Van depreminde ölenlerin yakınlarına aylık bağlanacak

Güncelleme Tarihi:

Van depreminde ölenlerin yakınlarına aylık bağlanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2011 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Van depreminde ölenlerin yakınlarına malul maaşı bağlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, Van depremi hakkında depremzedeleri rahatlatacak projelerden bahsederek, “Hükümet olarak depremin yaralarının sarılması için bizde gerekeni yapacağız” dedi. Çelik, özetle şunları söyledi: “İlk etapta sigorta primlerini 1 yıl erteleme kararı aldık. Önümüzdeki 3 ay başvuranlar için de bu geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğini de işleme koyduk. İşi aksayan, çalışamayan kişilerin ücretlerini ödeyeceğiz. Çalışmaları hızla sürdürüyoruz.
30 gün primi ödenen aylık alacak
Başbakanımız talimatıyla ölen ve yararlananların yakınlarına aylık ücret bağlanacak. Kanunun ön gördüğü 5 yıl prim ödeme gibi şartlar aranmaksızın aylık bağlanacaktır. Buna göre 30 gün primi bildirilen ölen ve yaralanan vatandaşlarımıza aylık bağlanacaktır. Depremde sakat kalanlara takılacak protez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacaktır. Tasarıyı bakanlar kuruluna sevk ediyoruz. Eğer mevcut düzenlemeyle aylık bağlasaydık sadece 4 öğretmenin yakınlarına aylık bağlanabilecekti. Şimdi tüm öğretmen arkadaşlar yararlanabiliyor.
Aylık alt sınırları değişebilecek
Düzenleme yalnız Van depremi ile ilgilidir. Bu geçici bir düzenlemedir. Bağlanacak aylıkların alt sınırı olacaktır. Bu çocuk sayısına ve mesleğe göre değişiklik gösterecektir. Bu işçiler için 640 TL, esnaf için 549 TL ve memur için 784 TL olacaktır. Bunlar önceki depremleri kapsamamaktadır. Yalnız Van depremi içindir.”

Haberin Devamı

Çağlayan’ın mesajı etkili oldu, 359 bin liralık bağış toplandı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan’ın büyük oğlu Çağan Çağlayan ve Kübra Ece’nin nikah töreni Van depremzedelerine yardım oldu. Çağlayan’ın 28 Ekim 2011 akşamı yapılan nikah öncesinde 3 bin kişiyi bulan davetlilere yaptığı “Nikaha çiçek göndermeyin, Van depremzedeleri için açılan yardım yapın” çağrısı yerini buldu. Davetliler, depremzedelere yardım amacıyla açılan ve dün Başbakanlığa devredilen hesaba 359 bin lira yatırdı. Çağlayan, deprem ve şehit haberleri nedeniyle daha önceden planlanan düğün törenini iptal ederek, nikahta karar kılmıştı. - Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA

Haberin Devamı

Depremde ölen öğretmenlerin ailelerine 10 bin TL verildi

MİLLİ Eğitim Vakfı (MEV), Van’daki depremin ardından ölen öğretmenlerin aileleri ile yaralı öğretmenlerin banka hesaplarına 10 bin TL yatırdı. MEV Merkez Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Van’da hayatını kaybeden öğretmenlerin aileleri ve yaralı öğretmenlere ilişkin 86 kişilik liste geldiğini söyledi. Özçukurlu, hayatını kaybeden 74 öğretmenin aileleri ile ağır yaralanan ve sakat kalan 12 öğretmenin banka hesaplarına Kurban Bayramı’ndan önce 10 bin TL yatırdıklarını bildirerek, “Şu andan itibaren banka hesap numaralarına başvurup parayı alabilirler. 44 ildeki bankalara parayı gönderdik” dedi.

Haberin Devamı

DASK 30-70 milyon lira arası ödeme yapacak

DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Van’da 7 bin 318 sigortalı konuttan yaklaşık 4 bininde küçük, orta veya büyük hasar olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Yazıcı, “Depremden dolayı 30-70 milyon lira arası Zorunlu Deprem Sigortası ödemesi yapabileceğiz. Bu, DASK’ın bir depremde yaptığı en büyük ödeme rakamı olacak. Hasar tespit çalışmaları Kurban bayramı süresince de devam edecek. Ağır hasarlar öncelikli olmak üzere dosyası ‘tamam’ olanlara ödemelere başladık. Kentten ayrılanlar olduğu için poliçe sahiplerine ulaşmada zorlanıyoruz. Şu ana kadar 3 bin 262 hasar ihbarı aldık. Ödemelerin büyük bölümünü orta hasarlılar oluşturuyor” diye konuştu. Van depreminden sonra Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı yüzde 1.3 artışla 3 milyon 630 bine ulaştığını belirten Yazıcı, “Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası olan konut oranı yüzde 26” dedi.

Haberin Devamı

Allianz Sigorta okul onarıp ihtiyaç karşılayacak

ALLİANZ Sigorta CEO’su Alexander Ankel, depremde ağır hasar gören Mollakasım köyü ilköğretim okulunu yeniden inşa ederek, tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söyledi. Ankel, “Okulda halen 25 öğrenci eğitim görüyor. Okulu yeniden inşa edeceğiz, tüm ihtiyaçlarını gidereceğiz. Tek dersliği bulunan okula bir derslik daha ekleyeceğiz. Bilgisayar destekli eğitim için gerekli yardımı yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!