Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen şirketlerle ilgili iddialara yanıt verirken, bu şirketlerin satışı veya özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Canikli, “Bu yeni yönetim anlayışıyla, güçlü kurumlar içeride ve dışarıda daha uzun vadeli kredi alabiliyor. Güçlü bilançosu olan bu fon, uzun vadeli düşük faizli finansman sağlayabilir. Yapılan budur” dedi.
TEMİNAT OLDULAR
Canikli, yurtdışından kredi temin etmek için bu şirketlerin geleceğinin riske edildiği ve elden çıkarılmak zorunda kalınacağına dair iddialara yanıt verdi. Canikli, “Bunlar karşılık gösterilebilecek çok kıymetli şirketler. Bu yeni yönetim anlayışıyla, güçlü kurumlar içeride ve dışarıda daha uzun vadeli kredi alabilecekler. Güçlü bilançosu olan bu fon, uzun vadeli düşük faizli finansman sağlayabilir. Kaynak aktaracak olanlar, içeriden ve dışarıdan kim olursa, onlar teminata bakıyor. Tek bir şirkette, bu teminat karşılığında, bu kadar kredi bulunması söz konusu değil. Biz aktifini güçlendiriyoruz, güçlü bir fon haline geliyoruz. Bu da, ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlamayı sağlıyor. Amacımız bu. Bankacılık sistemimiz maalesef bunu sağlayamıyor. Bu şirketlerin hiçbir şekilde satış söz konusu değil, özelleştirme olmayacak” dedi.
KUYRUKLU YALAN
Canikli, Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin denetimden uzaklaştırıldığı ve kaynaklarının kullanımı konusunda başı boşluk yaratıldığı şeklindeki eleştirilere ise “Varlık fonuna devredilen şirketlerin kurumların tamamı devredilmeden önceki denetim mekanizmalarıyla denetleniyor. Ziraat, Halk, TPAO, THY gibi daha önce hangi denetim mekanizmasına tabiyse onunla denetleniyor. Sayıştay’ın devre dışı kaldığı gibi iddialar kuyruklu yalan. Varlık Fonu’nun ayrı bir denetimi daha var” dedi.
ALDIĞIMIZ EN İYİ KARAR
Canikli, diğer sorumluluk alanı olan TMSF’ye devredilen FETÖ şirketlerinin durumuyla ilgili olarak da, bu süreçte verdikleri en iyi kararın bu olduğunu söyledi. Bu şirketlerin mahkeme kayyumlarının eline bırakılmaması ve TMSF çatışı altında yönetilmesinin çok doğru olduğunu, halen başarılı şekilde yönetildiklerini anlattı. Canikli, şöyle dedi: “FETÖ şirketleri, TMSF’nin yönetiminde profesyonel ellerde. 850 şirket var, gayet iyi yönetiliyor. Mali yapısı bozulan ve sıkıntıya giren tek bir şirket yok. Sürekli yapılan denetimler, bu şirketlerin başarılı şekilde yönetildiğini gösteriyor. Bu kararımızla, resmen bu şirketleri kurtardık. Mahkemelerin kayyum kararlarıyla yönetilselerdi, şimdi ciddi sıkıntılar yaşarlardı, bu şirketler batardı. TMSF’nin bu şirketler için görevlendirilmesi çok doğru bir karar oldu. Tam ticari tahammüllere uygun yönetiliyorlar. Bu kararla, bir çok şirketi kurtardık.”
Ekonomide son 24 saat