Güncelleme Tarihi:
İlk iki aylık dönemde nominal olarak yüzde 1.8 oranında büyüyen toplam yurt içi tasarruflarda reel olarak ise yüzde 1’lik bir artış kaydedildi. Türkiye’deki yerleşik gerçek ve tüzel kişi tasarruf sahiplerinin yine yurt içinde değerlendirdikleri toplam YTL ve döviz cinsinden tasarufları 2005 yılı sonunda 357.1 milyar YTL düzeyinde bulunuyordu. Ocakta 360.6 milyar YTL’ye çıkan bu tutar şubatta ise 363.4 milyar YTL’ye çıktı.
Bu dönemde en dikkat çeken gelişme toplam YTL mevduatların 145.1 milyar YTL’de kalması oluşturdu. Gerçek kişi tasarruf sahiplerinin toplam YTL mevduatlarının 88.2 milyar YTL’den 92 milyar YTL’ye yükseldiği bu dönemde tüzel kişi tasarruf sahiplerinin YTL mevduatları ise 58.4 milyardan 53.2 milyar YTL’ye geriledi. Buna karşılık gerçek kişi tasarruf sahiplerinin döviz cinsinden mevduatları 1.1 milyar YTL azalarak 55 milyar YTL’ye inerken, tüzel kişi tasarruf sahiplerinin döviz mevduatları ise 22.6 milyardan 24.6 milyar YTL’ye kadar çıktı. Katılım bankalarındaki (özel finans kuruları) hesaplar ise aynı dönemde 266 milyon YTL’lik azalmayla 8.2 milyar YTL’ye geriledi.
HAZİNE KAĞIDINA İLGİ AZALIYOR
Tasarruf sahiplerinin portöy tercihlerinde yaşanan önemli bir değişim de Hazine iç borçlanma kağıtlarındaki yatırımlardaki azalma oldu. Hazine faizlerindeki düşüşe paralel olarak bankacılık dışı kesimin Hazine iç borçlanma kağıtları portföyü bu dönemde 1.3 milyar YTL azalarak 63.9 milyar YTL’ye kadar geriledi. Bu azalış da esas olarak bireysel tasarruf sahiplerinin DİBS yatırımlarını azaltmalarından kaynaklandı. Gerçek kişi tasaruf sahiplerinin geçen yıl sonunda 28.1 milyar YTL olan DİBS portföylü 26.6 milyar YTL’ye kadar geriledi. Tüzel kişilerin DİBS’lerde değerlendirdiği tasarrufları ise 37.3 milyar YTL oldu.
Bu arada bankacılık dışı kesimin tasarruflarını azaltmaya başattıkları bir diğer tasaruf aracı Hazine’nin dışy borçlanma amacıyla ihraç ettiği Eurobondlar oldu. Uzun vadesi ve Döviz mevduatıyla Hazine’nin döviz cinsinden iç borçlanma kağıtlarına göre daha yüksek bir faiz getirisi bulunan ve vergi yükümlülüğü olmayan Eurobondlarda değerlendirilen tasarruflar da 113 milyon YTL’lik azalmayla 5.2 milyar YTL’ye geriledi.
Ocak ve şubatta İMKB’de yaşanan fiyat artışları hisse senetlerinde değerlendirilen tasarrufları 4 milyar YTL büyüterek 27 milyar YTL’ye kadar çıkarırken, emeklilik yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarındaki tasarruflar daki hızlı büyüme bu yıl da devam etti. Emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruflar iki ayda yüzde 18.9 artarak 1.5 milyar YTL’ye, yatırım ortaklıklarındaki tutarlar da yüzde 20.3 büyüyerek 1.6 milyar YTL’yle çıktı.
Yatırım fonlarındaki tasarruflar ise 29.2 milyar YTL düzeyinde bulunuyor.
HEM YTL HEM DE DÖVİZ TASARRUFLAR ARTTI
Ocak-şubat döneminde YTL cinsinden araçlarda değerlendirilen tasarruflar 3.6 milyar YTL artarak 2760.6 milyar YTL’ye çıkarken. Döviz cinsinden tutulan tasarruflar ise 2.7 milyar YLTL’lik artışla 92.9 milyar YTL oldu.
Döviz cinsinden tasarrufların toplam tasarruflar içerisindeki payı ise yüzde 25.3’ten yüzde 25.6’ya yükseldi.