Varlık Yönetim Şirketleri'nden çok önemli hamle

Güncelleme Tarihi:

Varlık Yönetim Şirketlerinden çok önemli hamle
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 11:34

Bankacılık sektöründeki tahsili gecikmiş alacakları satın alan Varlık Yönetim Şirketleri toplamı 2 milyonu geçen tahsili gecikmiş alacaklının 500 binini yeniden sisteme kazandırdı.

Haberin Devamı

BDDK lisanslı 12 varlık yönetimi şirketini çatısı altında toplayan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği'nin Başkanı Selçuk Tuncalı, "500 binden fazla müşterimizi borçluluktan kurtarıp özgürlüğüne kavuşturduk, yeniden kredi alabilir, kredi kartı kullanabilir hale getirdik. Kısa zamanda önemli başarılar elde ettik. 1.5 milyon müşterimizi daha finansal özgürlüğüne kavuşturmayı ümit ediyoruz. Sektör olarak bugün sistemdeki tahsili gecikmiş alacakların üçte birini üstlenmiş durumdayız" dedi.

Selçuk Tuncalı, bankalar tarafından gerçekleştirilen toplam satışlar içinde bireysel alacakların daha fazla pay tuttuğunu belirterek "Mart 2017 itibariyle bankalar tarafından 16.4 milyar TL tutarında bireysel, 12.3 milyar TL tutarında ise ticari/KOBİ tahsili gecikmiş alacak satışı gerçekleştirildi. Bu toplamda 2008'den beri devreden krediler var. Tunalı, bankalardan satın alınan yaklaşık 29 milyar TL tahsili gecikmiş alacağı 3.4 milyar TL bedelle satın aldıklarını, ancak tahsilat miktarında henüz bu rakama ulaşamadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

"BU YIL 10 MİLYAR TL DAHA SATIŞA ÇIKAR"

Başkan Vekili Hasan Tengiz ile birlikte basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen Selçuk Tuncalı, varlık yönetim şirketleri olarak kısa zamanda çok yol kat ederek yüksek standartlarda hizmet veren bir sektör haline geldiklerini söyledi. Tuncalı, sistemdeki tahsili gecikmiş alacakların yüzde 32'sinin varlık yönetim şirketleri tarafından üstlenildiğini belirterek, "2016 yılında 6.4 milyar TL, bu yılın ilk çeyreğinde de 1.3 milyar TL tutarında tahsili gecikmiş portföyü bankalar tarafından satışa sunuldu. Bu yılın toplamında özel bankaların 7-8 milyar TL civarında portföy satışı yapacaklarını bekliyoruz. Bu yıl kamu bankalarının da tahsili gecikmiş alacaklarını satış ihalesine çıkacaklarını tahmin ediyoruz" dedi.

Kamu bankalarının ilk çeyrek sonu itibariyle tahsili gecikmiş alacak toplamının 17 milyar TL düzeyinde olduğunu ifade eden Tuncalı, "Bu rakamın biz 3 milyar TL civarında bir bölümünün ihale yoluyla varlık yönetim şirketlerine satışını bekliyoruz. Böylece 2017 sonu itibariyle toplam devredilen portföy miktarının 10 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"DIŞARDAN ÇOK CAZİP GÖRÜNÜYOR"

Selçuk Tuncalı, artan rekabetin yanı sıra tahsilat güçlükleri, zorlaşan ekonomik koşullar ve işsizlik nedeniyle varlık yönetimi sektörüne yeni girişler beklemediklerini ve yabancı şirket ilgisinin de azaldığını belirterek, "Şu anda yetkili 12 varlık yönetim şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz. Belki yerli bir iki şirket daha katılabilir. Dışardan bakılınca cazip geliyor. Kolay bir sektör değil. Karlılık da azaldı. Tanrı yeni gelenlere kolaylık versin. Şirketler bu satın almaları yapmak için ancak yüzde 15-16'lara varan faizle kredi temin edebiliyor, yani önemli bir finansman maliyeti var. İşsizliğin arttığı bir ortamda tahsilat yapmak da kolay değil. Ayrıca bankalar donuk kredilerinin yönetiminde artık daha cazip paketler sunuyor ve iyi yönetiyorlar" dedi.

Haberin Devamı

"TATLI DİLLE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Toplantıda konuşan Hasan Tengiz ise, bankalara kıyasla tahsili gecikmiş alacakların tahsili konusunda daha avantajlı olduklarını belirterek, "Bu bizim temel işimiz. Bankaların işi kredi vermek. Sorunun kaynağında biz değiliz ve kredi kullanıcılara çözüm sunuyoruz. Borçları devralıyoruz ve tahsilat yapmaya çalışıyoruz. Esnek ve karşılıklı mutabakata dayalı ve her iki tarafın lehine bir yaklaşım izliyoruz. Çözüm odaklıyız. Biz muhataplarımızı borçlu değil, müşteri olarak görüyoruz ve tatlı bir dille ulaşmaya çalışıyoruz. Hukuk yoluyla tahsilata nerdeyse hiç başvurmuyoruz. Telefonla ve sms yoluyla ulaşmaya çalışıyoruz kimsenin kapısını çalmıyoruz" dedi.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!