Uzan’ın Libananco’su 10 milyar dolarlık ÇEAŞ tahkimi başlattı

Güncelleme Tarihi:

Uzan’ın Libananco’su 10 milyar dolarlık ÇEAŞ tahkimi başlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

Güney Kıbrıs’ta kurulu yatırım şirketi Libananco Holdings Co. Ltd., 2003’te kamuya devredilen elektrik üretim ve dağıtım şirketleri Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez’e el konması işlemine karşı, Türk devleti aleyhine 10 milyar dolar tazminat talebiyle Dünya Bankası nezdindeki ICSID’de tahkim süreci başlattı.

Libananco ayrıca, bu sürecin sonunda Türkiye’nin tazminat ödemeye mahkum olmasının yanı sıra 2001 yılında Enerji Tüzüğü Paktını kabul etmesi keyfiyetinin bir sonucu olarak kendisinin çıkarttığı, Ankara’nın Güney Kıbrıs’ı tanıdığı yorumunun da mahkemece bir hükme bağlanabileceğini söyledi.

UZAN BAĞLANTISI VAR:

ÇEAŞ ve Kepez’in ilk sahipleri olan Uzan Ailesi ile aralarında ilişki olduklarına dair belgeleri ortaya çıkan Libananco, bu iki enerji şirketi halka açık olduğu dönemde hisselerin çoğunluğunu elinde tuttuğunu iddia ediyor. Enerji Bakanlığı, sözleşme hükümlerine uyulmadığı gerekçesiyle imtiyaz sözleşmeleri feshedilen Uzan Grubu’na ait bu iki şirkete 2003 yılında el koymuştu.

TÜRKİYE’NİN TAAHHÜDÜ:

Libananco’dan yapılan açıklamada, şirketin Washington’daki avukatı Stuart Newberger, Türkiye’nin bu eylemle sektördeki yabancı yatırımcının korunmasıyla ilgili düzenlemeler getiren Enerji Tüzüğü Paktına aykırı hareket ettiği iddiasıyla, Washington’da bulunan ve Dünya Bankası bünyesindeki Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi’ne (ICSID) Türkiye aleyhinde başvuruda bulunduklarını bildirdi. Newberger, "Türkiye, Enerji Tüzüğü Paktını 2001 yılında onaylayarak, Türk enerji sektöründeki (Güney) Kıbrıslı yatırımcıların bu tarz el konma işlemlerine karşı koruyacağını ve bunun gibi yatırım uyuşmazlıklarının tazminat talebiyle Dünya Bankası nezdindeki Çözüm Merkezi’ne götürüleceğini açıkça taahhüt etmiştir" dedi ve bu onay işlemini Güney Kıbrıs’ın tanınması olarak nitelendirdi.

MÜLKİYET HAKKI İHLALİ:

Açıklamada Demetriades, Lefkoşa’da yaptığı değerlendirmede, "Türkiye’nin bu şirketlere el koyması, yalnızca Enerji Tüzüğü Paktının ve uluslararası hukukun ihlali değil, aynı zamanda Avrupa’da temel bir insan hakkı olan mülkiyet hakkının da açık ihlalidir. Bu dava, Türkiye’nin hukukun üstünlüğüne ve bireysel yatırımcının haklarına saygı gibi Avrupa Birliği’ne katılım için gereken kriterlerle uygun şartları karşılamadığını net şekilde ortaya koymaktadır" dedi. Yargı sürecinde bundan sonra konu üç üyeli mahkemenin önüne gidecek. Mahkeme, söz konusu işlemden dolayı Libananco’nun uğradığı zararı değerlendirecek. Bu değerlendirmenin ardından Türkiye aleyhine bir sonuç çıkması halinde, verilecek tazminat cezası zararlar, 10 milyar doları bulabilecek.

Uzan ve Demirel’in 4 milyon YTL’lik gayrimenkulü satıldı

TASARRUF
Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Uzan ve Demirel gruplarından haczettiği 13 gayrimenkulden 9’u 4 milyon 67 bin YTL’ye satıldı. TMSF’nin Esentepe’deki merkez binasında gerçekleştirilen ihalede, İstanbul, Mersin, Adana, Samsun ve Bursa’da yer alan arsa, iş merkezi, bina ve büro niteliğindeki gayrimenkuller satışa çıkarıldı. Uzan grubundan haczedilen 7 gayrimenkul toplam 3 milyon 970 bin YTL’ye satılırken, Demirel grubundan haczedilen 2 gayrimenkul de 97 bin YTL’ye alıcı buldu. Aralarında Uzan grubundan haczedilen 3 milyon 200 bin YTL muhammen bedeli olan İmar Bankası Karaköy Şubesi olarak kullanılan gayrimenkulun de bulunduğu 4 gayrimenkule ise alıcı çıkmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!