Uzay üssünü andıran 'çamur çürütme tesisi'

Güncelleme Tarihi:

Uzay üssünü andıran çamur çürütme tesisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2014 17:46

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru dört kat azaltacak ve yüzde 92 oranında kurutacak tesisi, 18 Ocak 2014 tarihinde devreye alacak.

Haberin Devamı

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasındaki 30 bin metrekarelik bölümde 2012 Mayıs ayında temeli atılan ve 61,5 milyon liraya mal olan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nin kurutma bölümü, mayıs ayında devreye girdi. Çapı 30 metre ve yüksekliği 29 metre olan dört adet çürütme tankı, çapı 27 metre ve yüksekliği 14 metre olan iki adet biyogaz toplama tankından oluşan tesisin görüntüsü, uzay üssünü andırdı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Çürütücü tanklarında çamurdan elde edilen gazın yakılarak denendiğini, tesisin kendi enerjisini üretmeye başladığını ve bir süre sonra istenen kalitede biyogaz elde edileceğini anlattılar: “Şu an Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan tüm çamurlar, çürütme ünitelerine alınarak çürütülüyor. Bu esnada oluşan biyogaz, gaz depolama tanklarına iletiliyor. Tesis çamur çürütme tankları, çamur depolama tankları, çamur haznesi, basınçlandırma ünitesi, gaz yakma ünitesi ve biyogaz toplama tanklarından oluşuyor. Çamur çürütme tesisinde üretilecek biyogaz, çamurun kurutulmasında kullanılacak. Şu an kurutma ünitesinde kullandığımız doğalgazın yüzde 75’ini karşılayacak. Çürütmeden sonra kurutma ünitesine alınan çamurlar, yüzde 92 oranında kurutularak silobus ile taşınabilecek ya da granül hale getirilerek çuvallara koyulabilecek.”

Haberin Devamı

Günlük 800 ton çamuru dört kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste, yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım ve şehir yeşil alanlarında hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. Tesisin işletmeye alınmasından sonra kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarım ve orman alanlarında, kömür ve maden yataklarıyla park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebileceğini belirten İZSU yetkilileri, şunları kaydetti: “Bu çamur, çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılabilecek. Ayrıca termik santrallerde kömürle birlikte yakılarak, elektrik üretiminde ek yakıt olarak kullanılması da mümkün. Kurutulan çamurları değerlendirmek amacıyla Muğla’dan bir kireç, İzmir’den de bir çimento fabrikası deneme çalışması yaptı. Sonuçlar oldukça olumlu. Kurutulmuş çamurun toprak iyileştirici olarak kullanılması için de arıtma sahamıza yemlik mısır ektik. Kurutulan arıtma çamurları, gübre olarak kullanıldı. Normal toprakta büyüyen yemlik mısırlar 30 santimetre boy atarken arıtma çamuruyla gübrelenmiş toprakta yetişen mısırların boyu 1 metre 75 santimetreye ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!