Güncelleme Tarihi:
Raporda, “Kulaklığın olmadığı yerde hoparlörle konuşulmalı. Telefon görüşmesi yerine mesaj tercih edilmeli, arama yapıldığında bağlantı kurulduktan sonra cep telefonu kulağa tutulmalı. Cep telefonları kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta tutulmalı” tavsiyesinde bulunuldu.
Uyurken kapatın
Sağlık Bakanlığ’nın oluşturduğu ‘Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Alt Kurulu’ tarafından yapılan çalışmalar sonucunda cep telefonu kullanılması ile ilgili hazırlanan raporda şu öneriler yer aldı:
Hamileler ve çocuklar cep telefonu kullanmamalı.
Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulmalı.
Telefonlar hareketli araçlar içerisinde kullanılmamalı ve taşınmamalı. Araç içine yansıyan elektromanyetik alanın şiddeti, yolcuların açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya maruz kalmasına neden olabiliyor.
Cep telefonundan yayılan dalgadan etkilenme uzaklıkla azalıyor.
Özellikle büyümesi ve gelişmesi devam eden çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmeli ve çocuklar cep telefonu kullanılmamalı.
Daha çok kısa mesajdan yararlanılmalı.
Elektromanyetik gücü düşükleri tercih edin
SAĞLIK Bakanlığı’nın raporuna göre göre, cep telefonu alınırken elektromanyetik gücü gösteren SAR değeri düşük telefonların tercih edilmesi öneriliyor. Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmaması tavsiye ediliyor.