Güncelleme Tarihi:
BİREYSEL emeklilikteki vergi avantajından sisteme giren katılımcıların büyük bir çoğunluğunun yararlanmaması emeklilik şirketlerini harekete geçirdi. Şimdilerde şirketler, katılımcılara ciddi getiri sağlayan vergi teşvikinin kullanımını artırmanın yollarını arıyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve AvivaSa CEO’su Meral Eredenk, bireysel emeklilikte başka hiçbir finansal üründe olmayan vergi avantajı bulunduğunu ifade ederek, “Bu avantajı devlet sağlıyor. Devlet diyor ki, ‘herkes sağladığım sosyal güvenlik sisteminin dışında kendi geleceğini de kendisi dizayn etmeli. Ben de bunun için destekte bulunurum.’ Bulunduğu destek de vergi avantajı” dedi.
Doğrudan vergi teşviki
Eredenk, katılımcılara her aşamada vergi avantajının anlatıldığına, son olarak emeklilik şirketleri olarak kampanya düzenlediklerine de değinerek, yine de bu teşvikten büyük bir çoğunluğun yararlanmadığından yakındı. Doğrudan vergi teşviki ile bu sorunun çözülebileceğine, yaygın bir teşvik sistemi oluşturulabileceğine dikkat çeken Eredenk, şunları söyledi: “Birçok ülkede doğrudan vergi teşvik sistemi uygulanıyor. Katılımcı sisteme katıldığı anda hangi vergi dilimindeyse bu peşin olarak katılımcıya ödeniyor. Ondan sonra katılımcının vergi avantajının kullanılıp, kullanılmadığına bakılıyor. Eğer kullanmıyorsa o zaman yıl sonunda geri alınıyor. Böylece katılımcı da yılın sonunda vergi teşvikinden elde ettiği geliri görüyor.Bu konuyu Maliye Bakanlığı’na da götürdük. Makul bir yaklaşım olarak gördüler. Şimdilik konunun üzerinde çalışılıyor.”
Yüzde 30’u kullanıyor
Eredenk, vergi avantajının kullanılmamasından dolayı oluşan kayıp hakkında şunları söyledi: “Bugün sistemde 10 milyar TL’lik fon büyüklüğü var. Bunun içinde faiz gelirleri de bulunuyor. Eğer bu 10 milyar TL sadece katkı payından oluşan bir rakam olsaydı kabaca bunun üzerinde yüzde 25’lik vergi avantajını hesapladığımızda 2.5 milyar TL’lik bir rakam çıkıyor. Sistemdeki herkes bu avantajdan yararlansa 2.5 milyarlık bir gelir oluşacak. Oysa sadece yüzde 30 yararlanıyor. Bu da 1.5 milyar TL’ye yakın vergi avantajı kullanılmıyor demektir.”
100 liraya 25 lira faiz getirisi var
MERAL Eredenk, bireysel emeklilik sistemindeki vergi avantajını şöyle anlattı: “Ayda 100 lira ödeyerek bu sisteme giriyorsanız ve vergi mükellefi iseniz yaklaşık 25 lirasını devlet size ödemeye hazır. Bir anlamda 100 liralık yatırımınıza daha en başta 25 lira faiz geliri ile başlıyorsunuz. Bunun üzerine bir de biz emeklilik şirketleri olarak faiz geliri sağlıyoruz. Böylece 100 liraya 125 liranın üzerinde bir geliriniz oluyor. Bugün artık düşen enflasyon ve faiz gelir ile bu oranları yakalamak mümkün değil. Geçtiğimiz yıllarda faiz oranları neredeyse yüzde 50-60’lardaydı, o dönem yüzde 25’lik vergi avantajı katılımcıya çok da cazip gelmiyordu. Bugün faiz oranları yüzde 7’lerde. 100 liralık yatırımınıza herhangi bir yerde hesap açtırdığınızda yüzde 7 faiz alabiliyorsunuz. Oysa biz daha ilk günde yüzde 25 peşin bir avantaj sunuyoruz. Bir de bunun üzerine faiz ve getiri ekliyoruz.”
Vergi avantajını anlatmak için kampanya başlattık
DENİZ Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, emeklilik şirketleri olarak yeni başlattıkları “100 lira ver 125 lira al” kampanyası ile sistemin vergi teşvikine katılımcıların dikkatini çekmek istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Bireysel emeklilikte hiçbir yatırım aracında olmayan vergi avantajı var. Ama yaptırdığımız anketlerde vergi avantajının özellikle sistemdeki katılımcılar tarafından yeterince kullanılmadığını gördük. Sisteme girenlerin sadece yüzde 37’si bu avantajdan yararlanıyor. Dolayısıyla istedik ki, vergi konusunda bilinci artıralım ve sistemin en önemli avantajına dikkat çekelim. Ücretli çalışanların gelirleri arttıkça vergi dilimleri farklılaşıyor ve vergi avantajından elde ettikleri kazanç da artıyor. Vergi avantajını kolay bir dille anlatmak için de 100 lira verenin ortalama 25 lira vergi avantaj olacağını düşündük. Bu yüzden de ‘100 lira ver 125 lira al’ kampanyasını düzenledik.”