Uydudan baktılar, 31.5 milyon dolar kurtardılar

Güncelleme Tarihi:

Uydudan baktılar, 31.5 milyon dolar kurtardılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2002 01:38

Uydu teknolojisi ile Türkiye genelindeki tarım alanlarını inceleyen Tarım Bakanlığı, Şanlıurfa'da olmayan arazilerin pamuk primi almak için beyan edildiğini belirledi.

Bakanlık, 900 bin dönüm hayali arazideki, hayali pamuk için 31.5 milyon dolar fazladan prim ödemekten kurtuldu.

Uydu teknolojisi devletin tarım masraflarını hızla aşağı çekiyor. Devlet uydudan bakınca Şanlıurfa'da pamuk destekleme primi almak için beyan edilen 900 bin dönüm arazinin aslında hiç olmadığını gördü. 2000 yılında 2 milyon 300 bin dönüm araziye beyana göre kilo başına 12 cent pamuk destekleme primi veren devlet, 2001 yılında uydu tesbitine geçince 1 milyon 400 bin dönüm araziye prim verdi. Devletin 2000 yılında olmayan tarlalara ve olmayan pamuk üretimine verdiği prim miktarı 42 milyon dolar oldu. 2001 yılında uydu verilerine göre kilo başına 9 cent olarak belirlenen ödeme eğer uydu verileri kullanılmadan bir önceki yıl olduğu gibi dağıtılsaydı devletin 31.5 milyon doları boşa gidecekti.

DÖNÜMDEN 350 KİLO

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Rüstem Coşkun, 1 dönümden 350 kilo pamuk üretildiğini belirterek şöyle konuştu: ‘‘Eskiden kim pamuk ektiyse, muhtar vasıtasıyla bize müracaat ederdi. 2.5 milyon dönüme yakın müracaat gelirdi. Uydudan tesbit başlayınca pamuk ekili alanların 1 milyon 800 bin dönüm, bunun da 300 bin dönümünün mülkiyet ihtilaflı olduğu ortaya çıktı. 1999 yılı mahsülü için 2000 yılında 2 milyon 400 bin dönüm arazi üzerinden miktar hesaplaması yapıldı ve o dönümde kilo başına 12 cent prim ödendi. 2000 yılı mahsülü için 2001'de uydu il etesbit yaptık. Pamuk ekili arazi 1 milyon 400 bin dönüm çıktı. Bu rakama göre kilo başına 9 cent ödeme yaptık. Bu yıl da artık parsel bazında tesbite yöneldik’’ dedi.

Eski yöntemde tapu ve fatura bazında belgelendirme ile pamuk miktarının belirlendiğini hatırlatan Coşkun, vatandaşın faturalandırma konusunda çok zorlanmadığını, tapu konusunda da inanılmaz sahte beyanlar tesbit ettiklerini anlattı. Coşkun, ‘‘Adam 200 dönüm arazisini tapuda oynayarak hiç çekinmeden 2 bin 200 dönüm yapabiliyor. Fatura ibrazında ise dilediği kadar fatura bulabiliyor. Uydu ile tesbit ise en doğru verileri sağlıyor. Haksız kazanç dönemi de sona eriyor’’ diye konuştu. 2002 yılında Pamuk destekleme priminin kilo bazında kaç para olacağının henüz belirlenmediğini belirten Coşkun, bu yıl geçen yıla göre daha düşük bir prim beklediklerini kaydetti.

ÜÇTE BİR’İ GAP'TA

GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da çok büyük miktarda pamuk üretimi yapılıyor. Türkiye toplam pamuk üretiminin üçte biri bölgede gerçekleştiriliyor. Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü, bölgede pamuk üretimi yapan çiftçilerin kayıtları ile ekili alanların haritalarını bilgisayarlara yükledi. Bu amaçla ayrı bir birim oluşturuldu. Uydudan alınan fotoğraflarla bu veriler karşılaştırılınca büyük çarpıklık ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!