Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 17:26
TÜSİAD'ın seçimsiz Genel Kurulu'nda bazı üyeler 7 bin dolar (yaklaşık 9 milyar 345 milyon lira) olan yıllık aidatların TL olarak ödenmesini ve tartışmalı konulara girilmemesini istediler.
TÜSİAD bu yıl kayıtdışı ekonomiden savunma sanayine, eğitimden teknolojiye kadar birçok alanda araştırma yapacak.
TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel'in Genel Kurul'da verdiği bilgiye göre, derneğin bütçesi ve örgüt gücün her yıl 15-20 rapor ve 50 yayın üretmesine imkan veriyor.
Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu bünyesinde, Türkiye'de enflasyonla mücadele ve orta vadede yeni bir dezenflasyon stratejisi, Türkiye'deki yapısal dönüşüm hükümet sorunları, Tüketici Güven Endeksi oluşturulması, Türkiye'deki kayıtdışı ekonomi ve yaşlanan nüfusla ilgili araştırmalar yapılacak.
Sanayi İşleri Komisyonu, 4 araştırma gerçekleştirecek. Bunlar, rekabet politikaları, Trans Avrupa ulaşım ağı, dünyadaki savunma sistemi ve Türkiye'nin bu sistem içindeki yeri ile çeşitli sektörlerinrekabet güçlerinin karşılaştırılması olarak belirlendi.
Sosyal İşler Komisyonu da, sosyal güvenlik sorunu, işgücü piyasalarının işleyişi, orta dereceli okullara kitap çalışması ve gıda sektörüyle ilgili bir anket çalışması yapacak.
Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu, bilişim ve teknolojiyle ilgili 2 çalışma öngörürken, Dışişleri Komisyonu, bu yıl ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri inceleyecek.
Parlamento İşleri Komisyonu da, düzenleyici kurulların hesap verebilirliği konusunda bir çalışma yapacak.
Genel Sekreter Tükel, TOBB ve TİSK'le de ortak bir çalışma içerisinde olduklarını bildirdi.
KOÇ VE SABANCI KATILMADITÜSİAD'ın 32. Genel Kurulu'nda bazı üyeler, dernek aidatlarının
dolar yerine TL olarak ödenmesini, TİSK ve İKV ile ortak çalışmalara başlanmasını ve TÜSİAD'ın tartışmalı konulara girmemesini istedi.
TÜSİAD üyeliği için halen girişte 10 bin dolar (serbest kurla yaklaşık 13 milyar 350 milyon lira), yıllık aidat olarak ise 7 bin dolar (yaklaşık 9 milyar 345 milyon lira) ödeniyor.
Genel Kurul'u Bülent Eczacıbaşı, Cem Boyner, Tuğrul Kudatgobilik, Erkut Yücaoğlu ve Jan Nahum ile Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın da aralarında bulunduğu 160 üye izlerken, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar da yer aldı.
TÜSİAD'ın kurucu ve eski başkanlarından Rahmi Koç ve Sakıp Sabancı, Genel Kurul'a katılmadı. Koç ve Sabancı ailelerinden TÜSİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Koç, Ali ve Ömer Koç, Erol, Güler ve Ali Sabancı'nın da toplantıya katılmadıkları dikkat çekti.
Bununla birlikte, Koç ve Sabancı şirketlerinin kimi yöneticileri Genel Kurul'a iştirak ettiler.
Koç ailesi üyelerinin yurtdışında olduğu, yurtdışından yeni dönen Sakıp Sabancı'nın ise programının yoğun olduğu için katılamadığı bildirildi.
Bu arada, Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem gazetecilerin sorularını yanıtlarken, düşünce özgürlüğüyle ilgili hazırlanan kanun tasarısının, insan haklarını genişletmek yerine daraltan bir yanlışlık olduğunu savundu.
"Tasarı yasalaşırsa siz de hükümeti eleştiremeyeceksiniz. Bu ne gibi sıkıntı doğuracak?" sorusunu da Erdem, şöyle yanıtladı:
"Bir işadamının hükümeti eleştirmemek gibi sıkıntısı olamaz. Bazı işadamları vardır ki, bazı yerlerden sıkıntılarından dolayı, hükümetle karşı karşıya kalmak istemezler. Ama bizim gibi iç krediye ve hükümetin ihalelerine dönük iş yapmayan işadamları istediğini istediği zaman söyler. Cezasını da, eğer ceza kabul ediyorlarsa, çekmeye hazırız. Herşeye rağmen eleştireceğiz, eleştirmeye de devam edeceğiz."