Vahap Munyar: İstiklal Marşı'nı kısar, buzağıyı sorar

Güncelleme Tarihi:

Vahap Munyar: İstiklal Marşını kısar, buzağıyı sorar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Vahap MUNYAR
Haberin Devamı

YIL 1993...

Koç Holding'in kurucusu rahmetli Vehbi Koç, Atatürk Üniversitesi'nin davetiyle Erzurum'dadır.

Akşam yemeğinde Vehbi Koç'a bir profesör, Türkiye'de hayvancılığa, tarıma büyük sermaye yatırımının önemini anlatmaya çalışır.

Vehbi Koç, saat 22.00 olmadan uyumak için odasına çekilir.

Aynı profesör, bu kez Koç Holding yöneticisi Cengiz Solakoğlu'na yönelir. Solakoğlu ile profesörün konuşmaları saat 02.00'ye kadar sürer...

Gerek Vehbi Koç, gerek Cengiz Solakoğlu, Koç Grubu'nun bu konuda neler yapabileceklerini o anda kafalarında tam olarak şekillendiremez.

Yıl 1999...

Koç Holding ile Ata Grubu, Şanlıurfa'da bir çiftlik kurmaya karar verir. Koç-Ata Besi Çiftliği adı verilen yatırıma ilk kazma için tören düzenlenir.

Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, törende Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Hüsnü Yusuf Gökalp'le karşılaşır.

Karşılaşma ikisini de 6 yıl önceye götürür.

Vehbi Koç ile Cengiz Solakoğlu'na Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya tarım-hayvancılık yatırımı yapmaları gerektiğini anlatmaya çalışan profesör Hüsnü Yusuf Gökalp'tir.

Gökalp ve Solakoğlu, 6 yıl önce aralarında tartıştıkları bir yatırım hayalinin ilk kazmasını birlikte vurmanın mutluluğunu yaşar.

17 MİLYON DOLAR

Tarih 11 Ekim 2000...

17 milyon dolara mal olan Koç-Ata Besi Çiftliği'nin bu kez faaliyete geçiş kurdelası kesiliyor...

Tarım Bakanı Gökalp, konuşuyor:

‘‘Bugün şahsi hedefimin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyorum. Türkiye'nin Anadolu toprağını boş bırakma lüksü yok. Koç-Ata Besi Çiftliği, Anadolu toprağının yeşile kavuşmasının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hayvancılığın öneminin yeniden kavranmaya başlamasının örnek projesidir.’’

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, başlattıkları projeyi, bir yönüyle ‘‘sosyal sorumluluk’’ olarak tanımlıyor.

Ata Grubu'nun patronu Ertuğrul Kurdoğlu, ise GAP projesiyle suya kavuşan bölgenin bir dantel gibi işlenmesi gerektiğini vurguluyor. Kurdoğlu, ‘‘Kurduğumuz çiftliği bir laboratuvar kabul edin’’ diyor.

2 bin 500 dönüm alana kurulu çiftlik, ilk aşamada 3 bin çiftçiyle anlaşma yapacak. 3 bin çiftçi yılda toplam 5 milyon dolar kazanacak.

Koç-Ata Besi Çiftliği, teknolojiyi, bilgiyi İsrail'den alıyor. Çiftlikte İsrailli uzmanlar da çalışıyor.

İsrailliler, ‘‘Mümkünse açılış töreninde İstiklal Marşı'nı bile fazla yüksek volümde seslendirmeyin. Çünkü inekler düşük yapar’’ deyince, buna uyuluyor.

Ama, ölü doğan bir buzağının hesabı bile hemen Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu'na veriliyor.

Bu ciddiyet, bu bakış Güneydoğu'da iş yapar. Koç-Ata Besi Çiftliği başarılı olur.

İyisimi zaman geçirmeden, benzeri yatırımlar için düğmeye basın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!