Güncelleme Tarihi:
KİTAPÇI Borders’ın ortasına kocaman bir stand koymuşlar. Üstüne dizilmiş eşyaların yanına da A4 kağıda yazılmış bir not: ‘Twilight ürünleri.’ Cüzdan, tişört, takı, takvim... Kitapçıya ilk girdiğinizde sizi Twilight’ın kitapları karşılıyor zaten. Bu stand, kitabın yanında tam da Şükran Günü öncesi çocuklarınıza hediye almak istersiniz diye konulmuş. Sakın atlamayın diye... Bundan 4 yıl önce bir kitapla başladı Twilight. Sonra film, CD, hediyelik eşya derken kendine yeni enstrümanlar yarattı ve bir gençlik fenomenine dönüştü.
Twilight’ı tarif etmek hem çok kolay hem de çok zor. Çok kolay, çünkü üstüne fazla düşünmeden üretilmiş bir vampir kitabı. “Akıcı” dedikleri türden. Çok zor, çünkü gençleri yakalayan, 2000’leri çözmüş kusursuz bir eğlence projesi. Kitabın ilk ilginçliği yaratıcısının kimliğinde. Yazarı Stephenie Meyer (36), Mormon Kilisesi’ne bağlı, kendi ifadesiyle bağnazlık derecesinde dindar bir ev kadını. Başta hobi olsun diye yazıyor. Sonra birkaç yayınevine yollayınca, ilk kitap Twilight adıyla 2005’te basılıyor. Beklenmedik bir şekilde, çıkar çıkmaz çocuk kitapları listelerinde ilk 5’e giriyor Twilight. Mormon Meyer’ın, kendi muhafazakâr inancına uygun tasarladığı, Amerika’nın küçük bir kasabasında bir kızın vampir erkeğe olan saf aşkını anlattığı sabun köpüğü hikâye, bir bestseller oluyor. Tutunca da, Meyer yenilerini ekliyor. Başka vampirler... Sevdiği kızı vampirden kurtarmak için kurtadam olan delikanlılar... Onun kurt arkadaşları...
10 numara verdim
Esas kız motosikletle giderken düştü. Kafasını taşa çarptı. Esas oğlan olmaya çalışan erkek de hemen yanına gidip tişörtünü çıkarttı ve yerde yarı baygın yatan kızın başında bir vücut gösterisine soyundu. Niyeti tişörtüyle kızın yaralı alnını silmekti aslında. Ama öykü o kadar anlamsız kaldı ki, o sırada sinemadaki bütün ergen kızlar alkışlayıp “10 numara verdim” diye bağırıyordu. Vanity Fair Dergisi’nin bu ayki kapağında filmin başrol oyuncusu Robert Pattinson var. Dergi “100 milyon çığlık atan Twilight hayranı yanılıyor olabilir mi” diye başlık atmış. Sonra da eski bir Harry Potter oyuncusu Pattinson’ın Twilight sayesinde geleceğin Hugh Grant’i olacağını iddia etmiş. Filmin yönetmeni Chris Weitz, “İtalya’ya çekime gittik. Avrupa’nın her yerinden genç kızlar gelmişti. Kuşlar filmine benziyordu” diye anlatıyor yaşadıklarını! Twilight, Amerika’da da halen tartışılıyor. Yapımcılar, yayıncılar oturup o salonda bağıran ya da İtalya’nın bir köyüne gidip günlerce filmin oyuncularını görmek için bekleşen kızları anlamaya çalışıyorlar.
Hız ve estetik
HAFİF, basit, karakterleri düz Twilight’ın başarılı olmasının bir sebebi de üretim hızı. Her yıl serinin yeni bir kitabı çıkıyor. Arada da filmi gösterime giriyor. Böylece eğer sevdiyseniz, Twilight’sız kalmıyorsunuz. Estetik her zaman önde geliyor. Esas kız, güzel, sürekli depresif, aşk acısı çeken bir ergen. Erkek ise bir vampir olduğu halde, yani en az 100 yaşında olduğu halde, kızdan daha toy, küçük bir David heykeli. Kusursuz bir vücut. Bebek gibi bir surat. Ve ölümsüzlük. Her zaman zayıf kalmak isteyen, kusursuz bir güzellik için uğraşan, dışında en ufak bir pürüz istemeyen imaj çağı çocuklarının modern masalı.
Fantastik değil fantezi
VAMPİR edebiyatı, aslında geçmişi 18. yüzyıl şiirine uzanan ve içinde felsefi göndermeler barındıran, fantastik romanlardan oluşur. Janrın ilk örneği, John Polidori romanı Vampir’den (1819) Bram Stoker’ın başyapıtı Drakula’ya (1897) kadar da hepsinde ölümsüzlük ve romantizm üzerine günümüzün varoluşçu yaklaşımlarıyla örülmüş çetrefil öyküler anlatılır. Ancak şimdiki vampir akımı, felsefeden uzak, chick-lit denilen ucuz edebiyat kategorisinde kaldı. Fantastik değil fantezi. Romantik değil pembe dizi. Kitapçılarda durduğu yer ise çocuk kitaplarının hemen yanı. Genç yetişkin bölümü.
Rakamlarla Twilight
Serinin ilk kitabı Twiligh 2005’te basıldı. 2006’da Yeniay, 2007’de Tutulma, 2008’de de Şafak Vakti çıktı.
Dört kitap, toplam 37 dile çevrildi. Tüm dünyada 70 milyon sattı.
İlk film Twilight bir yıl önce 2008 Kasım’ında vizyona girdi. 385 milyon dolar hasılat yaptı.
Filmin soundtrack’i 3.5 milyon, DVD’si 8 milyon sattı.
İkinci film Yeniay geçen hafta gösterilmeye başlandı. 143 milyonluk açılış haftası hasılatıyla 2009 rekorunu kırdı.
Üçüncü film Tutulma, 2010 Haziranı’nda gösterime girecek.
Yazar Stephenie Meyer’ın seriden kazancı, yıllık 50 milyon doların üstüne çıktı.