Güncelleme Tarihi:
ESKİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinde özellikle CHP’nin eleştirdikleri vaatlerinin benzerlerini bu seçimde beyannamelerine yazmalarıyla ilgili eleştirileri yanıtladı. Şanlıurfa’da seçim kampanyasını yürüten Çelik, “5 ay önceki seçimde eleştirdiğiniz bir çok vaadi bugün neden beyannamenize yazdınız?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ekonomik konuları, özellikle çalışma hayatıyla ilgili konuları beyannamemize yazarken, çok ince hesaplar yaptık. Emeğin yoğun olduğu iş yerlerine anahtar teslimi fabrika açma imkanı getirdik, hazine arazileri üzerinde. Böyle imkanlar getirdik ki, sonuçtan etkilenmesin diye.” Çelik, özellikle CHP’nin AK Parti’nin kendileriyle aynı noktaya geldiği yönündeki değerlendirmelerini ise şu sözlerle yanıtladı: “Vaatlerde ince ayar yaptık. Muhalefetle aramızdaki fark bu. İçi boş tek cümlemiz yok. 7 Haziran’dan tek fark, beyannameye yazmayıp, rutin olarak yaptığımız konuları beyannameye yazmak oldu. Bu da muhalefetten kaynaklandı. İş ‘ne veriyorsuna’ döndü. Muhalefetin ayakları yere basmayan, popülist vaatleri yerine, işe çok yönlü bakan, tüm boyutlarını hesaba katan vaatler hazırladık.
Gençlere istihdam kredisi veriyoruz, bu sonuçta iş yeri açacak. Bunun popülizmle ne alakası var? Biz sosyal vaatleri hiçbir zaman beyannamemize yazmazdık. ‘Engellilerle ilgili şu yasa çıkartılacak’ diye hiç okudunuz mu? Bunları koymazdık. Ancak muhalefetin popülist yaklaşımı nedeniyle bizim zaten yaptığımız, zaten yapmayı planladığımız konuları yazdık. Biz zaten beyannameye yazmadan asgari ücreti 1150 liraya çıkartık. Şimdi 1300 lira olacak.”
ASGARİ ÜCRETİ TALEP GELİNCE YÜKSELTTİK
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek 7 Haziran seçimleri öncesinde asgari ücret konusuna fazla girmediklerini dile getirerek “Baktık ki bu yönde çok ciddi talepler var. Biz, 7 Haziran öncesinde iş alemiyle bir araya geldik. Defalarca dedik ki, ‘Biz sorumlu siyaset izliyoruz. O nedende 90’lı yıllların popülizm söyleminde yokuz ama lütfen sonuçta bu iş size yansıyacak, çıkın söyleyin. Otomotiv, elektronik gibi katma değer zinciri anlamında nispeten orta-yüksek sektörler, ‘Biz zaten asgari ücretle kimseyi çalıştırmıyoruz’ dediler. Daha çok emek yoğun ve katma değer zincirinde en alttaki sektörlerde asgari ücret yaygın olarak kullanılıyor” açıklamasını yaptı. Şimşek, Bloomberg HT’nin canlı yayınında asgari ücret konusundaki iyileştirmenin rekabet gücü anlamında bazı sektörlere olumsuz etkisinin olabileceğini ancak teşvik sisteminde bunu telafi edecek düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.