Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2004 01:46
Türkiye’de vakıfların kuruluşuna öncülük eden, birçok vakfın kurucuları arasında bulunan, ilk ulusal akaryakıt şirketini kuran Aydın Bolak dün vefat etti. Uzun yıllar Türk Petrol Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Bolak, 1961-65 döneminde CHP milletvekilliği de yaptı.
ÇOK sayıda vakfın kurucu ve yöneticileri arasında yer alan işadamı Ahmet Aydın Bolak dün İstanbul’da hayatını kaybetti. Uzun yıllar Türk Petrol Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yapan Aydın Bolak, Türkiye’de vakıfların kurulmasının önünü açan kişi olarak biliniyordu. Bolak’ın cenazesi yarın Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazına müteakip defnedilecek.
13 Ağustos 1925’te Balıkesir’de doğan Aydın Bolak, 1947’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Balıkesir’de maiyyet memurluğu, kaymakam vekilliği, kaymakamlık ve avukatlık yapan Bolak, Hürriyet Partisi kurucuları arasında yer aldı. Bolak, CHP Balıkesir Milletvekili olarak 1961-1965 yılları arasında TBMM’de görev yaptı.
1965 yılından sonra iş dünyasına giren Bolak, çok sayıda şirkette kurucu hissedar ve yönetici oldu. Türkiye’nin ilk ulusal akaryakıt şirketi Türk Petrol’ün kurucularından olan Bolak, yaklaşık 60 yıl bu sektörde çalıştı. Ekonomik krizin etkilediği sanayiciler arasında yer alan Bolak, Türk Petrol’ü satarak akaryakıt dağıtımından çekildi. Bir dönem adı Türk Ticaret Bankası’nın taliplileri arasında geçen Bolak, ‘Petrol işi tiryakilik, vazgeçemiyorum’ diyerek Shell’in dağıtım ağına da talip olmuştu.
TÜSİAD’da uzun yıllar Divan Başkanlığı yapan Bolak’ın bilinen en büyük özelliklerinden biri de vakıflar konusundaki çalışmalarıydı. TEV’in de (Türk Eğitim Vakfı) uzun süre başkan olan Aydın Bolak, Türk Petrol Vakfı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Türk Kalp Vakfı, Türk Musıkisi Vakfı, Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı ve İstanbul
Trafik Vakfı gibi birçok toplumsal kuruluşda hem kurucu üye olarak görev aldı, hem de bu vakıflarda yöneticilik de yaptı. Marmara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından fahri doktorluk unvanı verilen Aydın Bolak, çeşitli gazete ve dergilerdeki yazılarını, televizyon ve radyo sohbetlerini ‘Söylediklerim ve Yazdıklarım’ (1987), ‘Sohbetler’ (1994), ‘Hayatın İçinden’ (1996), ‘Hayatın Öğrettikleri’ (1998) ve ‘Yüz Yılın Yetmişbeşi’ (2000) adlı kitaplarda toplamıştı.
Vakıflara kapıyı açan yasada büyük katkısı var
TÜRKİYE’de Medeni Kanun hükümlerindeki boşluk nedeniyle çok geç hayata geçen vakıfların kurulmasında Aydın Bolak’ın öncü bir rolü var. 1964 yılında CHP Balıkesir Milletvekili olan Aydın Bolak ve 27 arkadaşının çalışması ile hazırlanan ve Meclis’e sunulan kanun tasarısı bu yönde atılmış en önemli adım sayılıyor. Bolak ve arkadaşlarının uzun gayretleri sonucunda 13 Temmuz 1967’de çıkan 903 sayılı kanunla Türkiye’de vakıfların önü açılmıştı.