Vekil maaÅŸları kanununa iptal önerisi

Güncelleme Tarihi:

Vekil maaşları kanununa iptal önerisi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 27, 2012 11:08

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilleri M. Akif Hamzaçebi ve E. Ülker Tarhan, emekli vekil maaşıyla ilgili kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Haberin Devamı

CHP, 26.01.2012 tarihli ve 28185 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 17.01.2012 tarihli ve 6270 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptalini ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasını istedi.       Â

 

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun'undaki iptali istenen maddeler şöyle; "26.01.2012 tarihli ve 28185 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 17.01.2012 tarihli ve 6270 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1) 1 nci maddesiyle deÄŸiÅŸtirilen 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89 ncu maddesinin ikinci fıkrasının birinci tümcesindeki '… 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma ÅŸartlarına uygun olarak …' ibaresi ile dördüncü fıkrasının birinci tümcesindeki, '… 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyecek ÅŸekilde sona eren geçmiÅŸ hizmet süreleri ve …' ibaresinin; 2) 1 nci maddesiyle deÄŸiÅŸtirilen 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89 ncu maddesinin üçüncü fıkrasının birinci tümcesindeki, '… bu görevlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneÄŸine esas aylık tutarı üzerinden ve …' ibaresinin; 3) 7 nci maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 64 ncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (d) bendinin; 4) 9 ncu maddesiyle deÄŸiÅŸtirilen 5510 sayılı Kanunun 68 nci maddesinin ikinci fıkrasının; 5) 10 ncu maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 70 nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen cümlenin; iptallerine ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemi."  Â

 

Haberin Devamı

YÃœRÃœRLÜĞÜ DURDURMA Ä°STEMÄ°NÄ°N GEREKÇESİ Â

Yürürlüğü durdurma isteminin gerekçesi ise şöyle : Â

 

Haberin Devamı

"Bir yıldan fazla 5434 sayılı Kanun kapsamında görev yaptıktan sonra kamu dışında bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmalarını tamamlayanların, 5434 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçirdikleri sürelere ilişkin emekli ikramiyelerini almaları, uzun yıllardır sürüncemede kalmış; Anayasa Mahkemesinin iki ayrı kararına rağmen, yasa koyucu, kamu görevinin 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartına bağlayarak, önlerine yeni bir engel çıkarmıştır.

 

Hak sahiplerinin artık sabrı kalmamıştır. Anayasaya aykırı olan düzenleme nedeniyle, hak sahiplerinin telafisi olmayan zarar ve ziyanları olacaktır. İptali istenen düzenlemede emekli ikramiyesinin bu görevlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı üzerinden ve aylığın başlangıç tarihindeki katsayılara bağlanması sonucunda, hak sahiplerine komik denecek kadar düşük tutarların ödenmesi öngörülmüş; bir çoğu alacağı tutarı bilemeden mahkemelerde açmış oldukları davalardan vaz geçmiş ve dolayısıyla zarara uğramışlardır. Söz konusu hükmün yürürlükte bulunması durumunda ileride telafisi olmayan zarar ve ziyanlara uğrayacakları da açıktır.

 

Haberin Devamı

"Sağlık hizmetlerinin bedelinin ödenip ödenmeyeceğini takdir yetkisinin bütünüyle Sosyal Güvenlik Kurumuna bırakılması, kişilerin hastalıklarının tedavisi için zorunlu ve bilimsel gerekliliklere uygun sağlık hizmet bedellerinin karşılanmaması sonucuna yol açarak kişi ve toplum sağlığında ileride telafisi olmayan zarar ve ziyanlara neden olacaktır. Sağlık hakkından yararlanmanın bir hak olmaktan çıkarılarak sosyal güvenlik sistemiyle bağının koparılıp bütünüyle ticarileştirilmesi ve bu yapılırken kişilerin ödeme gücünün dikkate alınmaması, özellikle toplumun korunmaya muhtaç yoksul kesimlerinin tedavi hizmetlerine ulaşmalarını gelir düzeylerine bağlı olarak olanaksız hale getirdiğinden, söz konusu kişi ve kesimler için ileride telafisi olmayan zarar ve ziyanların doğmasına neden olacaktır. Maddede sayılı kişi ve grupların sağlık hizmetlerini tedavinin gerektirdiği sağlık kuruluşlarından alınmasını engellemeye yönelik düzenleme, söz konusu kişi ve grupların ileride telafisi mümkün olmayan zararlarına yol açacaktır.

 

Haberin Devamı

Öte yandan, Anayasal düzenin hukuka aykırı kural ve düzenlemelerden en kısa sürede arındırılması, hukuk devleti olmanın en önemli gerekleri arasında sayılmaktadır. Anayasaya aykırılıkların sürdürülmesi, özenle korunması gereken hukukun üstünlüğü ilkesini de zedeleyecektir. Hukukun üstünlüğünün sağlanamadığı bir düzende, kişi hak ve özgürlükleri güvence altında sayılamayacağından, bu ilkenin zedelenmesi hukuk devleti yönünden giderilmesi olanaksız durum ve zararlara yol açacaktır. Bu zarar ve durumların doğmasını önlemek amacıyla, Anayasaya açıkça aykırı olan ve iptali istenen hükümlerin iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin de durdurulması istenerek Anayasa Mahkemesine dava açılmıştır."

 

SONUÇ VE İSTEM

Haberin Devamı

"26.01.2012 tarihli ve 28185 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 17.01.2012 tarihli ve 6270 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'undaki bazı maddelerin Anayasa'ya aykırı olduklarından iptallerine ve uygulanmaları halinde giderilmesi güç ya da olanaksız zarar ve durumlar olacağı için iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!