Vaniköy'deki kaçak yapı için yıkım kararı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2024 08:08

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mühürlediği Vaniköy'de bulunan kaçak yapının yıkımı bugün gerçekleşiyor. İstanbul Çevre İl Müdürü Ejder Batur "Burada 7 parça yapı var. 7 tanenin 2'si iskanlı, diğer 5'i iskansız. İskansızlarla ilgili yıkıma dönük işlemler başladı. İskanlı olan kısımlarla ilgili de eklenti kısımları yapımına devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyetine başlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştirildiği tespit edilen ve inşaat çalışmaları durdurulan alana sabah saatlerinde geldi.

Alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerin yıkımına iş makineleriyle başlandı.

Ekiplerin saha incelemesinde, Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı'nda, yürürlükteki imar planında "ikinci grup koru alanı ağaçlandırılacak alanlar" lejantında kalan bölgede tespit edilen ve yıkımına başlanan yapılar şu şekilde:

"3 adet 2 katlı, 4 adet 1 katlı kısmen betonarme kısmen çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistemli yapılar, 1 adet havuz yapısı, 1 adet güçlendirilmiş set yapısı, betonarme istinat duvarları, merdivenler, bahçe duvarları, bekçi kulübeleri, altyapı çalışmaları, yapı malzemeleri ve atıkları, doğal zeminde beton enjeksiyonu, kazı, dolgu, kademelendirme ve setler"

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının söz konusu alanda yıkıma başlamasının ardından olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de yıkım çalışması yapıyor.

Vaniköydeki kaçak yapı için yıkım kararı

NE OLMUŞTU?

Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşaat yapıldığı ihbarı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, 22 Ağustos'ta bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu.

Ekiplerce yapılan incelemede, izinsiz inşaatın İBB'nin izniyle başlatıldığı tespit edilmiş, ardından inşaat durdurulmuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin, izinsiz inşaata ilişkin hazırladığı tespit tutanağında, doğal zemin ve bitki örtüsüne fiziksel müdahalede bulunularak tahribat yapıldığı tespit edilen alandaki tüm inşai faaliyetlerin durdurulduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

Yapının bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'a ait olduğu, yakın zamanda Rus işadamı tarafından satın alındığı anlaşılmıştı.

İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğünce, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına Vaniköy'deki izinsiz inşaata ilişkin 22 Ağustos'ta bulunulan suç duyurusunda, bahse konu yerde inşai faaliyeti yapan yapı sahibi Boris Borisenko hakkında 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu'nun mevzuata aykırı yapılarla ilgili maddesi ile Türk Ceza Kanunu'nun "imar kirliliğine neden olma" maddesine göre yasal işlem yapılması istenmişti.

İnşaatı durduran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıya ilişkin suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

Açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

"Söz konusu yapının, imar kirliliğine neden olduğu, 'Tescil Edilen Sit Alanları, Korunması Gerekli Kültür-Tabiat Varlıkları ile Korunma Alanları'nın zarar görmesine sebebiyet verme' suçlarından Bakanlığımızca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 2 ayrı suç duyurusunda bulunulmuştur. Süreç titizlikle takip edilmektedir."

7 YAPIDAN 5'İ KAÇAK

İstanbul Çevre İl Müdürü Ejder Batur'un açıklaması şöyle:

Bu alanda 2 adet iskanlı bina, 86 yılında alınmış. Bunların dışında da 5 farklı yapı tespiti yapıldı. 22 Ağustos itibarıyla suç duyurusunda bulunduk. 22'si itibarıyla akşam İBB burayla alakalı işlem yaptıklarına dair yazı ulaştı. Netice itibarıyla ihbarın geldiği andan itibaren buradaki kaçak yapılaşmayı durdurduk, mühürlemeyi yaptık.

Haberin Devamı

Bizim kamu kurumları olarak mevzuat neyi gerektiriyorsa onu yapma mükellefiyetimiz var. Yasal mevzuat şudur, tutanağı tuttuktan sonra 1 aylık ilgilisine iskanlı binalarda varsa kaçak eklentiler onları gidermek, kaçak yapıları bertaraf etmek gibi üzerinde yük vardı. Büyükşehir de burayla alakalı suç duyurusunda bulundu. Yapı sahibine bunu tebliğ ettikten sonra 15 günlük kaçak yapılar, iskana varsa kaçak eklentiler onları gidermekle ilgili süre vermek zorundalar ve bunu verdiler.

"7 YAPIDAN 5'İ İSKANSIZ"

Boğaziçi bizim her birimizin ortak değeri. Bunu korumada hassasiyetimiz olması bahsiyle de bakanlığımızla birlikte şunu icra edelim istedik, kamuoyunun iki haftadır gündemini işgal eden yeri hukuksal mevzuat çerçevesinde ilgilisiyle de birlikte yıkım işlemlerini koordine ederek başlattık. Burada 7 parça yapı var. 7 tanenin 2'si iskanlı, diğer 5'i iskansız. İskansızlarla ilgili yıkıma dönük işlemler başladı. İskanlı olan kısımlarla ilgili de eklenti kısımları yapımına devam ediyor.

Haberin Devamı

Ne yapıyorsak yapalım yapacağımız işin hukuki mevzuat çerçevesinde olmasına dikkat etmeliyiz. İlgilisinin bu süre zarfında 1 aylık zabıt tutanağı tutulduktan itibaren imar kanununa göre 1 aylık yasal çerçeve söz konusu.

2023 Nisan'ında İBB tarafından ilgililerine yapı onarım izin belgesi var. Bu belge 3 aylık süre zarfında uygulanmak üzere verilmiş. Burada daha hassas şekilde denetim yapılmalıydı. Yapılmasına müsaade edilmesi ve sonrasında dikkatten kaçması büyük sorunu meydana getiriyor.

Netice itibarıyla kamu olarak biz korumaya kollamaya devam edeceğiz. Hassasiyetimiz 85 milyonun hassasiyetidir. İskanalı binaların bakım onarım izni alabilme hakkı vardır hukuken. 2023'te İBB basit onarım izni vermiştir, kurullarımızın bilgisine, ilgisine müracaat edilmemiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!