Mustafa BAĞDİKEN- Zafer TOKUŞ- Ergün AYAZ/PAMUKOVA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2004 08:44
TMSF, "Uzan Çiftliği'ni Mehmetçik Vakfı'na verebiliriz" görüşünü ortaya atınca, Sakarya Valiliği aniden "Arazi devletin, üzerindeki Uzan binaları da kaçak" dosyalarını ortaya çıkardı. Sakarya Valisi Nuri Okutan, "Burası kimsenin değil, devletin mülkiyetinde. TMSF burayı kimseye devredemez" dedi.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) "Madem satamıyoruz, Mehmetçik Vakfı'na devretmeyi deneyelim" görüşünü ortaya atınca, Sakarya Valiliği aniden Pamukova'daki Uzan Çiftliği'nin 'kaçak' olduğunu hatırladı. Sakarya Valisi Nuri Okutan, "Arazi devletin malı, TMSF'nin de burası üzerinde kullanım hakkı yok, kimseye devredilemez" dedi. Okutan, arazideki binalarla ilgili defalarca yıkım kararı alındığını, ancak uygulanmadığını vurguladı.
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın "Burası bizim, bayramı geçireceğim" diyerek 22 adamıyla bastığı Pamukova Bakacak Köyü'ndeki çiftlikte şimdi de 'kaçak' tartışması gündeme geldi. Sakarya Valisi Okutan, son gelişmeler üzerine Bayındırlık İl Müdürü ile Çevre ve Orman il müdürlerini çağırarak, Uzan çiftliği ile ilgili bugüne kadar yapılan uygulamalarla ilgili belgeleri degerlendirdi. Sakarya'da yeni göreve başladığı için konunun geçmişiyle ilgili bilgisinin olmadığını söyleyen Okutan, getirilen dosyaları inceledi.
İKİ YIKIM KARARI ALINMIŞ
Okutan, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, valilik olarak çiftlik arazisinin işgal edildiği ve kaçak bina yapıldığı gerekçesiyle çok kez para cezası uygulanıp yıkım kararı alındığını söyledi. 1997’de 96 milyon 750 bin lira para cezası uygulanırken 28 Mayıs 1998’de de İl İdare Kurulu’nun için yıkım kararı aldığını söyleyen Okutan, 15 Ekim 1998’de de Hakan Uzan’a ait 2 bina inşaatının mühürlendiğini 25 Eylül 1998’de Hakan Uzan’a 93 milyon lira para cezası verildiğini söyledi.
Okutan, 11 Mart 1999’da binalar için bir kez daha yıkım kararı alınmasına rağmen ardından gelen deprem ve diğer gelişmelerle bu kararların uygulanmadığının dosyalardan anlaşıldığını anlattı. Okutan, daire müdürlerine ‘Daha önceki yıkım kararları neden uygulanmamış’ diye sorunca müdürler gerekli tebligatların yapılıp ekiplerin oluşturulduğunu, ancak çiftliğe gidildiğinde ekiplerin üzerine köpeklerin saldırtıldığını söyledi.
Bayındırlık İl Müdürlüğü'nde bulunan bir dosyada ise Geyve Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Uzanlar'ın çiftliğe dönüştürdüğü arazinin, köy senedi ile köylülerden alındığının ileri sürülmesine karşın orman arazisi olduğuna ilişkin kararı bulunuyor. Bu kararın Uzanlarca temyiz edildiği ancak Yargıtay 8'inci Hukuk Dairesi'nin ise çiftliğin orman arazisi olduğuna ilişkin yerel mahkemenin kararını onadığı dosyadaki belgelerden anlaşıldı.
Çiftliğin orman arazisi olduğuna ilişkin mahkeme kararı bulunduğunu ve binaların yıkımı için iki kez karar alındığını yeni öğrendiğini belirten Vali Okutan, ‘Bu durumda çiftlik ve üzerindeki binalar özel mülkiyet değildir’ dedi. Arazinin tasarrufunun tamamen devlete ait olduğunun anlaşıldığını kaydeden Okutan, ‘Şu anda mülkiyetle ilgili durum ortada. Çiftlik TMSF’ye de ait değil. TMSF burayı herhangi bir kuruluşa devredemez’ diye konuştu.
TMSF, Genç Parti'den otobüsle intikam aldı
TMSF, Genç Parti'nin (GP) açık artırmada aldığı 3 otobüs için ödediği toplam 526 milyar lirayı eski borca sayarak, otobüsleri Genç Parti'ye (GP) teslim etmedi. TMSF yetkilileri, GP'nin daha önce bu otobüsleri Uzan Grubu'na ait Mavi Ulaşım ve Haberleşme Şirketi'nden kiraladığını ve bu şirkete 2 trilyon lira borcu bulunduğunu kaydettiler. Bunu GP'ye bildirdiklerini ve ‘780 milyar lira borcumuz var’ cevabını aldıklarını ifade eden yetkililer, TMSF'nin, diğer alacaklar baki kalmak kaydıyla yatırılan parayı borçtan düştüğünü, borcun ödenmesi durumunda otobüslerin alınabileceğini kaydettiler.