‘V kayışı’yla yola çıktı Ruslarla traktör yatırımı kapısını Irak pazarı açtı

Güncelleme Tarihi:

‘V kayışı’yla yola çıktı Ruslarla traktör yatırımı kapısını Irak pazarı açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 00:00

Mehmet Soyupak’ın iki ortakla kurduğu Fezalar Dış Ticaret A.Ş., Hindistan’dan V-Kayışları ithal ederek başladığı ticareti ihracata dönüştürmeyi başardı. Irak’a tek kalemde 500 adet (16.5 milyon dolarlık) traktör satan firma, Ruslarla Tokat’ta traktör montaj hattı kurmaya hazırlanıyor.

İLGİNÇ dış ticaret becerileriyle öne çıkan girişimcilerden Tokatlı Mehmet Soyupak’ın, Hindistan’dan V-Kayışı ithal ederek başlayan ticaret hayatı, tarım makineleri ihracatı ve inşaat sektörüyle hızlı büyüme trendi yakaladı. Soyupak’ın 1997’de iki ortakla kurduğu Fezalar Dış Ticaret A.Ş., (Fezalar) Irak’a tek kalemde 500 adet (16.5 milyon dolarlık) traktör satmayı başardı. Ankara merkezli Erkunt’tan aldığı traktörleri yıl sonuna kadar Irak’a teslim edecek firma, Ruslarla Tokat’ta traktör montaj hattı kurmak için de çalışmalarını son aşamaya getirdi. Mehmet Soyupak, 2011’i 40 milyon dolar ciroyla kapatacaklarını söylüyor.

3 bin dolarla Hindistan’a

Mehmet Soyupak, Fezalar Grup’ta Hasan Tahsin Kırali ve Kemal Yüzüak ile üç eşit ortak olduklarını belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya: “Tokat’ın Çırdak Köyü’nde doğdum. Ailemiz çiftçiydi ama Zirai Donatım Kurumu bayiliği ile yedek parça dükkanımız da vardı. O iş 1997’de battı. Ankara’ya gittim. Hayalim, yurt dışına gitmek ve dünya çapında ticaret öğrenmeki. ‘En kolay nereye gidilir’ diye sordum, ‘Hindistan’ dediler. Cebimde 3 bin dolarla Delhi’ye indim. Orada tesisleri gezdim. V-Kayışları işi dikkatimi çekti. Fiyatları sordum. Çok ucuz geldi. Bir miktar getirdim ve test ettirdim. Kemal Bey, Tokat’tan hemşehrimdi o da
/images/100/0x0/55ea3029f018fbb8f87066ae
Hindistan’a merak sarmıştı. Hindistan’a makarna satmak istiyordu. Kemal Bey’le gittik ve şirket kurup döndük. Makarna işini beceremedik ama V-Kayışları işini başardık. 12-13 milyon dolarlık ciroya oturdu. 9 ülkede kendi markamızla yaptırıp 17 bin çeşit kayış satıyoruz.”

Yunanistan’a midi fırın

İthalatçıyken, ihracatçı olmayı da kafaya koyan Mehmet Soyupak, şöyle devam ediyor: “İthalat yapıyoruz, malı getiriyoruz, parayı peşin ödüyoruz 90-180 gün vadeli piyasaya verip çek alıyoruz. Çekleri değerlendirmek için ‘Elektrikli ev aletleri ihracatı’ projelendirdik. Neptün Dış Ticaret A.Ş.’yi kurduk ve Yunanistan’a 1 yılda 34 bin midi fırın sattık. Fransa, İspanya, Cezayir derken 33 ülkeye çıktık. 2010’da şirketi satıp çıktım.”

Contitech Otomotiv V-Kayışları’ndan talep ettiği indirime karşılık, firmadan “Irak’ı verelim, git orada işi kur” teklifiyle karşılaşan Mehmet Soyupak, 2007 sonunda ilk kez Dohuk ve Erbil’e gittiğini anlatıyor ve şöyle konuşuyor: “Kayış satalım derken orada ‘tarıma dair her şey’ sloganıyla şirket kurup geldik. Traktör, makine, gübre, tohum ne varsa ihracata başladık. İlk yüklü satışları da Fransızların bölgedeki hıristiyan köylerine tarımsal aletler hibe projesi kapsamında yaptık. En büyük satış sözleşmemizi Sayın Başbakanın katıldığı Irak gezisinde 500 adetlik (16.5 milyon dolarlık) traktör paketi olarak imzaladık.”

Belarus markasıyla üretecek, yerlilik yüzde 30 olacak

IRAK’ın tarımsal üretim için altyapı yatırımlarını hızlandırdığını anlatan Mehmet Soyupak, şöyle konuşuyor: “Irak 32 milyonluk bir ülke. Bütün Irak’ta sadece 80 bin traktör var. Bu yıl 16 bin traktör alacaklar. Tarımsal aletleri de çok az. Irak Tarım Bakanlığı’na akredite olduk ve Ruslarla ‘traktör ortaklığı’ kuruyoruz. Belarus Traktörleri olarak Türkiye’ye yatırım istiyorlar. Yüzde 30’luk yerlilikle yılda 2 bin adetlik bir montaj hattı kurmak üzere anlaştık. Belarus Traktör geçen yıl 54 bin traktör üretmiş ve Almanya’ya bin 200 adet satmış. Tokat iyi bir traktör sanayisine sahip. Küçük Sanayi Sitesi de AB’den 7 milyon Euro’luk yenileme hibesi aldı. Kalifiye elemanı da çok güçlü.”

Tokat Sigara arsasına yatırım başlıyor

FEZALAR Grup Genel Müdürü Mehmet Soyupak, geçen yıl satın aldıkları eski Tokat Sigara Fabrikası arsasındaki yatırım planını da şöyle açıklıyor: “BAT (British American Tobacco), kapalı teklif usulüyle satış yaptı. 12.5 milyon dolarla aldık. 420 dönümlük bu arsa için 2 ortak daha aldık. Hedef 2023’e kadar farklı sektörlerde yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırım portföyü çıkıyor. Bir alışveriş merkezi, özel sektör eliyle hastane ve sağlık eğitim kompleksi, terminal, Tokat TSO yönetim binası, 5 yıldızlı otel, 500 rezidanslık proje ve bacasız sanayi olacak.”

Plastay, dünyada ilk 5 arasında bulunuyor

FİTALAT içermeyen plastifiyan üretiminde iddialı Plastay Kimya, İstanbul’da düzenlediği İş Ortakları Zirvesi’yle sektörü buluşturdu. PVC pazarındaki yerel ve global gelişmeler, trendler, tehditler ve fırsatların yanı sıra Avrupa’daki REACH uygulamaları ve yeni yükümlülüklerin de ele alındığı organizasyonda, ihracatçı kuruluşlara yönelik Eximbank kredileri, plastifiyanda verimlilik ve inovasyon gibi konu başlıkları tartışıldı. Kablo, suni deri ve otomotiv sektörlerinde önde gelen kurumların üst düzey yöneticilerinin ve Ar-Ge sorumlularının geniş katılımıyla gerçekleşen etkinlikte sektör sorunları ve çözüm önerileri de masaya yatırıldı. THA İş Geliştirme ve Yönetim Danışmanı Thomas Hinrich Ahrens, “Avrupa, dünyadaki 2. büyük plastifiyan pazarı. Plastay ise Avrupa’daki en büyük 5 üretici arasında yer alıyor” dedi. Plastay Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Sungur da, Plastay’ın uzun vadeli hedeflere odaklandığın vurguladı. Plastay Kimya Genel Müdürü Rüştü Barkay ise, “Yakın gelecekte halka açılarak, yatırımcıları da Plastay’ın birer ortağı haline getirmeyi planlıyoruz. Avrupa ve CIS ülkelerinde çok yüksek pazar payına sahibiz. Halka açılmayı takiben yurt içi ve yurtdışı satın almalar gündemimizde olacak” diye konuştu.

50 Çinli şirket ortak bulmak için geliyor

TÜRK Çin Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜÇSİAD), Türk Çin İş Forumu düzenliyor. 2 Haziran’da Ceylan Intercontinental’de gerçekleşecek Foruma; 50 büyük Çinli şirket katılıyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 17 milyar dolara ulaştığını ancak bunun sadece 2 milyar dolarının Türkiye’nin ihracatından oluştuğunu söyleyen TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, “Türkiye’nin artık çok önemli bir ithalatçı olan Çin ile daha sağlam ilişkiler kurmasını istiyoruz. Foruma Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı sayın Ali Babacan ile Çin Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng da katılacak. Katılımcı Çinli firmalar arasında Shaanxi Cultural Industry Investment, Huawei, China XD Group, CEEG Solar Energy Co., DAQO Group Co. ve Mindray gibi firmalar bulunuyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!