Valilik: Akbil'le ayda 3-4 trilyon kaçtı

Güncelleme Tarihi:

Valilik: Akbille ayda 3-4 trilyon kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2002 01:45

Hesap uzmanlarının, Akbil sisteminde saptadıkları 2.6 trilyon liralık kara para ile ilgili incelemeleri sürüyor. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Akbil'de güvenlik sisteminin devredışı bırakıldığını belirledi. İstanbul Valiliği, ‘‘Akbil'de ayda 3-4 trilyon kayıtdışında’’ dedi.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, başını ağrıtan belediye ihalelerindeki yolsuzluk iddialarının ardından şimdi de ‘‘kara para’’ iddialarıyla sarsıldı. Erdoğan'ın, en iddialı projelerinden olan Akbil Sistemi'nde (akıllı bilet) 2.6 trilyon liralık karaparanın varlığını saptayan hesap uzmanları, şimdi de bu karaparanın nasıl aklandığını araştırmaya başladı.

Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna başta olmak üzere 103 kişinin ‘kara para’ faaliyetiyle suçlandığı hesap uzmanlarının raporunda, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile İstanbul Valiliğinin konuyla ilgili çarpıcı saptamaları da yer aldı.

GÜVENLİK SİSTEMİ DEVREDIŞI:

Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilen rapora göre, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Kumanda Ana Bilim Dalında Görevli Araştırma Görevlisi Berk Üstündağ, Akbil sisteminde kullanılması planlanan güvenlik önlemlerinin ortadan kaldırıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Üstündağ, suç duyurusunda, ‘güvenlik sisteminin devredışı bırakılmasıyla, sistemden elde edilen gelirin keyfi olarak dağıtıldığı, sistemin kontrol edilemez durumda ve her türlü suistimale açık hale geldiği’’ öne sürdü.

Bunun üzerine Şubat 1999'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğüne talimat verildi. Karmaşıklığı nedeniyle konu İstanbul Valiliği'ne iletildi.

PARALAR ÖZEL HESAPLARA:

İstanbul Valiliği, kasıtlı olarak kontrol dışı bırakılan bu tutarların, havuz sistemine aktarıldığını, oradan da bazı kişi ve kurumların hesaplarına yönlendirildiğini saptadı. Hesap uzmanlarının raporuna göre valilik tespitleri şöyle: ‘‘Bu yolla belediye zarara uğratılmış, sistemin uygulama özellikleri itibariyle vergi kaybına sebep olduğu, güvenlik sisteminin devre dışı bırakılarak ve hasılat tutarlarıyla bilgisayar ortamında oynanması sonucu, her ay yaklaşık olarak 3-4 trilyon liranın kayıtdışına çıkarılarak değişik amaçlarla bazı kişilere aktarıldığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bazı iktisadi kuruluşlarının tüm gelirlerinin Vakıflar Bankası'nda açılan hesaplarda toplanarak buradan denetimi imkansız kılmak için bir çok hesapta paranın dolaştırıldığı, naylon fatura kullanılmak suretiyle, trilyonlarca liranın kayıtdışına çıkarıldığı hususlarının araştırılmasını talep etmiştir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!