Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2009 00:00
Vatikan, küresel ekonomik krizin finans kaynaklarını ve bağışları olumsuz etkilemesi yüzünden bütçesinde açık verdi. Açıklanan mali rapora göre, Vatikan şehri geçtiğimiz yıl 15.3 milyon Euro bütçe açığı verirken, kilisenin resmi açığı ise 900 bin Euro olarak gerçekleşti.
Bağışlar düştü
Vatikan’dan geçtiğimiz yılın mali durumuna ilişkin yapılan açıklamada dünyanın diğer ülkeleri gibi küresel krizden etkilendikleri belirtildi. Kültürel hazinelerin restore edilmesi ve güvenliği sağlamanın bütçe açığını artırdığı kaydedilen açıklamada şunlar yer aldı: ""2007 yılında 79.8 milyon
dolar olan dünya çapındaki kiliselerin yıllık bağışları geçtiğimiz yıl krize bağlı olarak 75.8 milyon dolara geriledi. Vatikan’a en çok bağış yapan ülkeler ABD, İtalya, Almanya şeklinde sıralanırken en çok sayıda kişinin yardım yaptığı ülkeler ise Güney Kore ve Japonya oldu. Papa’nın fonları yoksul ülkelerdeki kiliselere yardım ve diğer hayır işlerinde de kullanıldı.
Mali raporda kilisenin resmi açığının ise 2007 yılında 9 milyon
Euro’dan geçtiğimiz yıl 900 bin Euro’ya gerilediği yer aldı. 2008 yılında gelirleri 253.9 milyon Euro, giderleri ise 254.8 milyon Euro’yu bulan Vatikan’ın, harcamalarının çoğunun Papa 16. Benediktus’un faaliyetleri ile özellikle Vatikan radyosu ve diğer medya bölümlerinin desteklenmesine yapıldığı belirtildi.
’Zengin değiliz’ mesajı
Vatikan, Papa II. Jean Paul’un, Vatikan’ın zengin olduğu yönündeki fikri yok etmek çabaları kapsamında mali raporun yayımlanması talimatını verdiği 1981 yılından bu yana yıllık mali rapor yayımlıyor. Vatikan’ın sanayisi mozaiklerin üretildiği bir stüdyo, 200’ün üzerinde yayının basıldığı bir matbaa ve üniformaların dikildiği bir terziden oluşuyor. Katolik dünyasında ’Kutsal Devlet’ olarak anılan ülkede satılan ürünler arasında ise sadece posta pulu, turistik hatıra eşyaları ve yayınlar bulunuyor. Bağışların dışında önemli bir gelir aynağı da turizm.
Papa’dan liderlere: Finans kurallarını yeniden yazın
BU hafta İtalya’da düzenlenecek olan G8 liderler zirvesi öncesi Papa 16. Benediktus, global finans kurallarının yeniden yazılması ve yoksul ülkelerin ekonomik krizin etkilerinden korunması için çağrı yaptı. Dünyanın en gelişmiş 8 ülkesinden oluşan G8 liderlerini ağırlayacçak olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye mektup yazan Papa 16. Benediktus, Afrika’nın ve daha az gelişmiş ülkelerin sesine kulak vermelerini istedi. Papa daha önce de liderleri global finans sistemini yeniden düşünmeye davet etmiş, krizde hiçbir payı bulunmayan yoksulların en ağır faturayı ödemek zorunda bırakılmamasını istemişti.
Sosyalist çıkış
Krize neden olduğu söylenen spekülatif işlemlerden kaçınılacak şekilde global finans yapısı değiştirilmeli
Kamu ve özel krediler ekonomik gelişim, istihdam ile özellikle yoksul bölgelerin ulaşımına sunulmalı
Eğitim ve iş bulma erişimi artırılmalı.
Daha adil bir dünya ticareti yaratmak için çalışılmalı.