Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2002 01:47
Türkiye'nin ilk özel borsası özelliğini taşıyan, İzmir'deki Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş.'nin ana sözleşmesi dün Hilton Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı.
Törene Maliye Bakanı Sümer Oral, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar katıldı.
Sümer Oral, törende yaptığı konuşmada, şirketin ana sözleşmesinin imzalanmasıyla, Türkiye'de uzun yıllar eksikliği duyulan vadeli işlemler piyasasının hayata geçirildiğini ve İzmir'in bu konudaki özleminin sona erdiğini belirtti. İktisat Kongresi ile ilkleri gerçekleştiren İzmir'in, bu şirketin kuruluşu ile yeni bir uygulamanın ‘‘öncüsü’’ olduğunu kaydeden Oral, son 20 yılda yenilik ve değişikliklerin en fazla görüldüğü alanlardan birinin, finans piyasaları olduğunu dile getirdi.
Oral, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası sayesinde bir mala ait sadece bugünkü değil, gelecekte oluşacak fiyat ve talep hakkında da bilgi sahibi olunabileceğini belirterek, bu şekilde üretim planlaması ve geleceğe yönelik rasyonel planlar yapılabileceğini de kaydetti.
Bu gelişmelerin, uygulanan ekonomik program ilkeleriyle örtüştüğünü de bildiren Oral, vadeli işlem borsaların gelişmesi için vergi konusunda bazı önemli düzenlemelere gidildiğini anlattı. Oral, borsanın bir an önce faaliyete geçmesini sağlamanın önemli olduğunu da bildirdi.
Ahmet Kenan Tanrıkulu, tarımsal ürünlerin sanayiye entegre olmasıyla uluslararası ticarette tarım sektörünün ön plana çıktığını, tarım ürünleri borsalarının ‘‘son halkası’’ olarak, vadeli işlemler borsalarının gündeme geldiğini dile getirerek, Türkiye'de de tarım ürünlerinin vadeli işlem borsalarına geçiş aşamasına gelindiğini söyledi. Doğan Cansızlar, vadeli işlem ve opsiyon borsasının 11 ortağı olduğuna dikkat çekerken, ortak sayılarına bakıldığında, sermaye piyasası ile ilgili bütün tarafların katıldığı bir sermaye kompozisyonu ile karşılaşıldığını söyledi. Borsa'nın kurulmasında iki yolun izlenebileceğini dile getiren Cansızlar, şunları söyledi:
‘‘Ya borsanın kurulmasıyla ilgili ihale açacak ve belli bedeli veren şirkete verecektik ya da sermaye kompozisyonu içinde, borsa kurulacaktı. Biz ikinci yolu tercih ettik. Bu borsanın bir özelliği daha var. Türkiye'de ilk kez özel bir kuruluş şeklindeki borsayı oluşturuyoruz. İMKB ve
Altın Borsası, kamu kuruluşu. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Türkiye'deki ilk özel borsa olacak.’’
Ana sözleşmenin imzalanmasından sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan izinlerin alınacağını, bunun ardından SPK'ya faaliyet izni için müracaat edileceğini hatırlatan Cansızlar, faaliyet için başvurulduğunda, en kısa sürede izin verileceğini kaydetti. Cansızlar, bu borsanın hem enflasyonla mücadelede yararlı olacağını hem de uluslararası borsalarla entegrasyon için zemin oluşturucağını da sözlerine ekledi.
Borsaya kimler ortak?11 kurum ve kuruluşun ortaklığında kurulan Türkiye'nin ilk özel borsası Vadeli
İşlemler Borsası'nın kuruluş sözleşmesi İzmir'de imzalandı. Borsanın faaliyete geçmesi ile birlikte, ticari ürünler vadeli işlem görmeye başlayacak.
VADELİ İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş'nin 11 ortağı şöyle:
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İzmir Ticaret Borsası (İTB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Koçbank, Akbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş., Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası.