ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2009 14:21
Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, "Varlık Barışı" olarak adlandırılan yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenleme kapsamında beyanname başvuru süresinin 2 Mart’ta dolduğuna dikkat çekerek, tüm yurttaşlar ve vergi mükelleflerine bundan yararlanma çağrısında bulundu. Aktan, bunun çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, “5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun”a ilişkin usul ve esaslar konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Maliye Müsteşarı Aktan, bu tür kanunların özellik arz eden dönemlere özgü olarak çıkarıldığını belirterek, ekonomik krizin etkilerini azaltmak, böyle dönemde ekonomiye canlılık kazandırmak ve kaynak akışı sağlamak için alınması gereken tedbirler çerçevesinde bu kanunu çıkardıklarını anımsattı.
Bu kanundan yurt dışı varlıklar için tüm vatandaşların, yurt içinde ise gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yararlanabileceğini belirten Aktan, “
Döviz, para,
altın ve her türlü menkul kıymet ve sermaye piyasası araçları ve taşınmazlar bu kanun kapsamında yer alıyor. Yurtdışındaki varlıklarını kişiler bir bankaya veya aracı kuruma veya beyanname ile başvurabilecek. Değerini kendisi belirleyecek. Varlıkların beyan ettiği değeri üzerinden yurtdışı için yüzde 2, yurt içi için ise yüzde 5 vergi ödeyecek” dedi.
“VARLIKLARIN 1 EKİM’DEN ÖNCE YURT DIŞINDA BULUNDUĞU KANITLANMALI”Yurtdışından varlık getirenlerin 1 Ekim’den önce varlıkların yurtdışında bulunduğu ve elde edildiğini kanıtlaması gerektiğini dile getiren Aktan, beyannamede bulananların bir aylık ödeme sürelerinin olduğuna işarete etti. Aktan, banka ve aracı kurumlara beyan edenlerin ödemelerinin ise izleyen ayın 15’ine kadar olduğunu kaydetti.
Bu varlıklardan hareketle geçmişe dönük olarak hiçbir şekilde vergi incelemesi takibatının yapılmayacağı ifade eden Aktan, “Belirtildiği gibi bu varlıklardan hareket edilmeyip de başka sebeplerle mükellefler nezdinde inceleme olursa, başka sebeplerden kaynaklanan bir matrah farkı çıktığı taktirde bu kanun kapmasında beyan ettikleri varlıklar bulunan matrah farklarından da indirilecek. Kanunun hiçbir şekilde soruşturma yapılmayacağı güvencesi açık” diye konuştu.
Tüm vatandaşları ve vergi mükelleflerinin bu kanundan faydalanması çağrısında bulunan Aktan, bunun çok önemli bir fırsat olacağını söyledi.
“1 EKİM’DEN ÖNCEKİ DÖNEME İLİŞKİN VERGİ İNCELEMESİ YAPILMAYACAK”Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Kanunun 22 Kasım’da yürürlüğe girdiğini anımsatarak, kanunun yurt dışı iştirak ve şubelerinden elde edilen kazançları, yurt dışı iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları ve yurt dışından bulunan kurumların tavsiyesinden doğan kazançları kapsadığını kaydetti. 1 Ekim’den önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatının yapılmayacağını dile getiren Ulusoy, diğer nedenlerle 1 Ekim’den önceki döneme ilişkin vergi incelemesi yapılması halinde ise beyan edilen tutar, gelir, kurumlar ve KDV’den mahsup edileceğini söyledi.
“ŞUBAT SONUNDA BEYANLARDA YOĞUNLUK BEKLİYORUZ”Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Maliye Müsteşarı Atan, başvurular hakkında herhangi bir istatistik tutmadıklarını belirterek, kanuna göre yaklaşık 40 günlük beyan süresi kaldığını, mükelleflerin geleneksel alışkanlıklarına göre son günlerinde beyanların artacağını söyledi. Şubat sonu gibi beyanname başvurularında yoğunluk olmasını beklediklerinin altını çizen Aktan, beyan ettiği andan itibaren ödeme süresi başlaması nedeniyle başvuruların son günlere bırakıldığını söyledi.
“IMF İLE VARLIK BARIŞI GÜNDEME GELMEDİ”Kanun kapsamında gelecek gelirlerin ne kadar olacağı konusunun hiçbir şekilde IMF ile gündeme gelmediğini ifade eden Aktan, tanıtım için meslek grupları için toplantı yapıldığını, bazı mükelleflerle yüzyüze görüşüldüğünü, kanun ile ilgili rehber hazırlandığın ve yurtdışında da temaslarının olduğunu dile getirdi.
Bir gazetecinin kara para aklanmasına ilişkin sorusu üzerine Aktan, güvencenin kanunda çok açık bir şekilde yer aldığını ifade ederek, “Suç gelirlerin aklanmasında Uyumlaştırma Birimi’nin elinde ciddi kanıtlar varsa şüpheli işlem yapabilir ve MASAK’a iletir. Ciddi kanıtlayıcı delil varsa yasanın gereği yapılır ama her beyan eden için hemen araştırma yapılması söz konusu değil” diye konuştu.
Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy ise bankalar ve aracı kurumlar vasıtasıyla beyan yapılması durumunda isimlerin kendilerine intikal etmeyeceğine dikkat çekti.