Üst limitte yetkimiz yok

Güncelleme Tarihi:

Üst limitte yetkimiz yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2013 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı’nın, bankaların ücret ve komisyonları için BDDK’nın bir tarife belirleyeceği açıklamasıyla ilgili Başkan Mukim Öztekin, “BDDK’nın mevcut durumda herhangi bir sınırlama veya indirim yetkisi yok” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın, geçtiğimiz günlerde faiz dışı ücretlerin belirlenmesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BBDK) tavan fiyat tarifesi vereceğine ilişkin açıklamasına BDDK Başkanı Mukim Öztekin’den cevap geldi. Öztekin, bankaların hizmetlerinden aldığı faiz ve ücretler konusunda BDDK’nın herhangi bir sınırlama ya da indirim yetkisinin olmadığını belirterek, kurum olarak fiyatlara ve miktarlara yönelik sınırlamaların arzu edilen sonuçları doğurmayacağı görüşünde olduklarını söyledi.

BİZE VERİLEN YETKİ YOK

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’nde konuşan Öztekin, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun, kendi alanlarıyla ilgili olarak temel hukuk metni konumunda olduğuna işaret ederek, “Bu Kanunun 144.maddesi faiz oranları konusunda yetkili Kurumları açıkça belirlemektedir. Bu hükümde BDDK’ya verilmiş bir yetki bulunmamaktadır” dedi. Öztekin, BDDK olarak, Kanunun çizdiği sınırlar dahilinde, finansal tüketicinin korunmasına yönelik işlemler kapsamında, geçen günlerde, BDDK’nın talimatı ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından “Hakem Heyeti Tebliği” ve “Sözleşmeler Tebliği” yayınlandığını hatırlattı.

GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Atılan adımların banka ile müşteri arasındaki muhtemel ihtilafları önleme konusunda önemli yenilikler içerdiğini kaydeden Öztekin, şunları söyledi: “Kamuoyunda tartışılan tüketicilere yönelik sorunları da görmezlikten gelmemiz söz konusu olamaz. Ancak piyasa kurallarının hâkim olması arzusunu taşıyorsak, mevcut sorunlara olabildiğince piyasa denetimi ve rekabeti artırıcı uygulamalar çerçevesinde çözüm bulma arayışını taşımamız gerekiyor.”

2023 içnn önemli

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, finansal okuryazarlığın ve tasarrufun, gündemin önemli maddelerinden biri olduğunu belirterek, finansal okuryazarlık seferberliğinin, 2023 hedeflerine ulaşmak için son derece önemli olduğuna inandıklarını söyledi. Civil, banka olarak, Türkiye’de finansal okuryazarlık seviyesini daha yukarıya çekmek, kamu kesimi, özel sektör, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı bu geniş kapsamlı seferberlikte olmak istedikleri için TEB Aile Ekonomisi Projesi’ni başlattıklarını  söyledi.

Haberin Devamı

SPK’dan 5 tür ‘Sukuk’ daha

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, uluslararası alanda mevcut olan beş farklı sukuk türünü bu hafta karara bağlayacaklarını ve mevzuatlaştıracaklarını söyledi. Ertaş, “Yeni enstrümanlarımız olacak. Şu anda tek bir sukuk türü varken, uluslararası alanda mevcut olan beş ayrı sukuk türünü bu hafta karara bağlayacağız ve mevzuatlaştıracağız. Aynı zamanda gayrimenkul finansmanına yönelik olarak yeni düzenlemelerimiz var” dedi.  Ertaş daha önce, bu konuyla ilgili tebliği kamuoyu ile tartıştıklarını ve teknik ekibin de son halini verdiğini belirterek, bu hafta da karara bağlayıp Resmi Gazete’ye göndereceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!