Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük gıda ve içecek şirketlerinden biri olan ABD’li PepsiCo, Türkiye’de sürdürülebilir tarım odaklı çalışmalarından biri olan ‘tohumdan rafa’ projesini hayata geçirdi. Projeyle birlikte PepsiCo, cips üretiminde kullandığı patateslerin tümünü sürdürülebilir tarımdan elde ediyor, atıklarından gübre yapıyor, enerji üretiyor. Türkiye’nin 5’inci büyük yeme-içme ve içecek şirketi olduklarını söyleyen PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Neil Pryor, Türkiye’de cips üretiminde kullandıkları patatesin tümünün sürdürülebilir tarım ürünü olduğunu söyledi.
38 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Dünyada 200 ülkede faaliyet gösteren, yüzlerce markası olan PepsiCo’nun 22 markasının her birinin yılda 1 milyar dolardan fazla geliri olduğunu hatırlatan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Pryor şunları söyledi: “Bulunduğumuz yerlerde fayda gösteren bir performans izliyoruz. Daha önce Amerika ve Meksika’da çalıştım. Türkiye’de yapılan işin çok iyi olduğunu gördüm. Biz markamıza yatırım yaptığımız gibi çevreye ve eğitime de yatırım yapıyoruz. Türkiye’de sürdürülebilir tarım uygulayarak çiftçilere de eğitim veriyoruz. PepsiCo Türkiye’de 18 şehirde, 17 bin hektar alanda patates yetiştiriyor ve yaklaşık 38 bin kişiye istihdam sağlıyor.”Pryor, ‘Fayda Gözeten Performans’ vizyonu ile enerji ve su kaynaklarını korumak ve ambalaj miktarlarını azaltmak da dahil olmak üzere çevre üzerindeki etkilerini asgariye indirdiklerini anlatırken, “Türkiye’de üretilen cipslik patatesin yarısından fazlasını sözleşmeli çiftçilerden biz satın alıyor, patates tohumu ve gübreyi çiftçilere biz veriyoruz” dedi.
DÜNYADAKİ İLK ÖRNEK OLDU
PepsiCo son 5 yıl içinde Gaziantep, İzmir-Kınık, Kahramanmaraş-Elbistan, Adapazarı, Amasya, Tokat-Erbaa, Yozgat, Adıyaman, Aydın-Söke, Şanlıurfa, Aksaray, Isparta ve Çorum’da cipslik patates tarımı başlattı.PepsiCo Türkiye’nin kendi geliştirdiği “Anaerobik Çürütme Projesi” ile dünyadaki tüm PepsiCo sistemi içinde tarlalarda kullanılmak üzere kendi gübresini üreten dünyadaki ilk örnek.Bu proje ile “Net Sıfır Atık” vizyonuyla çalışan yiyecek tesisinde kullanılan üretim döngüsünde, organik atıkların “Naturalis” adlı patates gübresine dönüşüyor.
Tüm tohumlarTürkiye’den
KOCAELİ ve Tarsus’ta organik atık ünitesi kurduklarını belirten PepsiCo Türkiye Agro Müdürü Hakan Sarı, her türlü organik madde ile zeytinyağı, çiçekyağı, patates kabuğu ve nişastanın içine organik bazlı mineraller eklenerek gübre yapıldığını Organo-Mineral gübresi ürettiklerini söyledi. Kocaeli’ndeki Suadiye fabrikasında anaerobik çürütme tesisinde organik atıkların biogaza dönüştüğünü de kaydeden Sarı, “2017 yılı itibariyle, elit patates tohumlarının tamamını Türk tedarikçilerden sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede hem en kaliteli patatesi en düşük maliyetlerle üretmeye güvenle devam edecek hem de PepsiCo’nun Avrupa‘daki diğer cips işleri için Türk tohumlarını temin edebilecek hale geleceğiz” dedi.
2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
PEPSICO Türkiye tedarikçisi ve patates üreticisi Ahmet Sümer, Tokat, Yozgat, Samsun, Amasya ve Çorum’da cipslik patates üreticiliği yapıyor. İklim değişikliğinin Türkiye’de gündemde olmadığını, Türkiye tarımının iklim değişikliğinden etkilendiğini ve her geçen gün sürdürülebilir tarım uygulamalarının öneminin arttığına dikkat çeken Ahmet Sümer, “PepsiCo üreticiyi asla riske atmıyor. Bizler henüz ürünümüzü ekmeden hasatta ne kazanacağımızı biliyoruz. Teknolojik ve tarımsal destekler alıyoruz ve bu uygulamalar hasada yansıyor” dedi. Sümer, Türkiye’deki patates cipsi için kullanılan patatesin yarısının üreticisi.