‘Üretim kısıntısı anlaşması işe yarıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Üretim kısıntısı anlaşması işe yarıyor’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 15:28

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya ve diğer ülkeler arasında yapılan petrol üretim kısıntısı anlaşması sayesinde fiyat oynaklığının ve stok fazlasının azaldığını, bu nedenle fiyatları yükseltmek için yeni tedbirler alınmasının aciliyeti olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Novak Reuters ile söyleşisinde petrol için varil başına 50-60 dolar fiyatın "adil" olduğunu ve fiyatların şu anki seviyelere kıyasla yükselme potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Petrol fiyatları şu anda 48 dolar seviyesinde bulunuyor.

OPEC ve Rusya'nın öncülük ettiği petrol çıkaran diğer ülkeler, küresel çaptaki stok fazlasını azaltmak ve petrol fiyatlarını yükseltmek için üretimi günde 1.8 milyon varil azaltmak için anlaştılar. Bu yıl Ocak ayından itibaren geçerli anlaşma Mart 2018'e kadar geçerli olacak.

Petrol fiyatları üretim kısıntısı anlaşmasına rağmen yılın ilk altı ayında yaklaşık 20 yılın en keskin altı aylık düşüşü kaydetti. OPEC ve Rusya üretimi azaltsa da anlaşmaya dahil olmayan ABD gibi büyük üreticilerin arzı artırması anlaşmanın fiyatlara etki etmesini zorlaştırıyor.

Novak, Moskova'da yapılan söyleşide "Alınan kararlar çerçevesinde hareket etmek gerektiğine inanıyoruz. Ani kararlara gerek yok" dedi.

"Alınan kararların doğru kararlar olduğuna inanıyorum" diyen Novak, alınacak ek önlemlerin piyasalarda "kaos" ve yeni yanlış anlaşılmalara neden olacağını belirtti.

Novak, "Piyasanın istikrar kazandığının pozitif etkilerini görüyoruz. Fiyatlar daha yüksek bir düzeyde istikrar kazandı. Bu da yatırımcıların, üreticilerin ve tüketicilerin çıkarlarının göz önüne alınabilmesini sağlıyor" dedi.

Petrol fiyatları Kasım ayındaki, yani üretim kısıntısı anlaşması öncesindeki seviyelere geri çekilmiş olsa da, 2016 başlarındaki görülen 27 dolar gibi dip seviyelerin üzerinde bulunuyor.

Novak bugünkü seviyelere bakıldığında petrol fiyatlarının yükselecek yeri olduğunu ve üretim kısıntısının süresinin uzatılması sayesinde sanayileşmiş ülkelerdeki petrol stoklarının beş yıllık ortalamaya gerilemesinin beklendiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!