Vazgeçtiğimizi düşünmeyin

Güncelleme Tarihi:

Vazgeçtiğimizi düşünmeyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 21:17

Üretim Paketi’nden çıkarılan ve zeytinliklerin kurtulduğu yorumlarına neden olan düzenlemeye ilişkin Sanayi Bakanı Faruk Özlü, “Kimse vazgeçtiğimizi düşünmesin” diye konuştu. Özlü, paketle planlanan ekonomi bölgelerinden ilk ikisinin petro-kimya ve otomotiv olacağını belirtti.

Haberin Devamı

TBMM tatile girmeden önce yasalaşan ve yeni ekonomi bölgeleri kurulmasını öngören Üretim Paketi’nin hayata geçirilmesi çalışmalarını anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, planlanan 5 ekonomi bölgesinden 3’ünün üretim konusunu belirlediklerini açıkladı. Özlü, iki bölgede petro-kimya, bir bölgede otomotiv ağırlıklı faaliyet yürüteceğini açıkladı. Özlü, zeytinlik konusunda ise “Kimse vazgeçtiğimizi düşünmesin. Gelişmiş ülkelerde, kirli akan nehir gördünüz mü? Fabrika var, yanında inekler otluyor. Bence, ülkenin sanayisini doğasıyla birlikte geliştirmemiz lazım” dedi.

PLAN HAZIRLANIYOR

Hükümetin Singapur Modeli olarak lanse ettiği, büyük limanların yakınında planlanan ekonomi bölgeleriyle ilgili çalışma başlıyor. TBMM’de kabul edilen Üretik Reform Yasası’nı hayata geçirecek olan bakan Özlü, zeytinliklerin sanayi bölgelerine dönüştürüleceği tartışmaları arasında yasalaşan düzenlemenin uygulama planını anlattı. Özlü, düzenlemenin ana unsurunu, ekonomi bölgelerinin oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

EKONOMİ BÖLGELERİ

“Biz, Türkiye’nin sıçrama yapmasını arzu ediyoruz. Bu sanayi ve teknoloji ile olacak. Bunun için büyük ekonomi bölgelerine ihtiyaç var. Bunlardan biri Trabzon, biri Batı Karadeniz Zonguldak Bölgesi, Kuzey Ege, Aliağa ve Menemen bölgesi, Güney Marmara Bandırma bölgesi, Adana-Mersin bölgesi. Üretim konuları belirleniyor. Aliağa ve Mersin ekonomi bölgeleri petro-kimya şirketlerine açılacak. Batı Karadeniz bölgesinde otomotiv düşünüyoruz. Trabzon Bölgesi için denizin doldurulması gerekiyor. Bu bölgenin üretim başlığı için araştırma yaptırıyoruz.

NASIL ÇALIŞACAK?

Türkiye’nin petro-kimya sanayi ürünlerinde, 11 milyar dolarlık açık veriyoruz. Türkiye 4-5 tane Pektim ölçeğinde tesis kursa iç pazarı karşılıyor. Filyos’a büyük parseller düşünüyoruz. Burayı Başbakanlık Yatırım Destekleme Ajansı ile ortak çalışıyoruz. Oradaki liman yapıldığında, hemen arkasındaki 8-10 parseli büyük yatırımcılara vereceğiz.

Bölgeler, ölçeğine göre 50-60 milyar lira ile 40-50 milyar dolar arasında yıllık ciro yapabilir. Örneğin, Adana 50 milyar dolar, Filyos 40-50 milyar lira olur. Bunların hayata geçirilmesi 5-10 yıl arasında zaman alır. Hem bölge kurulacak, hem de yatırımcı davet edilecek. Rekabet üstünlüğü alanlar yaratırsanız geliyorlar. Cazibe Merkezi olsunlar istiyoruz.”

Haberin Devamı

ÜLKELERE BAKILACAK

Özlü, “Zeytinlik tartışmaları daha çok Kuzey Ege ve Güney Marmara bölgeleri için yaşandı. Biz her türlü öneride bulunduk. 10 ağaçtan az olan yerler zeytinlik sayılmasın diye. Önce kabul ettiler, sonra itiraz ettiler. Şimdi buna formül aranacak. Zeytincilik Kurulu belirlesin istedik. Kimse vazgeçtiğimizi düşünmesin. Türkiye’nin gelişmesi için bunları yapmalıyız. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelere bakın. Gelişmiş ülkeler aynı zamanda çevre ve doğaya saygılı ülkeler. Bu ülkelerde kirli akan bir nehir gördünüz mü? Bence bu ülkeleri örnek alıp, ülkenin sanayisini doğasıyla birlikte geliştirmemiz lazım. Bizim aslında yapmamız gereken, çevre ve doğaya saygılı kalkınma hamlesi başlatmak. Sanayisi gelişmiş ülkeler doğaya son derece saygılı ülkeler. Örnek almamız gereken model varsa, bu ülkelere bakacağız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!