Esra AKGEMCİ/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2008 00:00
14 Şubat’tan itibaren düşürülen vergi, şarapta üretimi iki katına çıkardı. 2008’in ilk üç aylık döneminde şarap üretimi, geçen yılın aynı dönemine oranla iki kat artarak 6.7 milyon litreye yükseldi. Sevilen Şarap Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, "Vergi düşürülmeseydi şarap sektörü diye bir şey kalmazdı. Vergiler biraz daha düşerse, ihracat devi oluruz" dedi.
SOFRA şarabından alınan yüksek verginin 14 Şubat’ta düşürülmesiyle birlikte, şarap üretimi, 2008’in ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre iki kat arttı. Türkiye’nin şarap üretimi ilk üç ayda 6.7 milyon litreye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 3 milyon litre şarap üretilmişti. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) açıkladığı verilere göre, 6.7 milyon litre şarabın 535 bin litresi ise ihraç edildi. Aynı artış oranı "Köpüren Şarap" kategorisinde de yaşandı; üretim 20 bin litreden, 45 bin litreye yükseldi.
İhracat artar
Sevilen Şarap Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, şarap üretimindeki artışı, "Tek kelimeyle vergi düşüşünün bir sonucu. Uzun dönemde, 7-8 milyon dolarlık ihracatımızı da 100 milyonlara çıkarmamamız için hiçbir neden yok" diye konuştu. Güner, şarap sektörüyle ilgili şu bilgileri verdi: "2005’de yüzde 118’lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı oldu. Şarabın litresinde maktu vergi, son ÖTV artışıyla 1.9
Euro’ya çıktı. Bu, Avrupa’da üzüm üretimi yapan ülkeler arasında en yüksek vergi oranıdır. Şarap ithal eden ülkelerin çoğundan da daha yüksek. Vergi, 2008’de 3.28’den 1.75’e düşürüldü. Bu düşüş, daha ilk çeyrekte yüzde 130’luk artışla kendini gösterdi. İkinci çeyrekte, turizm sezonundan dolayı geçen dönemi üçe katlayacak. Yalnız üçüncü çeyrekte, yaz sezonunda, sıcaklarda daha çok bira tercih edildiği için mevsimsel bir düşüş yaşanabilir. Ama, yıl sonunda şarap üretimi geçen seneye göre iki ya da iki buçuk katına çıkacaktır."
Sektör bitecektiEnis Güner, diğer ülkelerden şu örnekleri verdi: "Türkiye’nin komşularında, Yunanistan, Bulgaristan, diğer şarap üreticileri İtalya, İspanya ve Portekiz’de ÖTV yok. Biz parayı peşin veriyoruz. Sonra parayı piyasadan tahsil edemiyoruz. Vergiler düşmeseydi, zaten şu an şarap sektörü diye bir sektörden söz edemezdim. Üreticinin dayanma gücü kalmamıştı. Verginin yüzde 45 düşmesi, biraz soluk aldırdı. Bu anlamda çok olumlu bir gelişme. Bandrol uygulaması da üretimin kayıt içine alınmasında etkili oldu."
Herkes kazanacakÜzümde hasat mevsimi olduğuna dikkat çeken Güner, şöyle konuştu: "Türkiye’de ciddi anlamda kuraklık var, kıraç arazilerde bağ dikimi yapılıyor. Ege ve Trakya’da yüzlerce köy, binlerce aile bağcılıkla geçiniyor. Şimdi hasat zamanı. Üretici, ürününü satacak şarap imalatçısı arıyor. Arz fazla, talep düşük olunca fiyatlar da düşüyor. Piyasanın genelinde, şarap imalatçısında da stok fazlası var, yeni üzüm alamıyor. Eğer vergiler belli bir oranda düşerse, imalatçı da, üretici de, devlet de kazanacak. Tüketim artınca, devletin topladığı vergi matrahı artacak. Şarap üreticisinin finansal gücü artacak, yatırım yapacak ve AB standartlarının üstünde ürünlerle ihracat şansı da artacak. Ayrıca, tarımın gelişmesine de katkı sağlayacak."
Restoranlarda şarap fiyatları çok yüksekSEVİLEN Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, "Sektörle ilgili en en önemli sorun, restoranlarda şarap fiyatlarının çok yüksek olması. İnsanlar bu yüzden şaraptan uzaklaşıyorlar. Avrupa’da kaliteli şaraplar, çok daha makul fiyatlara satılıyor. İç piyasada birlik sağlanmalı ve bu sorun çözülmeli. Restoranlar iyi şarapları da mönülerinde bulundurmalı ve tek firmayla anlaşma yapmaktan vazgeçerek, tüketiciyi sınırlamamalı" dedi.
Şarap için en iyisi Anadolu topraklarıŞARAP, dünyada katma değeri en yüksek tarıma dayalı sanayi ürünü. Dünyanın en eski ve bir numaralı şarap üreticisi Fransa, yıllık 6 milyar
dolar civarında ihracat yapıyor. Enis Güner, üreticiler biraraya gelir ve topyekün bir politika oluşturulursa, beş bin yıllık şarap tarihinde, Türk şarap sektörünün de, dünya pazarında kendine yer bulacağına inanıyor. Anadolu topraklarında yetişen üzümünden elde edilen şarabın, Fransız şarapları gibi karakteristik özelliği ve kalitesiyle taklit edilemez olduğunu belirten Güner, Türk şaraplarının kalitesini şöyle anlattı: "Dünyanın en iyi üzüm bağcılığı ve şarapçılık yapılacak yerindeyiz. Dünyada artık sofra şarapları değil, kaliteli şaraplar tüketiliyor. Türkiye bu trendi görebilirse, rekabet edilebilecek güçte kaliteye sahip. Bizim şaraplarımızı, etiketini görmeden tattıklarında Fransız, İtalyan şarabı sanıyorlar. Bu kadar kaliteli şarap üretebilen bir ülkede, üreticiler bile ithal şarap alıyor, buna inanamıyorum."