Güncelleme Tarihi:
BİR dönem alışveriş merkezlerindeki (AVM) yüksek kiralardan şikayet eden perakendeciler şimdi de, Anadolu’nun bazı şehirlerinde caddelerdeki yüksek kira bedellerinden yakınıyor. Van’ın merkezinde yer alan Cumhuriyet Caddesi’nde 250 metrekare bir dükkanın aylık kirası 25 bin TL ile AVM’lerde benzer büyüklükteki dükkanların 2.5-3 katına kadar çıkabiliyor. Sivas ve Erzincan gibi kentlerin ana caddelerinde de kiralar AVM’lerdeki bedellere fark atıyor.
Kiğılı’nın ilk 5’inde
Türkiye’nin en yaygın markalarından Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı, “Van’ın Cumhuriyet Caddesi’nde 250 metrekarelik mağazamızın kirası 25 bin TL. Ciro açısından ilk 5’te yar alan bu mağazanın kirası Türkiye’deki pek çok mağazamızın kirasından kat be kat fazla. Van’da bir AVM olsa bu büyüklükte bir mağazanın kirası 10 bin TL’yi geçmez” dedi. Kiğılı Van mağazası, özellikle hafta sonları gelen İranlı turistlerin akınına uğruyor.
Erzincan’da ‘hatır’la buldu
Anadolu’da mağazalaşmak isteyen Türk perakendecisinin dükkan bulmakta zonlandığını anlatan Abdullah Kiğılı şöyle devam etti: “Erzincan’da bir dükkan bulamadık. Ahbap hatırıyla zar zor bir dükkan bulduk. Bulduğumuz 200 metrekare dükkanın kirası 12 bin TL. Aynı şekilde Niğde, Çorum, Tokat, Yozgat, Kütahya, Amasya ve Aksaray’da da şehrin ana caddelerinde dükkan bulmak hem zor hem de kiraları çok yüksek. Sivas’ta 15 bin TL’nin altına dükkan yok.”
Yokluktan zirve yaptılar
Anadolu’da caddelerde metrekare başına kiraların neden yüksek olduğunu Abdullah Kiğılı, “Bir kere metrekare başına kira diye bir şey yok. Böyle bir hesap yok. Bu şehirlerde bir tane cadde var. Caddenin yarısını bankalar kapatmış. Kalana da beyaz eşya ve elektronikçiler mağaza açmış. Bir de yerel esnaf var. Yer yok. Yer olmayınca da bulduğunun kirası çok yüksek” sözleriyle açıkladı.
Oğlum geldi, çıkın
Adana, Mersin, İskenderun gibi şehirlerde bir yıllık kiraların peşin alındığını aktaran Kiğılı, bazen mağaza ve dekorasyon yatırımı yaptıktan birkaç yıl sonra mal sahibinin “Oğlum geldi, iş kuracak” gibi bahanelerle kiracıları çıkarabildiğini de söyledi.
İstanbul’u ikiye üçe katlıyor
FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Meh-met Ziylan, Türkiye’de hemen bütün şehirlerde olmak için sadece alışveriş merkezi olan illere girmediklerini, bazı şehirlerde cadde mağazaları da açtıklarını söyledi. Türkiye’de 37-38 kadar şehirde cadde mağazaları olduğunu hatırlatan Ziylan, “Adana, Adapazarı, Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin ve Van gibi pek çok şehirde cadde mağazamız var. Kira ortalaması İstanbul’u ikiye hatta üçe katlıyor” dedi. Anadolu’da caddelerde yer bulmanın neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Ziylan, tüm Türkiye’ye yayılmak için caddelerde yer bulmak zorunda olduklarını söyledi.
‘Ben ne iş yapacağım’ diyor dükkanı vermiyor
ANADOLU’da caddelerin küçük olduğunu, bankalar ve yerel esnafla bütün dükkanların dolduğunu belirten Mehmet Ziylan şu örneği aktardı: “Yer bulmak zor çünkü kimseyi ikna edemiyorsun. Bazen bir dükkanı yerel esnaftan kiralamaya çalışıyoruz. Vermek istemiyorlar. Ne kadar kazandığını soruyorum. Diyor ki ‘Ayda 5 bin TL.’ 15 bin TL teklif ediyorum. Kabul etmiyor. ‘Dükkanı sana vereceğim sonra ben ne iş yapacağım’ diye soruyor. Biz yıllarca üreticiydik. Bu perakende başka bir iş. O kadar zor ki, ben neredeyse sağlığımdan oluyordum. Ama bir kez baş koyduk bu işe, devam ediyoruz.”