AYSEL ALP/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 16:28
Milletvekillerinden oluşan Soma Meclis Araştırma Komisyonu, bugün 301 işçinin yaşamını kaybettiği Eynez Maden Ocağı'nda incelemelerde bulundu. Ancak vekiller, işçilerin yürüyerek girip çıktığı, yaklaşık1.5 kilometreye yaklaşan yolu kendileri için özel yapılan 'kuliker' ile aldılar. Yine vekillere işçilerin taktığı 'karbonmonoksit' maske yerine; 'oksijen maskesi' verildi.
CHP Milletvekili Özgür Özel, "Milletvekilleri nasıl havaalanlarında VIP salonuna alınıyorsa bu ülkede, oksijen maskesi de VIP maske olabiliyor. Üstelik 13 Mayıs günü bize verilen bu maskelerden madencilere verilmiş olsa idi, en az 150 işçi kurtulacaktı” diye isyan etti. Ocağın eskisinden daha tehlikeli olduğunu belirten Özel, "Ocağın sökümünde 300 işçi çalışıyor. Her gece yatmadan önce başlarına bir şey gelmesin, diye dua edeceğim. Güya söküm için çalışıyorlar, ama resmen üretime hazırlanıyorlar” dedi.
KULİKER DE MASKE DE VİP Komisyon olarak bugün Soma Holding'e ait Eynez'de yapılan incelemenin ardından telefonla ulaştığımız CHP Manisa Milletvekili Özel, "Düşünebiliyor musunuz bizim için özel kuliker yapmışlar ocağa girmemiz için. Oysa madende çalışan işçiler girişte ve çıkışta ocağına göre 1 ila 1.5 saat, suyun, çamurun içinde sırtlarında maskeleri, ellerinde malzemeler ve sefer taslarıyla yürüyorlar. Onlara kuliker yok. Hoş bizimki de aceleyle yapılmış, boyanmış ama üstü açık. Üstü ve kenarları korunaksız. Oysa Türkiye Kömür İşletmelerinin kulikerleri var, işçiler yorulmadan, suya çamura batmadan ocağa girip, çıkıyorlar. Üzerleri demirden kapalı; etrafı tel perdeli. İşçiler her gün bu yolu şapur şupur güvenliksiz yürüyorlar; biz vekiller bir kere girdik ama hemen VİP kuliker hazırlamışlar" dedi.
İŞÇİYE 200 LİRALIK, VEKİLE 1000 LİRALIK MASKE Özel, işçilerin karbonmonoksit maske kullandığını, kendilerine ise oksijen maskesi verildiğini belirterek, "İşçiye verilen maskeler 200 lira civarında. Etrafta oksijen var ise karbonmonoksiti süzüyor. En fazla 30 dakika çalışıyor. Facianın yaşandığı gün de bu maskeler vardı, kimi çalışmadı, kimi de kısa bir süre sonra işlevini kaybetti çünkü içerde oksijen kalmamıştı. Oysa onlarda da bugün bize verdikleri oksijen maskeleri olsaydı 150 işçimiz kurtulabilirdi. Çünkü yaklaşık 1000 lira bedeli olan oksijen maskeler, hiç havasız ortamda bile bir saat süreyle nefes almalarını sağlıyor" dedi.
Özel, şirketin 300 tane oksjien maskesi aldığını, bunların bir kısmını vekillere verdiğini, bir kısmını da yöneticilerin kullandığını anlattı. İşçilerimiz için 3 bin tane sipariş verdik, yakında gelecek, dediklerini aktardı.
SOMA'DA KOMİSYON MADENCİLERİ DİNLİYOR
300 İŞÇİ BÜYÜK RİSK ALTINDA
Eynez'de yaklaşık 300 işçinin 'sözde söküm' yapmak üzere madende çalıştığını ifade eden Özel, "Oysa Eynez eskisinden bile daha güvensiz. Devlet denetiminden çıkmış, çünkü faaliyette değil. Ama 300 işçi söküm yapıyor, adı altında orada çalışıyor. Orayı kapatmaya değil, üretime hazırladıkları çok açık. Yeni genel müdür bize burada üretim yapmak istediklerini açıkça söyledi. Oysa şu anda orası savaş sonrası yanmış yıkılmış bir yerleşim yerini andırıyor. Ne iş güvenliği ne işçi sağlığı tedbiri alınıyor. Genel kanaatim Eynez kazanın olduğu güne göre daha güvensiz durumda. Halen orada çalışan 300 kişi için her gece yatmadan önce, başlarına bir şey gelmesin, diye dua edeceğim. Güya söküm için çalışıyorlar, ama resmen üretime hazırlanıyorlar” dedi.
SOMA’DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK! HER ŞEY ESKİ TAS ESKİ HAMAM!
CHP’li Özel, “Madende gördüğümüz şudur: Aynı kurum kültürü, aynı risk yönetim anlayışı aynı iş güvenliği anlayışı ile bir an önce bir an önce üretime geçmek ve yeniden aynı şekilde kömür üretmek istiyorlar. Aslında Soma’da değişen bir şey yok ve her şey eski tas eski hamam” diye konuştu.
"KAZALARIN SORUMLUSU HÜKÜMETTİR, MECLİSTİR" Madenlerin güvenli bir şekilde üretime başlamasını istediklerini vurgulayan Özel; “Buradan 301 kişiyi daha ölüme göndermek istemiyoruz. Hala daha madenlerin güvenliği konusunda, iş güvenliği, işçi sağlığı konusunda bir arpa boyu yol almadık. Aradan, 4,5 ay geçti, ders alan olmadı. Bundan sonra olabilecek kazaların sorumlusu, hükümettir, Meclis’tir” değerlendirmesinde bulundu.
13 MAYIS’A NEDEN OLAN ANLAYIŞ AYNEN DEVAM EDİYOR
İş güvenliği konusunda bir arpa boyu yol alınmadığını anlatan Özel şunları söyledi:
“Bir kanun çıkarabilirdi. Bu işçilerin hangi koşullar altında nasıl çalıştıklarını gözleriyle gördüler. Ama bir şey yapılmadı. Aynı şartlarda hiçbir şey olmamış gibi devam ediliyor. 'Burayı toparlayacağız, burayı düzelteceğiz. Şuradaki tahkimatı yapacağız' anlayışındalar. Yani 13 Mayıs günü Eynez ne durumdaysa Türkiye'deki hiçbir maden ondan daha güvenli değil şu anda. Bugün girdiğimiz Eynez Maden Ocağı da eskisi kadar bile güvenli değil. Eski halinden de zor durumda. 13 Mayıs’a neden olan anlayış, aynen devam ediyor!”
ayalp@hurriyet.com.tr