Güncelleme Tarihi:
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bugün Pakistan'dan başlayarak Hindistan ve Çin’i de kapsayan Asya turuna çıkıyor.
Pakistan Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Pakistan Başbakanı İmran Han, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kamer Cavid Bajwa ve bir dizi yetkiliyle bir araya geleceği belirtildi. Görüşmelerde, yatırım, finans, enerji, yenilenebilir enerji, iç güvenlik, medya, kültür ve spor dahil olmak üzere çeşitli sektörlerle ilgili bir dizi anlaşmanın imzalanacağı ifade edildi.
Prens Muhammed bin Selman’ı karşılayacak Pakistan, başkent İslamabad’ın sokaklarını, Suudi ve Pakistan liderlerinin fotoğrafları, iki ülkenin bayrakları, Arapça, İngilizce ve Urduca dillerinde Prens’in ziyaretine duyulan memnuniyeti ifade eden afişlerle süsledi.
Çin ziyareti
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Veliaht Prens’in gelecek Çarşamba günü Pekin'i ziyaret edeceği ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başkan Yardımcısı Han Çing ile görüşeceği bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying yaptığı basın açıklamasında, ilgili ziyaretin Çin-Suudi ilişkilerindeki büyük gelişimi yansıttığını ve Çin'in Kemer ve Yol projesinde daha yakın bir işbirliği sağlayacağını söyledi.
Pekin ve Riyad, iki ülke arasındaki ticarette tanık olunan yüzde 27'lik bir artışla birlikte çeşitli alanlarda kapsamlı bir stratejik işbirliği dönemi başlatmayı hedefliyor. Bir Çinli diplomat, Pekin ile Riyad arasında çeşitli alanlarda yeni bir stratejik ortaklık aşamasını başlatacak olan 20 Şubat'ta gerçekleştirilecek ziyarete ilişkin gerekli tüm hazırlıkların tamamladığını açıkladı.
Çin'in Suudi Arabistan Büyükelçisi Li Huaxin, Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, “Suudi Veliaht Prensi, ziyaretinin başlangıcında, çeşitli alanlarda onlarca önemli proje ve anlaşma sunmak üzere ortak hükümet komitesi toplantısına katılacak” dedi.
Çin: Veliaht Prens’in ziyaretini dört gözle bekliyoruz
Veliaht Prensin ziyaretin ekonomi, güvenlik, siyasi, akademik ve kültürel alanlarda çeşitli anlaşmaları netice vereceğini belirten Huaxin, “Veliaht Prens’in ziyaretini dört gözle bekliyoruz ve bunun başarılı olacağına inanıyoruz. Veliaht Prens siyasi toplantıların yanı sıra Çinli yetkililerle çeşitli alanlarda görüşmelerde bulunacak. Her iki taraf da ilişkileri ilerletmek konusunda istekli” ifadelerini kullandı. İki ülke arasında en üst düzeyde yeni bir siyasi, ekonomik, kültürel ve akademik işbirliği halkasını temsil eden bu ziyaretin Çin için çok önemli olduğunu vurgulayan Çin büyükelçisi, söz konusu ziyaretin, 2016 yılında gerçekleştirilen ziyaretin ardından geçen 2,5 yıldan sonraki ilk ziyaret olduğunu belirtti.
Li Huaxin, Çin ve Suudi taraflarının “üst düzey ortak hükümet komitesi toplantısı gerçekleştirmek üzere” bu fırsatı değerlendireceğini dile getirerek, bu komitenin Çin devlet başkanının Ocak 2016'da Krallığa yaptığı ziyaret sırasında kurulduğunu kaydetti. Çin büyükelçisi, komite toplantısı kapsamında geçen yılki ikili ilişkilerin gözden geçirileceğini ve önümüzdeki yıllarda ikili ortak çalışmaları artıracak olan bu ilişkilerin stratejik gelişim için yeni planlar oluşturulacağını söyledi.
Gelişen Pekin ve Riyad ilişkileri
Büyükelçi, Suudi Arabistan’ın bölgesel ve uluslararası düzeylerde önemli etkiye sahip büyük bir ülke olduğunu vurgulayarak, Suudi Arabistan ve Çin’in başta Yemen ve Suriye olmak üzere Ortadoğu krizleri ile ilgili olarak ortak bir bakış açısına sahip olduklarını ve İran'ın yanı sıra diğer uluslararası konularda da taraflar arasında bir anlayışın mevcut olduğunu belirtti.
Büyükelçi ayrıca, iki ülke liderlerinin karşılıklı ortak çıkarlarla ilgili konulardaki tutumlarını koordine etmek için sürekli istişarede bulunduklarını kaydetti.
Büyükelçi Huaxin, iki ülke arasındaki 2018’deki ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında artarak 63 milyar doları aştığını belirterek, Suudi Arabistan’ın Çin’in ilk ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti. Suudi Arabistan’ın geçen yılki istatistiklerine göre Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) sonra bölgedeki Çin yatırımlarının en büyük ikinci temsilcisi olduğunu dile getiren Huaxin, “Çin'deki Suudi yatırım projelerinin sayısı 38’e ulaşırken, çeşitli alanlarda 87 milyon doları aşan yatırımlar var. Çin 2018 yılında 57 milyon tondan fazla ham petrol ithal etti. Çin'in Suudi Arabistan'daki yatırımlarının değeri 380 milyon dolara ulaştı. Bunlar arasında 370 milyon dolar değerinde nakit olmayan doğrudan yatırımlar da var” dedi.