Ve mallarına da tedbir

Güncelleme Tarihi:

Ve mallarına da tedbir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, TMSF'nin talebi üzerine Etibank ile BankKapital'in eski sahiplerinin mal varlıklarına ihtiyati tedbir kararı alındı. Bu karar Dinç Bilgin, Esra Bilgin Polley, Clifford Polley, Zafer Mutlu, Ercan Arıklı ile Mahmut Ceylan'ın da bulunduğu toplam 15 yöneticiyi kapsıyor. Karar kapsamına şirketler de giriyor.

ETİBANK ile BankKapital'e el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), iki bankanın sahipleri ile bazı yönetim kurulu üyelerinin tüm mal varlığı için ‘‘ihtiyati tedbir’’ kararı aldırdı. Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) başvurusu üzerine Sabah Gazetesi'nin bağlı olduğu Medya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Bilgin, Sabah Murahhas Üyesi Zafer Mutlu, Bir Numara Yayıncılık'ın başında bulunan Ercan Arıklı ve kızı Esra Bilgin Polley ile damadı Clifford Polley’in tüm mal varlıklarına ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Etibank'la birlikte el konulan Ceylan Holding'e bağlı BankKapital'in Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan ile bu bankanın da üst düzey yöneticilerinin tüm malvarlıklarına ihtiyati tedbir konulmasını kararlaştırdı.

Bilgin ve Ceylan için verilen ‘‘ihtiyati tedbir’’ kararının mal varlıklarının yanısıra şirketleri de kapsadığı belirtildi. Karar dün akşam saatlerinde alındı.

Bu kararla birlikte, Dinç Bilgin'in fotoğrafları zaman zaman basına da yansıyan yatı, gayrımenkulleri, otomobilleri karar yürürlükte kaldığı sürece satılamayacak.

Aynı şekilde Mahmut Ceylan da, üzerinde görünen tüm varlıkları için karar yürürlükte kaldığı sürece herhangi bir satış yapamayacak.

İhtiyati tedbir kararının kapsadtığı şirketlerin hisseleri de bu süre içinde kimseye devredilemeyecek.

RUTİN İŞLEM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri, ‘‘Etibank ve Bank Kapital'e Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 3 ve 4'üncü fıkralarına istinaden el koyma işlemi yapıldı. Kanun, bu maddeye göre yapılan el koyma işleminden sonra, tedbiren sahip ve yöneticilerinin şahsi sorumluluğunun araştırılmasını emreder. Dolayısıyla şahsi sorumluluğu olanların mal varlıklarına ihtiyati tedbir konulur. Bunu da Bankalar Kanunu'nun 17'nci maddesi emreder. Bu rutin bir işlemdir’’ dediler.

İhtiyati tedbir nedir?

MAL kaçırılmasını önlemek amacıyla, mahkeme tarafından alınan önlemdir. İhtiyati tedbir konulan mal ve banka hesapları üzerinde, tedbir kaldırılıncaya kadar işlem yapılamaz.

17'nci maddede şahsi iflas da var

BANKALAR Kanunu'nun 17'nci maddesi, banka yöneticilerini, şahsi mal varlıkları ile bankaya verilen zarardan sorumlu tutuyor. 17'nci maddenin 1'inci fıkrası şöyle:

‘‘Bir bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür, genel müdür yardımcıları ve imzaları bankayı ilzam eden memurların kanuna aykırı karar ve işlemleriyle bankanın iflasına neden olduklarının tespiti halinde, bankaya verdikleri zararlarla sınırlı olarak bunların şahsi sorumlulukları yoluna gidilerek, Kurul kararına istinaden ve Fon'un talebi üzerine şahsen iflaslarına mahkemece karar verilebilir. Bu karar ve işlemler yönetim ve denetimi doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklara menfaat temin eden ortaklar hakkında da temin ettikleri menfaat üzerinden aynı hüküm uygulanır.’’

Borsada Sabah'ın işlemleri durdu

CUMA günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'nun kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na devredilen Etibank nedeniyle İMKB'de Medya Holding, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama hisse senetlerinin sıraları işleme kapatıldı. Borsa Başkanlığı, üç şirket yönetiminden açıklama gelinceye kadar sıraların işleme kapalı kalacağını da duyurdu.

İMKB'den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada Medya Holding, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama'dan açıklama istendiği belirtilerek işlemlerin geçici olarak durdurulduğu ifade edildi. Borsada, Sabah Yayıncılık'ın yüzde 50'sinin, Sabah Pazaralama'nın da bütünüyle Turgay Ciner'e satılmış olması nedeniyle bu iki şirketin sorunlu olmadığı düşünülüyor. Borsa uzmanları Medya Holding'in ise yapılacak açıklama sonrasında işleme açılabileceğini belirtiyor.

Dün Medya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Bilgin'in BDDK gönderdiği bir açıklamayla, TMSF'na devredilen Etibank'a olan grup borçlarını bir plan dahilinde ödeyebileceklerine yönelik açıklamanın Medya Holding, Sabah Pazarlama ve Sabah Yayıncılık hisselerinin işleme açılmasını kolaylaştırabileceği de belirtiyor.

Bilgin'in şirketleri

Medya Holding

YeniBinyıl Gazetesi

1 Numara Yayıncılık

ATV Televizyonculuk

Sabah Yayıncılık

Sabah Pazarlama

Sabah Haber Ajansı

Sabah Kitapçılık

Birleşik Basın Dağıtım

Securecart Güvenlik

Gazete ve Matbaacılık A.Ş.

Gelişim Sabah Yayıncılık

Medya Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş.

Medya-İpek Holding A.Ş.

Bilgin Holding A.Ş.

Kiss FM, Radio Sport, Şık FM

Pixel Park

Ceylan'ın şirketleri

Ceylan İnşaat

Yapı-Tek

Ceylan Kent

CTV

C Haber Ajansı

Cey Reklam

Ceylan Kimya

Ceytur Turizm

Ceytur Seyahat

Celan Air

Selena Turizm

Ceyaş

Ceyteks

Çimeş

Cey-Pet

Kapital Sigorta

K-Leasing

K-Factoring

K-Yatırım

Ceylan Sigorta

Ceylan Döviz

Cedaş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!