Güncelleme Tarihi:
Ancak Uzan’ın tahliye olabilmesi için 500 bin YTL kefalet ödemesi gerekecek. Adabank Davasından 5 yıl 10 hapse mahkum edilen Uzan, bu davadan tutuksuz yargılandığı için bugün Kartal Cezaevi’nden tahliye edilecek. Halen kırmızı bültenle aranan Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Hakan Uzan’ın dava dosyası ayrıldı. İmar Bankası davasında yargılanan diğer 17 tutuksuz sanığın ise beraatine karar verildi. Tutuklu 3 sanık 15 ila 17 yıl arasında değişen hpis cezalarına çarptırıldı.
ADABANK’TAN CEZA:
Standart Kimya’ya verilen teminat mektubuyla Adabank’ı zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanan Bahattin Uzan’ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın, bankanın uğradığı 14 milyon 60 bin 730 YTL zararı tazmin etmeleri karar verildi. İstanbul 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya, İmar Bankası davası kapsamında tutuklu bulunan Bahattin Uzan, Mustafa Akar ve Tacettin Pak ile tutuksuz sanıklardan İhsan Canarslanlar, Okay Öztürk ve Nurettin Sivlim katıldı.
Bahattin Uzan, Standart Kimya Şirketi’nin 28 Ocak 2003’te kurulduğunu ve şirketin kurulabilmesi için gerekli sayının tamamlanması için 5’nci ortak olduğunu anlattı. Kısa süre sonra yetkilerini Kemal Uzan’a devrettiğini ve bundan sonra da şirketle ilgilenmediğini savunan Uzan, şirketin girdiği ihaleye ilişkin de bilgisinin bulunmadığını iddia etti.
Bahattin Uzan, şirketin yüzde 49 hissesinin Kemal Uzan’a, yüzde 24’er hissesinin de Cem ve Hakan Uzan’a ait olduğunu, kendisinin yüzde 1 hissesinin bulunduğunu belirtti. Bahattin Uzan, beraatına karar verilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti; Ermutlu ve Canarslanlar’ı "zimmet" suçundan 9’ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza, sanıkların duruşmalardaki saygılı tutumunu göz önüne alınarak 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çevrildi. Bahattin Uzan, Tacettin Pak, Mustafa Akar, Nurettin Sivlim ve Orhan Atabay’ı ise, olayın özelliği, bankanın uğradığı zararın büyüklüğü ve Bankalar Kanunu çerçevesinde 7’şer yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanıkların duruşmalardaki saygılı tutumlarını göz önüne alarak 5 yıl 10’ar ay hapis cezasına indirdi.
BAHATTİN UZAN: “ASLINDA EN DRAMATİK SANIK BENİM, ÇÜNKÜ UZAN SOYADINI TAŞIYORUM”
Bahattin Uzan yaptığı savunmada “Aslında en dramatik sanık benim, çünkü Uzan soyadını taşıyorum. Uzan soyadını taşımayan 3 kişinin burada olmayışı zorluk çıkardı” dedi.
5 SANIK KEMAL UZAN'IN KURDUĞU SUÇ ÖRGÜTÜNE ÜYE
Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Akın'ın okuduğu kararda, “Sanıklar Hilmi Başaran, Bahattin Uzan, Mustafa Akar, Yeşim Öztürk ve Tacettin Pak'ın, olay tarihinde süreklilik arz eden, kendi aralarında katı bir disiplin ve hiyerarşiye sahip, üç kişiden ziyade üyesi olan ve bankacılık ve sair suçları işlemek amacıyla sanık Kemal Uzan tarafından kurulduğu anlaşılan suç örgütüne, görevli bulundukları şirketlerdeki konumlarını kullanmak suretiyle ve bilinçli bir şekilde katılarak bu örgütün amacı doğrultusunda eylemlerini gerçekleştirmek suretiyle 'suç işlemek amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak' suçunu işlediklerinin sübuta erdiği” kaydedildi.
"DÜNYA BANKACILIK TARİHİNDE SAYILI YÖNTEMLER"
Mahkeme Heyeti, “Türkiye İmar Bankası tarafından halktan toplanan mevduat, açığa satılan hazine bonosu ve mevduat sahiplerinden alınan vergi parasının Türk Bankacılık tarihinin en büyük ve dünya bankacılık tarihinde ise sayılı olacak şekilde birtakım hileli, aldatıcı, gizli ve organize yöntemlerle, suç örgütünün faaliyeti kapsamında yolsuzluk işlemleri yapmak suretiyle 8 milyar 498 milyon 904 bin 566 YTL'yi iç ederek bankanın hakim ortağı Kemal Uzan'ın ve firmalarına aktarmak eylemleri bir bütün halinde değerlendirildiğinde, suç vasfının ihtilasen ve zincirleme zimmet şeklinde değerlendirildiğini” belirtti.