Vakıfbank ile ilgili çok önemli açıklama

Güncelleme Tarihi:

Vakıfbank ile ilgili çok önemli açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2017 16:11

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki yüzde 58.5 hissesinin Hazine tarafından alınıp Vakıf Katılım'a sermaye olarak aktarılmasının yapılmakta olan torba yasaya gireceğini söyledi.

Haberin Devamı

"Forum İstanbul 2017" zirvesinde Reuters'a açıklamalarda bulunan Oran, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki yüzde 58.5 hissesi Hazine tarafından alınacak, bedeli Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne nakit, sukuk, gayrimenkul olarak aktarılacak. Bunun ne şekilde olacağı kanun çıkınca belli olacak. Ama bizim tercihimiz nakit. İnşallah Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne nakit olarak ödenecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bunu Vakıf Katılım'a sermaye olarak koyacak" dedi.

Bütün hazırlıkların bittiğini belirten Oran, bunun da hazırlanacak torba yasaya gireceğini söyledi.

Üç bağımsız kuruluş tarafından Vakıfbank'ın değerlemesini yapıldığını belirten Oran, bu üç değerlemenin ortalamasının yapılacağını ifade etti.
Vakıf Katılım, tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü ve kurucu vakıflara ait 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulmuştu.
Vakıfbank'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare ve temsil edilen söz konusu hisselerin Hazine Müsteşarlığı'na devredilmesinin planlandığı 2012'de açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Türkiye'de faizsiz bankacılık faaliyetlerinin artırılması ve katılım bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi çerçevesinde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan da söz konusu hisselerin Vakıf Katılım'a devredilmesi gerektiğini söylemişti.

Ancak söz konusu planlamada süre uzarken, son olarak konuyla ilgili yasanın çıkması bekleniyordu.
Thomson Reuters hesaplamalarına göre söz konusu hissenin, Vakıfbank'ın mevcut hisse fiyatı üzerinden değeri yaklaşık 2.5 milyar dolara denk geliyor.

YENİ KATILIM BANKALARI GELİYOR
Oran ayrıca, kamunun çok yakında, Halk Katılım dahil iki-üç katılım bankası daha kurarak katılım bankalarını çoğaltacağını söyledi. Oran, "Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapıldı" dedi.
Şu anda katılım bankacılığı sektöründe son yıllarda kurulan Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım'ın da dahil olmasıyla toplam 5 banka faaliyet gösteriyor.
Bank Asya'nın ise geçen sene Temmuz'da faaliyet izni kaldırılmıştı.

İKİ HAMLE BİRDEN YAPILMIŞ OLUYOR

Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Gürses kararı şöyle yorumladı: "Vakıfbank'ın yüzde 58 hissesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Burada iki ayrı hamle var. İlki, Hazine, Vakıflar Bankası'nın hisesesini satın alıyor. Bankanın sahipliği Hazine'ye geçmiş oluyor. İkinci ise, bu yolla Vakıf Katılım'a sermaye bulunmuş oluyor."

Haberin Devamı

Gürses açıklamasının devamında, "Teorik olarak, Hazine'ye geçtikten sonra Varlık Fonu'nu geçirilmesi mümkün. Ancak orada hukuki olarak, sorunun nasıl çözüleceği önemli. Çünkü orada karmaşık bir durum söz konusu" şeklinde konuştu.

YASAL BİR DÜZENLEME YAPILMALI
İstanbul Barosu'na üye avukat Uğur Poyraz ise konu ile ilgili, Hürriyet'in sorusu üzerine "Hissedar olan kurucu 601 vakfın hakları korunmadan, herhangi bir yere satılması veya devri hukuka son derece aykırı olur. Bu nedenle, bu vakıfların haklarını koruyacak bir yasal düzenleme yapılmalı. Hali hazırda yürüyen onlarca dava var. Bu davalar devam ederken, yapılacak olan bir satış işlemi, ileride telafisi daha büyük zararlara yol açabilir" dedi.

Haberin Devamı

Vakıfbank'ın ortaklık yapısı şöyle:
Vakıflar Genel Müdürlüğü: Yüzde 58
Mülhak Vakıflar: 0,1
Mazbut Vakıflar: 0,05
Vakıfbank Mem. ve Hizm. Emeklilik ve Sağlık Yard. San. Vakfı: Yüzde 16
Gerçek ve tüzel kişiler: Yüzde 0,06
Halka açık kısım: Yüzde 25,2

1954 yılında kurulan VakıfBank'ın, ülke çapında bireysel ve kurumsal müşterilerine yönelik 900 şubesi bulunuyor.

Vakıfbank ile ilgili çok önemli açıklama

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!