B) nin; 10 kasa limon, 50 kg ıspanak, 50 kg pırasa, 100 kg portakal alımına ilişkin harcamaları her ne kadar özel gider indirimine konu olan yiyecek giderleri kapsamında ise de, bu giderlerin, gerçek harcamaları yansıtmaması başka bir ifade ile gerçek tüketime yönelik bir harcama olmaması nedeniyle, özel gider indirimine konu harcama olarak dikkate alınmaması gerekir.
Ancak, 20 kg mercimek, 50 kg fasulye, 50 kg pirinç, 50 kg soğan ve 50 kg patates ülkemizde genelde kış yiyecekleri olarak toptan alınması ve gerçek tüketime yönelik olması nedeniyle, söz konusu harcamaların özel gider indirimine konu edilmesi gerekir.
Hangi harcamalar vergi iadesi kapsamında?
EĞİTİM GİDERLERİ
Eğitim-öğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile kurs ücretleri kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamaları ve eğitim amaçlı servis ücretleri özel gider indirimine esas alınacaktır.
SAĞLIK GİDERLERİ
Ücretlilerin yaptığı ilaç masrafı, sağlık malzemesi ve hastane giderleri ile muayene, tahlil, fizik tedavi ve diş protez ücretleri, gözlük ve lens alımları gibi sağlık harcamaları özel gider indirimine konu teşkil edecektir. Ücretlilerin yaptığı bu harcamaların bir kısmının işverence karşılanması halinde, ücretlinin kendisinin karşıladığı harcama tutarı özel gider indirimine konu olacaktır.
GIDA GİDERLERİ
Gıda giderlerinden, her türlü yiyecek ve içecek için yapılan harcamaların anlaşılması gerekir. Ancak, içecek giderlerinden; sigara, alkollü içkiler ve bira bu kapsamda değerlendirilmeyecektir. Ayrıca, evlerde beslenen kuş, kedi, köpek gibi hayvanlar ile diğer hayvanların tüketimi için alınan yem, mama ve sair gıda maddelerine dahil harcamalar gıda giderleri kapsamına girmeyecek ve özel gider indirimine konu tekil etmeyecektir.
GİYİM GİDERLERİ
Giyim giderlerinden kumaş, hazır elbise, ayakkabı, şapka, iç çamaşırı, çorap, kemer gibi giyime müteallik her türlü malların satın alınması için yapılan harcamalar ile bunlara ilişkin dikim, tamir, onarım gibi harcamaların anlaşılması gerekmektedir.
KİRA GİDERLERİ
İkamet edilen konut için yapılan kira ödemesinin tamamının anlaşılması gerekir. Bu uygulamada, kiranın defaten veya birkaç aylık veya aylık dönemler itibariyle ödenmesinin önemi bulunmamaktadır. Ancak, kira ödemesinin kapsadığı dönem belgede belirtilecektir.
Hangi harcamaların vergi iadesi alınamıyor?
1- Vekalet ücretleri.
2- Yolcu ve yük taşıma giderleri.
3- Otel, motel ve pansiyonlara ödenen konaklama ücretleri.
4- Tiyatro, sinema, konser salonu, plaj, yüzme havuzu gibi yerlere yapılan giriş ücreti ödemeleri.
5- Ziynet ve süs eşyası alımları.
6- Temizlik madde ve malzemesi alımları.
7- Her türlü kadın ve erkek tuvaletve ıtriyat madde ve malzemesi alımları.
8- Kuru temizleme ücretleri.
9- Çiçek alımları.
10- Kuaför ve berberlere ödenen ücretler.
11- Fotoğraf filmi ve tab ücreti.
12- Gazete, dergi alımları.
13- Ampul, floresan ampul ve pil alımları.
14- Plak, teyp, video kaset alımları ile bunların kiralanması karşılığında ödenen ücretler.
15- Konutların boya ve badana giderleri ile duvar kağıdı giderleri.
16- Elektrik ve su tesisatı için yapılan ödemeler.
17- Billuriye, zücaciye alımları.
18-Çocuk oyuncakları.
19- Havlu, çarşaf, nevresim alımları.
20- Plastik eşya alımları.
21- Çanta ve valiz alımları.
22- Noter giderleri.
23- Şehir şebekesi su giderleri.
24- Sigara, alkollü içkiler ve bira için yapılan giderler.
25- Sıhhi tesisat malzemeleri.
26- Askeri ve okul kantinlerine yapılan harcamalar.
27- Yurt dışı eğitim ve öğretim giderleri.
28- Üniversite harçları.
29- Kol ve duvar saatleri.
30- Her türlü hırdavat malzemesi.
31- Tüpgaz giderleri.
32- Genel bütçeye giren dairelere ait lojman giderleri.