Üretim yavaşlıyor tüketim artıyor

Güncelleme Tarihi:

Üretim yavaşlıyor tüketim artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2006 09:58

Üretim ve ihracat gibi alanlarda yavaşlama sinyali veren Türkiye ekonomisinde, tüketim cephesinden gelen veriler ise tüketim harcamaları artışının önemli ölçüde hızlı seyretmeye başladığını gösteriyor.

Dahilde yapılan KDV ve ÖTV tahsilatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlar, tüketim malı ithalatındaki büyüme ve otomobil satışlarıyla ilgili veriler iç tüketimin canlı seyrini bu yıl da koruduğuna işaret ediyor.

Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre bu yıl ocak ayında dahilde alınan KDV tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 artarak 1.9 milyar YTL’ye kadar yükseldi. Ocakta tahsil edilen ÖTV miktarı ise akaryakıttan alınan ÖTV’deki yüzde 1.5’lik düşük artışa rağmen yüzde 19.1 olarak gerçekleşti. Geçen yıl ocakta 2.2 milyar YTL olan ÖTV tahsilatı bu yıl 2.6 milyar YTL’ye kadar çıktı. Akaryakıttan alınan ÖTV hariç tutulduğunda diğer kalemlerden sağlanan ÖTV tahsilatındaki artış ise yüzde 52.6’ya kadar çıktı.

Yıllık enflasyonun yüzde 8 civarında seyrettiği bir dönemde akaryakıttan alınan ÖTV hariç tutulduğunda mal ve hizmetler üzerinden alınan vergilerde yüzde 26.9’a ulaşan bir büyüme kaydedilmesi, yurt içi talepte reel olarak yüzde 10’un üzerinde bir büyüme kaydedildiğine işaret ediyor.

İthalattaki artışa bağlı olarak uluslararası ticaretten alınan vergilerde de ocakta yüzde 19.2 oranında bir büyüme yaşandı. Dış ticaret vergilerinin büyük bölümünü oluşturan ithalde alınan KDV’nin yüzde 20’den fazla büyüyerek 1.3 milyar YTL’ye yükseldiği ocakta Türkiye’nin toplam ithalatı da yüzde 11 oranında artarak 8 milyar dolar olmuştu.

TAPU HARÇLARI YÜZDE 41 ARTTI

Konut sektöründe kredilerle birlikte yaşanan canlı seyir de bütçe kapsamındaki tapu harcı gelirlerini yüzde 41.6 oranında artırdı. Geçen yıl ocakta 41.2 milyon YTL olan tapu harçları bu yıl 58.5 milyon YTL’ye yükseldi.
Mal ve hizmetler üzerinden alınan KDV, ÖTV ve dış ticaret vergilerinin yanı sıra tüketim malı ithalatındaki hızlı büyüme de iç talepte hızlı bir büyüme yaşandığına işaret ediyor. Geçen yıl aralık ayında yüzde 29 oranında artan tüketim malı ithalatı bu yıl ocakta da büyümesini sürdürdü ve yüzde 34’lük bir büyümeyle 833 milyon dolara kadar yükseldi. Ocakta otomobil ithalatı yüzde 96, dayanıklı tüketim malı ithalatı yüzde 22.2, yarı dayanıklı tüketim malları ithalatı yüzde 16.5 oranında arttı. Benzin ithalatı yüzde 435 büyüdü.

OSD’nin geçen ay açıkladığı otomobil satışları da iç piyasadaki canlı seyrin devam ettiğine işaret ediyor. Toplam motorlu taşıt araçları satışlarının yüzde 30.7 arttığı bu yıl ocak ayında bu kapsamdaki otomobil satışları ise yüzde 42.4 oranında artış gösterdi.

Tüketim harcamalarının seyriyle ilgili bir başka gösterge olan tüketici kredileri de ocakta geçen yıl aralık ayına göre yüzde 3.3 oranında genişledi. Bu kapsamdaki konut kredilerinin bir önceki aya göre yüzde 5.6 arttığı ocakta diğer tüketici kredileri ise yüzde 3.4 büyüdü.

ÜRETİM CEPHESİNDEN YAVAŞLAMA SİNYALİ

Bu arada iç talepteki bu hızlı büyüme işaretlerine rağmen üretim cephesinden gelen sinyaller belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor. Ocakta azalan ihracatın, şubatta ise sadece yüzde 7.5 artması, imalat sanayiinde ocak ayı kapasite kullanım oranının sert bir düşüşle yüzde 75.5’e kadar inmesi, iç satışların yüzde 42.4 büyüdüğü bir ayda otomobil üretimindeki artışın yüzde 7.8, toplam motorlu taşıt üretimindeki artışın ise yüzde 5.7’de kalması iç talepteki artışa üretim cephesinin tam yanıt vermediğini gösteriyor. İç talep artışının şimdilik daha çok ithalatı artırdığı gözleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!