Güncelleme Tarihi:
SİGORTACILAR, trafik sigortasında ödenen hasara yönelik yeni düzenleme için kolları sıvadı. Bu çerçevede; hasara aracılık edenlerin trafik kazası mağdurlarını zarara uğratmalarının önüne geçilecek, Suiistimal Bürosu kurulacak, trafik sigortasında zarar kişinin kendi sigorta şirketinden karşılanacak ve araçların tamirinde sadece sertifikalı eşdeğer parça kullanılacak. Başlatılan tüm bu çalışmalar da yıl sonunda tamamlanacak.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, özellikle trafik kazası mağdurlarını zarar uğratan hasar aracılarının sigorta sektörünün en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, destekten yoksun kalma tazminatı olarak adlandırılan vefat ve sakatlık tazminatlarının standart hale gelmesiyle bu sorunun çözüleceğini söyledi.
TSB’nin düzenlediği, sigortacılığın 2013 yılı ve 2014’ün ilk çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda, sektörün oto sigortalarına yönelik projeleri de anlatıldı. Toplantıya; Ramazan Ülger, Başkan Yardımcıları Ragıp Yergin, Mete Uğurlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gülen ve Genel Sekreter Vekili Mehmet Kalkavan katıldı.
TAZMİNATA STANDART
Ramazan Ülger, trafik sigortalarında ödenen vefat ve sakatlık tazminatları ile ilgili yeni bir düzenlemenin kaçınılmaz hale geldiğini ifade ederek, “Bu konu, sigortalı ile sigorta şirketi arasında yürütülen bir işlemden çok, arada bir takım organizasyonların para kazandığı ve mağdurdan daha çok menfaat temin ettiği bir sistem haline geldi. Bu sorunu kamu yönetimi ile birlikte hızlıca çözmemiz gerekiyor. Tazminat hesaplamasına belli bir standart getirilmesi trafik kazası mağdurlarını zarara uğratan hasar aracılarını da engelleyecek” dedi.
Ramazan Ülger, trafik sigortasında bir başka düzenlemenin de ‘doğrudan tazmin yöntemi’ olduğunu belirterek, “Sigortalılar, hasarını alabilmek için kusurlu tarafın sigorta şirketine başvuruyor. Herkesin kendi şirketine müracaat etmesi için çalışma yapıyoruz. Doğrudan tazmin sistemi dediğimiz bu çalışma ile trafik sigortası sahipleri hasar sonucu zararlarını karşı tarafından sigortacısından değil kendi şirketinden karşılayacak” şeklinde konuştu.
KASKODA PRİM DÜŞTÜ
Kasko sigortalarına da değinen Ramazan Ülger, yeni uygulamalarla hem kasko hem de trafik sigortasında iyi sürücü kötü sürücü ayrımına gittiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bunun etkisi ile de hasarlar hızla düşmeye başladı. Hasar oranlarında ve sayılarında azalmayla birlikte kasko sigortalarının bizim açımızdan sonuçları da düzeldi; bu da fiyatlara yansıdı. Kasko fiyatlarında 2014’ün ilk çeyreğinde önemli düşüşler oldu. Henüz 2013 yılının sonundaki döviz artışları maliyetlere yansımadı ama bu dengeyi kurma adına bazı düzenlemelerin yapılması ya da bazı tedbirlerin alınması gerekiyor.”
Emeklilik şirketleri zararda
RAMAZAN Ülger, sektör açısından 2013’ün en önemli gelişmelerinde birinin bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Nisan sonu itibariyle sistemdeki katılımcı sayısı 4,5 milyona, fon tutarı 28 milyar TL’ye ulaştı. Ancak kesinti oranlarındaki yasal düzenleme nedeniyle şirketlerin gelirleri büyük oranda düşürüldü. 2012’de az da olsa kar edilirken, 2013’de 175 milyon TL gibi emeklilik şirketlerimiz teknik zarar etti ki. Sistemin kurgusunda tüm projeksiyonlarımız belli fon büyüklüğüne ulaşıp, başa baş noktasına ulaşmaktı ve o noktaya da gelmiştik. Düzenlemelerden sonra başa baş noktası negatife döndü. Bu işin sürdürülebilir olması için de bazı düzenlemeler yapılması lazım.”
Sigorta pazarı yüzde 22 büyüdü
TSB’nin toplantısında Genel Sekreter Vekili Mehmet Kalkavan, 2013 yılında da büyümeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“2013 yılında prim üretiminde hayat dışı ve toplamda yüzde 22, hayat sigortalarında ise yüzde 25 artış sağlandı. Geçen yıl hayat dışı sigorta branşlarında 879,3 milyon TL, hayat sigortalarında ise 428,3 milyon TL kar elde edildi. Bireysel emeklilikte ise 174,7 milyon TL zarar edildi. Böylece sigorta sektörünün geçen yılkı toplam teknik karı 1,1 milyar TL oldu. Sektörün toplam bilanço karlılığı ise 1,2 milyon TL olarak gerçekleşti.”