Güncelleme Tarihi:
TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) 10’uncu yaşı zirveyle kutlandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan zirvede üretime ve yatırıma ticari kredi veren bankalara teşvik vereceklerini açıkladı. Babacan 1 aya kadar bunu açıklamış olacaklarını vurgularken özel sektörün daha fazla yatırım yapması için çalışmaların süreceğini belirtti. Babacan, Türkiye’de artık rahat para kazanma alanının bulunmadığını, herkesin rakibinin olduğunu belirterek, “İmar, inşaat meseleleri ayrı, orada çok ciddi tedbirler alıyoruz. İnşallah yakında açıklayacağız. Orada mini tekel alanları var onları kapatıyoruz. Daha fırsat eşitliği ve adalete yakın bir sistemi getiriyoruz” dedi.
İSTEDİĞİMİZ TABLO
Sanayide böyle bir şeyin olmadığına dikkati çeken Babacan, hangi sanayi kurumu ele alınırsa alınsın kıyasıya rekabet olduğuna vurgu yaparak, rekabetin verimlilik anlamına geldiğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk 9 adımını açıkladığı dönüşüm eylem planının da bu ay içinde iki toplantıyla açıklanarak tamamlanacağını duyurdu. Babacan, kısa vadede ekonomi yönetiminde kamu maliyesi, para politikası ve makro ihtiyati tedbirler alanı konularının önemine işaret etti. Babacan, bu 3 konuda adım atıldığında sonuçların daha çabuk geldiğini belirterek, buralardaki temel bakış açılarının ekonomiyi yeniden dengeleme çabası olduğunu ve sonuç olarak da başarı elde ettiklerini kaydetti. Bir yıl önceye göre kredi hacminin yüzde 16 civarında büyüdüğünü, kredilerin artış hızının ticarilerde yüzde 20 ve KOBİ’lerde ise yüzde 25 olduğunu ifade eden Babacan, “Tüketici kredilerine baktığımızda bu oran yüzde 8. Bu tam istediğimiz tablo” diye konuştu.
TİCARİ KREDİYE DESTEK
Babacan, özel sektörün yatırım harcamalarının son bir yıldır iyi gitmediğine işaret ederek, burada biraz durağanlaşma olduğunu söyledi. Özel sektörün yatırımlarının büyümeye yardımcı olduğunu vurgulayan Babacan, “Dolayısıyla özel sektörümüz daha çok üretim, daha çok yatırımı tercih etmeli ama bunu sağlamak için de finans kanallarını oraya doğru yönlendirilmesi gerek. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Sanırım bir aya kadar bunu açıklamış oluruz” dedi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da “Bizler, AB üyelerinin standartlarını yakalamış, demokrasinin iliklere kadar işlediği, kurumlar arası gerilimlerin yaşanmadığı, ötekileştirme ve kutuplaştırma söylemlerinden uzak, gelecek kaygısı yaşanmayan bir ülkede üretmeye, koşmaya, çalışmaya, ter dökmeye devam etmek istiyoruz” dedi.
DEMOKRASİYLE VERİM SAĞLANIR
TÜRKONFED’in onuncu yılı dolayısıyla TÜSİAD eski başkanlarının katıldığı bir panel de düzenlendi. TÜSİAD eski Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜRKONFED’in sektörel ve bölgesel federasyonların ortak sesi olmasına, bölgesel destekleriyle ülkenin kalkınmasına destek vermesinin yanı sıra demokrasinin gelişmesine de katkı sağladığını belirtti. TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner de TÜRKONFED’in doldurduğu boşluğun yeteri kadar önemsenmediğini kaydederek birçok yapının federasyonlaşmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirtti. Yine TÜSİAD eski Başkanı Muharrem Yılmaz da iş dünyasının memleketin kaynaklarını kullanma yetkisini elinde bulundurduğunu belirterek bunun israf edilmesini engellemek için örgütler kurduğunu belirtti. Kaynakların en verimli sonuçlar ortaya çıkaracak şekilde kullanılabileceği en iyi ortamın demokrasi ortamı olduğunu vurguladı.
BAKAN ELVAN’IN KATKISI BÜYÜK
TÜRKONFED Kurucu Başkanı Enis Özsaruhan TÜRKONFED’in demokrasiye katkısının yadsınamayacak kadar açık olduğunu belirterek örgütün son on yılda çok sayıda rapora imza attığını hatırlattı. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın TÜRKONFED kurulurken büyük katkı sağladığını söyleyen Özsaruhan “Bakan Elvan bizim kuruluşumuzun önemli taşlarından biridir. O dönem planlama teşkilatı müsteşar yardımcısıydı. Biz İzmir’de toplantılar yapıyorduk, Lütfi Elvan defalarca bizim toplantılarımıza katıldı ve bölgesel kalkınma ajanslarını da bizimle paylaştı” dedi. “Nüfusa geç yazdırıldık aslında 30 yaşındayız” diyen TÜRKONFED eski Başkanı Erdem Çenesiz ise konuyu TÜSİAD ile ilişkilere taşıdı. Çenesiz şöyle konuştu: “TÜSİAD ile yürütülen işbirliklerine zeval getirmeden TÜRKONFED’i TÜSİAD yönetiyor algısının ortadan kaldırmalıyız. Biz bunu kabullenmiyoruz ama dışarıya anlatmamız lazım.”