Uyuyan mevduat tahville uyanacak

Güncelleme Tarihi:

Uyuyan mevduat tahville uyanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 08:30

Hazine, yüzde 100 devlet garantili dolar ve Euro tahvillerini bireysel yatırımcıya ihraç etmek için kolları sıvadı. İlki pazartesi günü yapılacak ihraca ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Banka bilançolarında uyuyan 176 milyar dolar mevduat var. Pazartesi günü yüzde 100 devlet garantili dolar, Euro tahvil ihracına başlıyoruz. Bireysel yatırımcı, vatandaşımız gelip alabilecek” dedi.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 176 milyar dolar mevduatın bankaların bilançolarında ‘uyuduğunu’ dile getirerek bunları sermaye piyasasına kazandırmak için harekete geçtiklerini söyledi. Albayrak, pazartesiden itibaren yüzde 100 devlet garantili dolar ve Euro tahvilleri bireysel yatırımcıya yani vatandaşa ihraç edeceklerini duyurdu. Altın tahvili ihracının da yeniden başlayacağını kaydeden Albayrak, bilançolarda atıl duran mevduatın hareketleneceğini dile getirdi.

BİLANÇOLARDA UYUYOR

TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’nde konuşan Albayrak, son yıllardaki tüm dalgalanmaların yabancı kadar yerli yatırımcıyı da endişelendirdiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Hemen mevduata kaydılar, vatandaşı sermaye piyasalarında yatırıma ısındırmamız lazım. Mevduatlar banka bilançolarında uyuyor. Bankalarımız da zaten tuzu kuru rahat Hazine’ye satarız paraları garantili şekilde diye düşünüyor ama o dönem de bitti. Biraz hareketlendirmemiz lazım yatırımcıları, bilançoları içeride 176 milyar dolar mevduat var. 110 milyarı dolar, 65 milyarı Euro. Pazartesi günü kamu olarak Hazine olarak başlatıyoruz. Hazine yüzde 100 devlet garantili dolar, Euro tahvil ihracına başlıyor. Bireysel yatırımcı, vatandaşımız gelip alabilecek. Parasını farklı yönlerde değerlendirebilecek. Altın tahviline yeniden başlıyoruz. Bilançoları artık o atıl noktadan kurtarıp hareketlendirmemiz lazım.”

TAM SAHA PRES

Haberin Devamı

Albayrak, rehavetin sıfır olması gerektiğini, kendilerinin bir dönüşümden bahsettiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Kısa, orta, uzun vadeli hedeflerle hep birlikte bir dönüşümün, yolculuğun ilk adımı... 2019 daha güçlü, tam saha markaj, tam saha pres... Özellikle mart ayında gerçekleşecek olan seçimlere rağmen tüm seçim dönemlerinde olduğu gibi altını çizerek söylüyorum; disiplinden, sıkı maliye ve para politikasından taviz vermeden güçlü bütçe performansıyla 2019’u yöneteceğiz.” 

TÜRK LİRASI YÜZDE 20 DEĞER KAZANDI

2018 yılının tüm gelişmekte olan ekonomiler için zor geçtiğini kaydeden Albayrak, Türkiye ekonomisinin de ataklar karşısında ciddi sınavlar verdiğini belirtti. Albayrak, şöyle konuştu: “Sıkıntıların ekonomiye etkisini sınırlamak için göreve gelmemizin üzerinden çok kısa süre geçmesine rağmen gereken tüm tedbirleri almaktan çekinmedik, gecikmeden adımlar attık. Bu adımlar sayesinde piyasalarda görülen yüksek dalgalanma yerini normalleşmeye bıraktı. Ağustos sonundan bu yana Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Bu dönemde küresel piyasalarda diğer tüm gelişen ülkelere kıyasla en çok değer kazanan para birimi oldu. Ülke risk primi 200 baz puan azaldı, yine en iyi performansı gösterdik. İki yıllık tahvil faizi 300 baz puan, 5 yıllık tahvil faizi 830 baz puan, 10 yıllık tahvil faizi 410 baz puan azaldı ve yine benzer ülkelere kıyasla en iyi ayrışan ülke olduk. Bunların yanı sıra enflasyonda düşüş başladı. Yurtiçi finansal piyasalardaki normalleşmeyle değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonda bu gözlenen iyileşmeye ciddi katkı sağladığını gördük. Maliyet yönlü baskıların azalmasıyla öncelikle üretici fiyatlarında takiben tüketici fiyatlarında olumlu gelişmelerin devam etmesine şahit olacağız. Sıkı makroekonomik politikalar ve uygulanacak yapısal tedbirlerle enflasyonun kademeli azalıp YEP’te öngördüğümüz üzere 2019’da yüzde 15.8, program sonunda ise yüzde 6’ya gerilemesi bekliyoruz.” 

Haberin Devamı

İŞTE TAHVİLİN AYRINTILARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 17 Aralık 2018–21 Aralık 2018 tarihleri arasında, 1 hafta boyunca Euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracı talep toplama yöntemi ile gerçekleştirilecek. Söz konusu senetler, talep toplama dönemini takip eden hafta 28 Aralık 2018 Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. Euro ve dolar cinsinden ihraç edilecek senetler için asgari talep tutarı 10 bin Euro/Dolar olacak. Senetler 1000 Euro/Dolar ve katları şeklinde ihraç edilecek. Senetler yatırımcılar tarafından vadesinden önce işlemiş faiz getirisi üzerinden 1000 Euro/Dolar ve katları olacak şekilde sadece senetlerin satın alındığı aracı bankalara satılabilecek. Tahviller gelir vergisine tabi olacak. Tahvillerin satışına Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankası aracılık edecek.

Haberin Devamı

EURO CİNSİ TAHVİL

Vade: 364 Gün (1 yıl)

Kupon Dönemi: 6 ay (182 gün)

6 Aylık Kupon Oranı: %1,25

Yıllık Getiri Oranı: %2,50

DOLAR CİNSİ TAHVİL

Vade: 364 Gün (1 yıl)
Kupon Dönemi: 6 ay (182 gün)
6 Aylık Kupon Oranı: %2,00
Yıllık Getiri Oranı: %4,00 

BU BİR KÜÇÜLME DEĞİL KÖPÜK ATMA

YEP kapsamında hedefledikleri dengelenme sürecinin üçüncü çeyrekte güçlü şekilde tesis edildiğini aktaran Albayrak, “Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeler ve öncü göstergelerdeki göreli iyileşmeler önümüzdeki dönemde büyümenin YEP’te öngördüğümüz gibi sürdürülebilir bir patikada seyredeceğine işaret etmektedir. İç ve dış konjonktürde pek çok olumsuzluk yaşadığımız bir dönemde Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme görünümüne devam etmesi, zamanında aldığımız güven artırıcı politika kararlarının etkili olduğuna ve ekonominin sağlam duruşunu devam ettirdiğine işaret etmektedir” şeklinde konuştu. Albayrak, haziran ayından itibaren gerek dış ticaret dengesinde gerekse cari işlemler dengesinde yaşanan güçlü iyileşmelerin de bu “dengelenme” sürecini yansıttığını söyledi. Cari açığın, son 3 ayda verilen cari fazlaların etkisiyle ekim ayı itibarıyla 39.4 milyar dolara gerilediğini anımsatan Albayrak, bu istikamette devam ettiği sürece 30 milyar doların altına inmeye başlayacaklarını, toplam bir küçülme olarak değil, ithalattaki köpüğün azalması, ihracat ve üretim noktasındaki artışla bu dengelenmenin sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı. Albayrak, “Bütün bu veriler, dış dengemizin oldukça hızlı bir şekilde normalleşmesi ve dış kırılganlıklarımızın azalması anlamına gelmektedir. 2018 yılını, yaşanan tüm olumsuz süreçlere rağmen özellikle YEP’te ortaya koyduğumuz hedefleri yerine güçlü şekilde getirerek geride bırakmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TRİBÜNDEN MAÇ İZLERİZ

BAKAN Albayrak, dünya ile rekabet edecek bir yapıya kavuşmak için göz ardı edilmemesi gereken bir hususun da “değişim” olduğuna işaret ederek, şirketlerin artık finanstan insan kaynaklarına kadar her alanda dünyadaki en ileri, en çağdaş uygulamalarla değişimde öncü hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Albayrak, “Yoksa bu kadar hızla değişen küresel sistemde, tribünden maç seyrediyor gibi sadece izleyici oluruz” dedi. Türkiye ekonomisinin kararlılıkla uygulanan reformlar sayesinde çok önemli mesafe aldığını ifade eden Albayrak, “Yeter mi? Yetmez. Daha yeni başladık. 2-3 günde 10 bin dolarlar, 11 bin dolarlar… Türkiye olarak biz 10-11 bin dolarla yetineceksek biz bu işi bırakalım. Rekabet ettiğimiz ülkelerde birçok şeyde 3-5 adım öndeyiz. O zaman iyi top oynama dönemi değil, gol atma dönemi, çok top çevirdik artık skor elde etmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!